Politika

Istraživanje o stavovima građana o Kosovu: Šta da je danas referendum, da li je Kosovo izgubljeno i hoće li biti priznanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

20/07/2021

-

21:56

Istraživanje o stavovima građana o Kosovu: Šta da je danas referendum, da li je Kosovo izgubljeno i hoće li biti priznanja
Većina građana Srbije glasala bi protiv nezavisnosti Kosova - Copyright Tanjug/ Tanja Valič, app.flourish.studio, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova, najveći broj ispitanika bi glasao protiv 64,9 odsto. Njih 13,6 odsto ne bi izašlo na glasanje, 12 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi 9,5 odsto glasalo za, pokazuje istraživanje Instituta za Evropske poslove za 2021. godinu.

Prema rezultatima istraživanja, ispitanici koji bi glasali protiv su u većem procentu muškarci, kao i najmlađi i najstariji ispitanici.

U odnosu na prethodne istraživačke talase, navode autori istraživanja, primetan je blagi porast ispitanika koji bi glasali za na referendumu.

Da je teritorija Kosova i Metohije već izgubljena smatra 39 odsto ispitanih građana Srbije, dok 46 odsto ispitanika kaže da Kosovo ipak nije izgubljeno. Po ovom pitanju 15 odsto je neodlučnih.

Istraživanje je sprovedeno u martu ove godine, a u poređenju sa rezultatima od prethodne tri godine, procenat onih koji koji smatraju da je Kosovo izgubljeno se smanjuje.

Da će aktuelna Vlada Srbije priznati Kosovo smatra nešto više od četvrtine, odnosno 26 odsto ispitanika. Nešto više od 50 odsto navodi da ova Vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Stav da ova Vlada neće priznati Kosovo u većoj meri zastupaju ispitanici stariji od 60 godina, stanovnici  svih regiona osim Vojvodine, pokazuje istraživanje Instituta za Evropske poslove.

Međutim, broj ispitanika koji smatraju da ova Vlada neće priznati Kosovo opada sa porastom nivoa obrazovanja.

Takođe, izdvaja se podatak da čak 85 odsto ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o južnoj srpskoj pokrajini. U okviru ovog istraživanja, to su u većoj meri  žene, kao i ispitanici starosti do 44 godine.

U poređenju sa istraživanjima od prethodnih godina, navode autori, uočava se blagi porast broja ispitanika koji upoznati za planovima Vlade za rešavanje kosovskog pitanja.

Takođe, prema rezultatima istraživanja, 45 odsto ispitanika smatra da trenutno nije moguće ponovo ostvariti punu kontrolu nad Kosovom. Da je to ipak moguće smatra 38 odsto građana, a 17 odsto kaže da ne zna odgovor na ovo pitanje.

Na pitanje da li bi podržali plan aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 54 odsto građana odgovorilo je negativno.

Takav plan bi, prema ovom istraživanju, podržalo 21 odsto građana, dok je 25 odsto neodlučnih.

Oni koji ne bi podržali su pretežno muškarci, ispitanici stariji od 60 godina i stanovnici gradskih sredina.

U odnosu na prethodni istraživački talas, ukazuju autori, nešto je više neopredeljenih ispitanika.

Kosovo kao uslov za EU

Kada je reč o pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje 35 - ostala pitanja, u slučaju Srbije odnosi se na pitanje Kosova.

Ukoliko bi priznanje Kosova bio uslov za brži ulazak u Evropsku uniju, prema rezultatima ovog istraživanja, 75 odsto građana ne bi podržalo tu odluku.

Na kraju, većina ispitanika, 68 odsto, podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu. Njih 12 odsto je protiv, a petina ne zna da odgovori.

Među onima koji su za uspostavljanje trajnog mira više je muškaraca, kao i ispitanika iz gradskih sredina, dok sa porastom godina starosti i stepena obrazovanja raste i broj ispitanika koji su za uspostavljanje mira.

Kako je saopštio Institut za evropske poslove, istraživanje je sprovedeno u martu 2021. a u njemu je učestvovalo 1.207 ispitanika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija