Politika

Novi treći put: Većina građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji, 40 odsto za rat u Ukrajini krivi NATO

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/07/2022

-

20:18

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Više od 70 odsto građana smatra da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, navodi se u istraživanju organizacije "Novi treći put". Dodaje se da je oko 15 odsto za sankcije koje bi bile usklađene sa sankcijama Evropske unije, dok je ostatak za minimalne sankcije.

U isto vreme više od 40 odsto građana smatra da je za sukob kriv NATO. Istraživanje pokazuje i da većina građana podržava neutralni spoljno-politički kurs, te da Srbija ne bi trebalo da bude ni uz jednu stranu.

Koordinator Istraživanja Miljan Mladenović je na predstavljanju istraživanja istakao da u slučaju da balansiranje između Zapada i Rusije prestane da bude realna mogućnost, 46 odsto svih ispitanika smatra da se treba svrstati na stranu Rusije, 33 na stranu Zapada dok 21 odsto ispitanih nije siguran.

Čak 55 odsto građana misli da će im životni standard zbog krize u Ukrajini naredne godine biti lošiji, trećina smatra da će biti isti, dok 15 odsto veruje da će im biti bolje, pokazalo je istraživanje sprovedeno sredinom juna, na reprezentativnom uzorku od 1.285 ispitnika.

Istraživanje je, kako je rekao koordinator istraživanja Miljan Mladenović, pokazalo da je 53 odsto građana zabrinuto i smatra da bi Srbija zbog pozicije prema Ukrajini mogla da ima probleme u budućnost, a "loš predosećaj" u vezi Srbije zbog situacije na istoku Evrope ima trećina ispitanika, dok se njih 15 odsto oseća depresivno.

Iz istog razloga, polovina ispitanika zabrinuta je zbog inflacije za svoju, ili finansijsku situaciju okruženja.

"Tuga i bes" zbog rata u Ukrajini

Prva emocija građana prema ratu u Ukrajini su tuga i bes, koje oseća 40 odsto ispitanih, a dok radost, pravdu, ravnodušnost ili ponos zajedno ima 17 odsto, ostali osećaju zabrinutost, gađenje, depresiju, ljutnju, neizvesnost ...

Ispitanici saosećaju sa ukrajinskim narodom i strogo osuđuju njegovo stradanje, kao i uništavanje Ukrajine, ali samu vlast u Kijevu posmatraju kao marionetu zapada ili da ona ne predstavlja volju građana Ukrajine, naveo je Mladenović.

Takođe, smatraju i da je slanje naoružanja i finansijska podrška Ukrajini pogrešan način da se rat zaustavi, naveo je Mladenović i dodao da većina ispitanika deli stav da je teško komentarisati same uzroke sukoba zbog komplikovane i konfuzne istorijske pozadine.

Kako je dodao, ispitanici ne percipiraju Ukrajinu kao samostalnog aktera, već rat vide iz prizme sukoba globalnih sila, gde su na jednoj strani SAD i EU, a na drugoj Rusija.

 

Komentari (0)

Srbija