Politika

Radnoj grupi Ministarstva pravde predat Predlog reforme izbora sudija: AKPA predlaže niz novina

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

20:10

Radnoj grupi Ministarstva pravde predat Predlog reforme izbora sudija: AKPA predlaže niz novina
Radnoj grupi Ministarstva pravde predat Predlog reforme izbora sudija: AKPA predlaže niz novina - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) dostavio je danas Radnoj grupi Ministarstva pravde zaduženoj za izradu nacrta pravosudnih zakona Predlog reforme izbora sudija, a on sadrži rešenja kojima se uvodi niz novina u ovaj proces.

Inače, Radnu grupu Ministarstvo je formiralo nakon usvajanja ustavnih amandmana za oblast pravosuđa, a njen je zadatak da pripremi pravosudne zakone koji će biti usklađeni sa Ustavom do februara 2023.

Reč je o zakonima o sudijama, Visokom savetu sudstva, javnom tužilaštvu, Visokom savetu tužilaca i drugima, čija sadržina će odrediti način izbora sudija i tužilaca, članova VSS i VST, ali će i precizno odrediti položaj sudija i tužilaca.

AKPA predlaže detaljno regulisanje uslova za izbor sudija, uvođenje novih kriterijuma i merila ispunjenosti kriterijuma svakog kandidata, obavezu pravosudnih saveta da svaku odluku obrazlože, kao i delotvorno pravno sredstvo protiv odluka saveta o izboru sudija i tužilaca.

Načelo javnosti postupka je izraženo kroz obavezu da se ceo postupak testiranja kandidata i razgovora sa njima obavlja javno, kao i da svaki sudija i tužilac moraju da završe obuku na Pravosudnoj akademiji pre stupanja na dužnost.

AKPA smatra da bi na taj način Srbija uredila izbor sudija i tužilaca prema standardima izraženim u aktima Saveta Evrope, kao i da bi time bilo obezbeđeno puno poverenje građane u izbor sudija.

Takođe, predlažu da se pre slanja predloga pravosudnih zakona na mišljenje Venecijanskoj komisiji o predlozima obavi javna rasprava

Komentari (0)

Srbija