Politika

Vučić: Prijatelji su nam Ukrajinci i Rusi, ali za nas je važna samo Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2022

-

11:33

Vučić: Prijatelji su nam Ukrajinci i Rusi, ali za nas je važna samo Srbija
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su prijatelji Srbije i Rusi i Ukrajinci, ali da je važna samo "naša zemlja Srbija".

Vučić je, na pitanje novinara kakvi su odnosi Srbije i Ukrajine posle agresije Rusije na tu zemlju i kako komentariše to što se po gradovima ispisuje slovo Z, prodaju majice sa tim slovom i da li će to neko sankcionisati, pošto se nedavno pripadnik Žandarmerije koji je na šlemu imao ovaj znak slikao se sa jednim od ministara, rekao da Srbija ima jasan stav koji je izražen kroz zaključke Saveta za nacionalnu bezbednosti i da se toga drži.

"Nažalost u našoj zemlji ima jedna stvar koja mi se ne dopada, ali to ne mogu da promenim. Postoje jasna navijačka opredlejnja koja nisu ravnomerno raspoređena u odnosu 75 ili 80 odsto prema 25 ili 20 odsto, ali je jednako ostrašćena i jedna i druga strana", rekao je Vučić i dodao da su jedni za Rusiju, a drugi za Ukrajinu...

"Ne mozemo da ulazimo u to, pošto je to pitanje ličnih afiniteta", rekao je Vučić.

"Ali, možemo da kažemo i jednima i drugima da su nam prijatelji i Rusi i Ukrajinci, ali za nas je važna samo Srbija", poručio je predsednik Srbije.

Što se tiče nošenja oznaka, rekao je da mogu da budu samo one koje propisala Srbija.

"I svi pripadnici Žandarmerije i svih drugih policijskih i vojnih snaga moraju da nose samo ono što je pripsano pravilima službe, a to su srpske oznake", poručio je Vučić.

"Što se tiče gasa, mi svoje probleme rešavamo"

On je izjavio da najava ruske strane o dodatnim količinama gasa za Mađarsku, koja prolazi bez osude Brisela, govori o tome koliko je lako uvek držati pridike Srbiji, a pokazuje "koliko je važno da se oslonimo na sebe, da sami snažimo svoju zemlju". 

Komentarišuću posetu Petera Sijarta Moskvi, i najavu Sergeja Lavrova da će razmotriti mađarski zahtev za dodatne količine gasa, na šta EU nije reagovala, Vučić je u Gruži rekao da je pratio njihov jučerašnji susret, da su imali dobar sastanak, i da po tom pitanju nema šta da kaže. 

"Što se tiče gasa, mi svoje probleme rešavamo, značajnim sumama novca i rešićemo. To je za građane važno", naglasio je Vučić. 

Kada je reč o izostanku evropskih primedbi, konstatovao je da to obično tako ide: 

"I da sutra dođe Lavrov u Beograd, opet bismo mi bili glavna vest, od Karla Bilta do Florijana Bibera, koji misle da imaju pravo da drže pridike Srbiji, a koji će uvek da ćute o onome što se zbiva u EU", naveo je i dodao: "Sve to upravo govori koliko je važno da sami jačamo svoju zemlju, da uvek imamo dovoljno novca, da ni od koga ništa ne čekamo, da možemo da kupimo sve što nam je potrebno".

"Da imamo snage, i vojne i policijske da se obračunamo sa terorizmom, i sa svakim ko bi ugrozio integritet i suverenitet naše zemlje", rekao je Vučić.

Ističe da je važno da se čuva mira, i da se "ponašamo tako da najveća zamerka Srbiji može da bude ta što su se, zamislite, usudili da polože venac i cveće na mesto na kome su pobijene stotine hiljada Srba tokom Drugog svetskog rata".

Na pitanje da prokomentariše pisanje hrvatskih medija prethodnih dana Vučić je rekao: "U mojoj porodici na žalost ili srećom nije bilo ni četnika ni partizana. Naši su stradali samo zato što su Srbi. Oni su im stavili pravoslavni krst na čelo i zato što su bili kao ugledna porodica oni su odstranjeni", rekao je on. 

Ukazao je da su i 1992. sve kuće Vučića, ukupno sedam, spalili samo za jedno veče. 

"Pokazali su svoje pravo lice, neću da ih vređam. Svima je jasno, samo se pitam jesu li se uplašili partizanskog ili četničkog cveta ili venca", naglasio je on.

Povodom pisanja hrvatskih medija da je prilikom prikaza naoružanja predsedniku Egipta "divljao", Vučić je rekao da nije divljao time što je rekao da će Srbija nastaviti da izvozi oružje. 

"Nego šta ćemo. Hoćete li da uništimo našu namensku industriju ? Evo sada ću reći uložićemo u narednom periodu još 100 miliona evra u namensku industriju", poručio je on.

"Postavljen temelj za saradnju Srbije i Egipta"

Vučić je rekao da je posetom egipatskog predsednika El Sisija Beogradu, posle 35 godina postavljen temelj za nastavak saradnje dve zemlje u brojnim oblastima od poljoprivrede do namenske industrije.

"Verujem da smo položili temelj posle 35 godina (od posete poslednjeg egipatskog predsednika Srbiji) za nasavak saradnje i ne samo u oblasti poljoprivrede, trgovine, razmene koja je već veća nego u prvih šest meseci prošle godine, u namenskoj industriji. Želimo da radimo zajedno, ali i da prodamo naše odlično oruđe i oružje", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara koliko će poseta predsednika El Sisija značiti i po pitanju stava Srbije prema Kosovu i među arapskim svetom naglasio je i da je važno da imamo prijateljske odnose sa Egiptom koji ima ogromnu ulogu u celom svetu.

"Važno je da imamo prijateljske odnose. Razgovorili smo o svemu. Egipat je najveća medinteranska zemlja, iako je ljudi ne posmatraju na taj način, ta činjenica govori i koliko je značajna. Egipat je jedna od najznačajnijih arapskih i afričkih zemalja, jedna od najuticajnijih u islamskom ali i ucelom svetu koja ima ogromnu ulogu", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio i naglasio da mu je bila posebna čast što je bio domaćin El Sisiju.

"Policija u Novom Sadu blago reagovala"

Govoreći o jučerašnjim protestima u Novom Sadu zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana, Vučić je izjavio da je policija blago reagovala i da je vodila račina da nikoga ne povredi. Rekao je i da nije učestvovalo ničije privatno obezbeđenje već obezbeđenje agažovano u skladu sa zakonom koje je štitilo objekat. 

Istakao je kako kaže da je tek jutros saznao šta se dešavalo kada je video dve naslovne strane u kojima piše kako on navodno branio svojom vojskom "Novi Sad na vodi" za koji ne zna ni gde treba da se nalazi, uzvodni ili nizvodno na Dunavu. 

"Nemojte da izvrćete stvari. Niko nije napao nekoga zato što je taj mirno stajao ili sedeo negde, već je reč o licima koja su već upadala u Skupštinu grada ili Skupštinu Vojvodine i bacali petarde i suzavce. Taj nivo demokratije nije dozvoljen nigde u svetu", istakao je Vučić. 

"Biće brojnih promena u Vladi"

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić ponovio je da će u novoj vladi biti brojnih promena i da niko ne mora da bude u njoj samo zato što misli da mora biti 10 ili 20 godina.

Vučić je, tako odgovorio na pitanje "da li u SNS vlada strah i panika, kako pišu pojedini mediji, zbog činjenice da ne objavljuje imena ministara, a da iza toga stoji Zorana Mihajlović".

"Svakako će biti velikih promena u vladi, vodićemo računa ko će da dobije mandat. Ja ću na organima stranke izneti svoj stav i mišljenje", naglasio je on.

Vučić je poručio da niko ne mora da bude u vladi 10 ili 20 godina samo zato što misli da mora.

"Biće brojnih promena. Čini mi se da mora da bude nešto nove energije, novog zanosa, ali verujem da će nova vlada obaviti dobar posao", podvukao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija