Politika

Malkom Simons opet uzburkao Prištinu: Bivši sudija optužuje Euleks za korupciju, u toj misiji kažu da je to "skup nagađanja"

Komentari

Autor: N.Z./Euronews Srbija, Kossev

13/07/2021

-

20:53

Malkom Simons opet uzburkao Prištinu: Bivši sudija optužuje Euleks za korupciju, u toj misiji kažu da je to "skup nagađanja"
Euleks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Govor Malkoma Simonsa, bivšeg sudije misije Euleksa, u kosovskoj skupštini u ponedeljak o navodnoj korupciji u ovoj misiji izazvao je burnu reakciju Euleksa i pojedinih ambasadora u Prištini. Simons, koji često označen kao uzbunjivač, na poziv kosovske skupštine govorio je putem video-linka pred odborom i tom prilikom izneo niz optužbi, što je u vrhovima ove misije označeno kao "skup nagađanja, neistina i ličnih mišljenja". Govor je naveo na reakciju i nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea koji se zapitao – zašto je uopšte Simonsu dat prostor.

Posle višebrojnih najava, Simons je u ponedeljak govorio o navodnoj korupciji u misiji Euleksa, a kako je preneo Kossev, prema njegovim rečima, jedan od zadataka ove misije je bila eliminacija "velikih riba" iz političkog života.

Rekao je takođe da je Euleks navodno dostavio mnogobrojna dokumenta srpskom tužilaštvu o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, ali i izjave svedoka albanske nacionalnosti. Između ostalog, osvrnuo se na rad Specijalnog suda u Hagu, rekavši da mu veruje isto koliko i pravosudnim organima u Rusiji i Iranu, te da je Specijalni sud stvoren samo kako bi osudio bivše komandante OVK.

Da podsetimo, Simons je 2017. podneo ostavku zbog, kako je tada tvrdio, korupcije u Euleksu, ali i zbog tvrdnji da je to politička misija. Nakon toga je Euleks protiv njega pokrenuo istragu "zbog ozbiljnih optužbi".

Nedugo nakon što se njegovo obraćanje završilo, Euleks je izdao opširno saopštenje u kom se navodi da su Simonsove izjave još jedan pokušaj "diskreditacije misije", te su taksativno negirane sve optužbe koje je bivši sudija izneo u kosovskoj skupštini.

Šta je sve rekao Simons?

Nekadašnji sudija misije Euleksa, poznat po izjavama da je Euleks politička misija i da je svako ko misli drugačije ili "naivan ili glup", te da je misija imala nameru da oslabi političke figure poput Farmira Ljimaja i Aljbina Kurtija, izjavio je da se od te misije tražilo da sa političke scene ukloni neke ljude koji su opisani kao "krupne ribe".

U tom kontekstu je čak pomenuo i ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Simons je rekao da su želeli da politički eliminišu srpskog političara "koji je u to vreme bio otvoreno protiv vlade u Srbiji i njihovih podređenih na Kosovu", prenosi Express.

"Šef misije me je gurnuo da iznesem slučaj Olivera Ivanovića napred. Jasno mi je rekao da ne želi da se Ivanović kandiduje na sledećim lokalnim izborima na Kosovu", rekao je.

Simons je takođe ukazao da je Euleks dostavio brojna dokumenta srpskom tužilaštvu o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, ali i izjave svedoka albanske nacionalnosti. 

Za Specijalni sud u Hagu je rekao da mu veruje "isto koliko i pravosudnim organima u Rusiji i Iranu", a odboru za zakonodavstvo, mandate i imunitete i borbu protiv korupcije u Prištini rekao je i da je postojao politički uticaj u slučaju "Klečka" gde su bivši komandant OVK, Fatmir Ljjimaj i još devet bivših članova OVK optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv zarobljenika, prenosi Gazeta Express.

Izneo je tvrdnje i da su presude bivšim liderima OVK bile tražene, inače bi se, kaže,to smatralo neuspehom.

"Simons nezadovoljan pravnim postupcima protiv njega"

Misija Euleks je brzo reagovala na sve ove navode Simonsa, naglašavajući da su izjave skup "loše zamišljenih i nepotkrepljenih nagađanja, neistina i ličnih stavova". Uz to se naglašava, da Simons u ovom slučaju zna da ne može da bude tužen za klevetu, jer je izjava pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije.

"Znajući da ne može biti tužen za klevetu, pošto je izjava Simonsa pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije, on je učestvovao u namernoj kampanji dezinformacija koje se odnose na prekršaje koji su se navodno dogodili dok je radio za Euleks i koje imaju za cilj da služe konkretnim skrivenim motivima i interesima", ističe se u saopštenju misije.

Euleks dodaje da Simonsove izjave vidi kao još jedan pokušaj diskreditacije misije od strane zainteresovanih za podrivanje vladavine prava na Kosovu i u samoj EU.

"Ovo je takođe odraz Simonsovog nezadovoljstva ishodom triju istraga koje su protiv njega vodile vlasti EU u Briselu, i podnele ih za dalje postupanje organima u Ujedinjenom Kraljevstvu, nadležnim za njegovo upućivanje na dužnost", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Čini se da je Simons takođe nezadovoljan i time što je sud Ujedinjenog Kraljevstva odbacio njegov građanskopravni zahtev, koji je on podneo protiv misije i drugih institucija EU 2020. godine. Ukratko, nezadovoljan je svim pravnim postupcima protiv njega".

Euleks o Simonsovoj karijeri

Euleks se potom osvrnuo na Simonsovu profesionalnu karijeru ovog bivšeg sudije, te naveo da je on bio službenik iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je od 2008. godine upućen na dužnost u Euleks na nekoliko funkcija i tokom većeg dela izvršnog mandata Euleksa, koji je završen u junu 2018. godine.

"Tokom ovog perioda Simonsa je na dužnost upućivala Kancelarija za spoljne i poslove Komonvelta (FCO). On više ne radi za FCO, ali prema Simonsovoj izjavi, tokom svog perioda u Euleksu redovno je izveštavao vlasti Ujedinjenog Kraljevstva“, poručili su iz Euleksa.

Navode da je prema jučerašnjoj izjavi Simonsa, on još 2013. godine podelio svoju zabrinutost sa ambasadom Velike Britanije, a ne sa Euleksom, EU ili kosovskim vlastima.

"Simons potom, 2014. godine, nije napustio Euleks, već se prijavio i prihvatio da postane predsednik Euleksovih sudija, a krajem 2015. godine, s ponosom javno izjavio da je Euleks bio posebno efikasan u vrstama predmeta na kojima je on radio“, navode.

Takođe prenose još jednu izjavu Simonsa tokom izveštavanja – da se 2016. godine takođe prijavio za predsednika Specijalizovanih veća Kosova, ali i da nije izabran.

Od 2014. do 2017. godine bio je predsednik Euleksovih sudija i u tom svojstvu bio je odgovoran za usmeravanje i nadgledanje rada Euleksovih sudija i ocenjivanje njihovog učinka. Kao predsednik Euleksovih sudija, Simons je bio u potpunosti uključen u sve pravosudne aktivnosti, uključujući navodne nepravilnosti koje je pomenuo, poput učešća u izboru sudija i dodeljivanju predmeta.

"Ako mu je prisustvo nepravilnosti bilo toliko jasno, zašto onda nije uradio svoj posao nadzornika i zašto nije odmah upozorio vlasti EU? Umesto toga, Simons je navode o neprimerenom ponašanju osoblja Euleksa i EEAS izneo tek 2. septembra 2017. godine, odnosno, nakon što je protiv njega pokrenuto nekoliko disciplinskih postupaka počev od oktobra 2016. godine. Nakon Euleksa, Simons nijednom nije bio na funkciji sudije u Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u saopštenju.

Euleks je, između ostalog, naveo da je u Briselu 2017. osnvan nezavisni istražni tim koji je bio zadužen da istraži navode o kršenjima koja je prijavio Simons, ali da kada mu se pružila prilika da potkrepi svoje izjave, nije sarađivao sa istražnim timom.

Takođe, u saopštenju se Euleks potom osvrće na konkretne optužbe iznete pred kosovskim odborom.

Tvrdnje o predmetu "Klečka" suprotne sa stvarnošću

Govoreći o slučaju "Klečka" koji su vodile sudije Euleksa, Simons je rekao poslanicima u kosovskom parlamentu da je postojao "politički uticaj" da se optuženi, među kojima je bio i Fatmir Ljimaj, osude. Rekao je da su zemlje članice Euleksa čekale presudu, a dok se oslobađajuća presuda smatrala neuspehom.

Euleks, međutim, navodi da su tvrdnje Simonsa o ovom slučaju u suprotnosti sa stvarnošću.

"On tvrdi da mu je jedan sudija rekao da bi njegov posao mogao biti ugrožen ako optuženi ne budu osuđeni. Međutim, nakon što je sudsko veće kojim je predsedavao gospodin Simons oslobodilo optužene u septembru 2013. godine, Simons ne samo da nije izgubio svoj posao, već je godinu dana kasnije čak imenovan za predsednika Euleksovih sudija", poručili su.

Simons je takođe rekao da je predmet "Klečka" predmet koji nikada nije trebalo da bude na suđenju.

"A on je bio taj koji je sudio u tom predmetu, kao predsednik pretresnog veća. Prema tome, ako nije smatrao da predmet treba doneti na sud, imao je priliku da se zatraži svoje izuzeće“, dodaju iz Euleksa.

"Nijedan predmet ratnih zločina nije predat srpskom tužilaštvu"

Kada je reč o navodima da je Euleks predao spise predmeta srpskim tužilaštvima, iz ove misije poručuju da i to nije istina.

"Euleks nikada nije predao nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekao ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima. Pozivamo Simonsa da navede predmete za koje tvrdi da ih je misija predala srpskim vlastima", navodi se.

Ujedno tvrde da su mere zaštite svedoka pružene u skladu sa kosovskim zakonodavstvom – tj. svedocima koji su se javili sa dokazima i za koje je pouzdano dokazano da su u ozbiljnoj opasnosti nakon što su zadovoljili stroge kriterijume izbora.

Na kraju svoje rekacije iz Euleksa poručuju da su ozbiljno shvatili sve navode o bilo kakvom prekršaju i odmah pokrenuli disciplinski postupak protiv ograničenog broja članova osoblja optuženih za prekršaje, uključujući bilo kakve finansijske prekršaje.

"Međutim, Euleks predstavlja mnogo više od Simonsa i nekolicine drugih koji su postali predmet disciplinskog postupka. Bivši članovi međunarodnog i lokalnog osoblja Euleksa su među najistaknutijim svetskim umovima u oblasti prava", poručili su.

"Zašto je Simonsu uopšte dat prostor da govori"

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da je veoma iznenađen zašto je skupština u Prištini dala prostor bivšem sudiji te misije Malkomu Simonsu za njegovu "kampanju dezinformacija".

On je na svom Tviteru napisao i da je Euleks veoma ubedljivo i sveobuhvatno pobio njegove "neutemeljene navode".

"Samo se pitam zašto je kosovska Skupština omogućila bivšem sudiji Simonsu platformu da nastavi sa svojom kampanjom dezinformacija", napisao je Rode.

Komentari (0)

Srbija