Politika

Ana Brnabić predvodi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji, sutra sa Boreljom u Luksemburgu

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

12:17

Ana Brnabić predvodi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji, sutra sa Boreljom u Luksemburgu
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na sutrašnjoj Međuvladinoj konfrenciji EU-Srbija u Luksemburgu, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.


Pored premijerke, u delegaciji Srbije biće i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije pri EU, Ana Hrustranović.

Na čelu delegacije EU biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Vraheji, kao i ministri zemlja članica EU zaduženi za evropske poslove.

U Briselu pred Međuvladinu konfrenciju sa Srbijom kažu da je u pitanju politički dijalog posvećen primeni nove metodologije pristupanja na pregovore Srbije o članstvu u EU.

Ocenjuje se da će ovo biti prilika i za zvaničan početak primene nove metodologije sa Srbijom, posebno u delu koji se odnosi na jače političko upravljanje, odnosno veću interakciju Srbije sa zemljama članicama o prioritetima u procesu pristupnja.

”Namera je da ovim damo novi zamah pristupnim pregovorma i očekujemo da to označi novu prekretnicu u pregovorma sa Srbijom”, navodi visoki EU zvaničnik.

Očekuje se da se na Međuvladinoj konfrenciji konstatuje šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Prema informacijma Tanjuga, ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada jer reč o svih šest klastera.

Sa druge strane, delegacija Srbije namerava da od zemlja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o reformskom procesu Srbije, ali da i dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije.

U Briselu naglašavaju da se na konfrenciji 22. juna u Luksemburgu "neće otvarati niti zatvarati poglavlja", ali da bi Srbija tokom godine mogla da otvori klaster ukoliko ispuni uslove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija