Politika

Dačić o inicijativi da Parlamentarna skupština Saveta Evrope opovrgne izveštaj Dika Martija: To se nikad nije desilo

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

18:39

Dačić o inicijativi da Parlamentarna skupština Saveta Evrope opovrgne izveštaj Dika Martija: To se nikad nije desilo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Ivica Dačić, izjavio je da se nikada nije desilo da PS SE revidira rezolucije koje su ranije donete, pa neće ni sada.


Dačić je to rekao Kosovo onlajnu povodom inicijative pokrenute u parlamentu Albanije za osporavanje izveštaja Dika Martija i najavu da će se od PS SE tražiti da revidira rezoluciju o trgovini organima na Kosovu usvojenu pre 11 godina.

"To su to bezuspešni pokušaji da se ospore teške optužbe za trgovinu organima, zbog čega je formiran i Specijalizovani sud u Hagu", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje šta je motiv da to rade posle 11 godina i da li je praksa da PS SE preispituje rezolucije koje je usvojila.

Tu inicijativu pokrenula je Socijalistička partija albanskog premijera Edija Rame, sa ciljem da se zatraži poništenje optužnica Specijalnog suda protiv bivših čelnika OVK, među kojima je i Hašim Tači.

Takođe, član delegacije Srbije pri Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PS SE), Biljana Pantić Pilja, ocenila je danas da bi bio skandal neviđenih razmera ako bi došlo do toga da se u toj instituciji opovrgne izveštaj izvestioca Dika Martija o zločinima bivših pripadnika tzv oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Pantić Pilja kaže da ovde nije reč o rezoluciji Dika Martija, već o tome da je PS SE rezoluciju o trgovini organima za koju su glasali poslanici 47 zemalja usvojila na osnovu njegovog izveštaja.

"Očigledno je da oni ne idu ka tome da se suoče sa svojim zločinima i sa onim što su radili. Ovo je primer njihove političke igrarije. Nije za rezoluciju PS SE glasala samo Srbija. To znači da bi sada svi koji su glasali za rezoluciju trebalo da pljunu na to što su uradili i da kažu: ne, tako nije bilo", rekla je Pantić Pilja za Kosovo onlajn,


Ukazala je i na to da je taj izveštaj pre usvajanja morao da prođe određenu proceduru i komitete i da je o njemu moralo da se diskutuje. Prema njenim rečima, ovakve akcije ne govore o tome da postoji spremnost za politiku pomirenja i da se pronađu žrtve i prizna krivica, a kako ističe, to pitanje jeste za PS SE.

"Na kraju će se izgleda usvajati rezolucije da su Srbi sami sebi vadili organe i sami sebe ubijali i da ništa nisu uradili teroristi iz OVK", ironično zaključuje Pantić Pilja.

Izveštaj usvojen 2011. godine

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je 2011. godine izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kojom se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi.

Prema tom izveštaju, mreža koju su predvodili Hašim Tači i drugi lideri terorističke OVK bila je umešana u trgovinu heroinom, oružjem i ljudskim organima nakon završetka sukoba 1998-1999.
 Marti je u izveštaju naveo i da su Srbi kidnapovani i ubijani da bi im se vadili organi.

Albanski premijer Edi Rama Albanija izjavio je juče da će se Albanija obratiti Savetu Evrope u Strazburu povodom "neutemeljenosti izveštaja Dika Martija" i optužio Rusiju da je imala uticaj na "priču o žutoj kući i trgovini organima", prenosi Albanijan post.

On je najavio usvajanje rezolucije o izveštaju Dika Martija u albanskom parlamentu. Rama tvrdi da izveštaj Dika Martija "nije dobronameran prema Kosovu i Albancima".

 

Komentari (0)

Srbija