Region

Ministarka evropskih poslova Crne Gore: Biće formirana Radna grupa o Otvorenom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2022

-

15:17

Ministarka evropskih poslova Crne Gore: Biće formirana Radna grupa o Otvorenom Balkanu
www.gov.me - Copyright www.gov.me

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska vlada formiraće Radnu grupa od predstavnika više ministarstava, koji će proceniti koliko je inicijativa Otvoreni Balkan u skladu sa ciljem članstva države u Evropskoj uniji (EU), izjavila je danas crnogorska ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Marović je, u intervjuu agenciji MINA, kazala da su u Vladi odlučili da pripreme analizu koja će se inicijativom baviti sa više aspekata.

"Biće formirana Radna grupa koja će uključivati predstavnike više ministarstava. Ministarstvo evropskih poslova će dati procenu koliko je to u skladu sa našom primarnom željom da postanemo članica EU”, rekla je Marović, preneo je portal CDM.

Ona je kazala da je Otvoreni Balkan tema o kojoj se mnogo diskutuje a malo zna, dodajući da istovremeno postoje dve kampanje za i protiv te inicijative.

Marović smatra da nijedna od tih kampanja nema valjane argumente zašto je učešće u Otvorenom Balkanu dobro ili loše.

Ona je kazala da Crna Gora podržava sve regionalne inicijative i ne prilazi im sa aspekta da li neko govori o političkoj pozadini.

"Razmatramo da li te inicijative doprinose našem evropskom putu i dobrosusedskim odnosima i da li donose neku ekonomsku korist", poručila je Marović.

Ona je podsetila da je inicijalna ideja Otvorenog Balkana bila da se stvori mini-Šengen, dodajući da se u tom integrisanju nije mnogo odmaklo.

"Zato što, za sada, svega tri države učestvuju. A i ta integracija ne ide onoliko brzo koliko bi te tri države želele. Iz tih razloga ne bi trebalo žuriti s odlukom da li želimo da se priključimo ili ne", kazala je Marović.

Ona je navela da na odluku Crne Gore treba da utiče eventualno postojanje ekonomske koristi, kao i to da li sve države učestvuju u inicijativi i da li ona, kao takva, može biti adekvatna regionalnoj inicijativi, jer postoje i druge slične.

"Treći faktor je politički trenutak odnosno da li mi, kao država koja je najviše napredovala u integracijama, treba da se kratkoročno priključujemo određenim inicijativama”, rekla je Marović.

Ona je ocenila da je Savet za saradnju dao dobar predlog da se spoje ideja o zajedničkom regionalnom tržištu, koja je pokrenuta u Okviru Berlinskog procesa sa Otvorenim Balkanom i da se ono što je urađeno u jednoj inicijativi ujedini sa urađenim u okviru druge inicijative.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa