Politika

Vučić: Poslednji put sam mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, sad sam se uverio da je moguće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2021

-

16:41

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poslednji put mislio da je nemoguće da imate lošiji sastanak, a da se danas uverio da je moguće. On je, nakon nove runde dijaloga u Briselu, rekao da je Beograd prihvatio sva tri predloga Evropske Unije u vezi sa dijlogom, a da ih je Priština odbacila i kao ključan naveo "uzdržavanje od poteza koji bi mogli dovesti do destabilizacije situacije na terenu". 

Kako je precizirao, tri predloga EU bila su da se intenziviraju napori na identifikovanju ostataka nestalih, da će obe strane da se uzdržavaju od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu, kao i da se jednom mesečno sastaju glavni pregoavrači i da pripremju sastanke kad je moguće na visokom nivou. 

"Razgovor je bio vrlo neprijatan u svakom smislu. Ne prihavtam da je krivica zajednička, naše krivice nema, mi smo storporocentno prihvatili predloge EU, čak smo bili spremni da prihvatimo i neke druge stvari. Izbegli su da prihvate rečenicu da će da se uzdržavaju od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenuu. Mi smo uvek spremni za dijalog, ali sam danas zabrinutiji za bezbednost Srba na KiM", rekao je Vučić. 

"Nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke", naglasio je Vučić i dodao: 

"Srbija je prihvatila sve bez i jedne zamerke, Albanci nisu hteli da prihvate. Posebno je interesantno da nisu hteli da prihvate drugu tačku, a to je uzdržavanje od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu. Sve vreme su uslovljavali novim političkim kriterijumima", rekao je Vučić.

"Kurti se vratio u 19. vek"

Kako je dodao Kurti se vratio u 19. vek, a suština je da je "Srbija kriva za tri genocida".

"Prvi, 1878. godine kada je Srbija stekla nezavisnost na Berlinskom kongresu... Objašnjavao je kako albanska prezimena vuku koren iz toponima mesta u Srbiji. Onda je pričao o drugom, da li je mislio na Balkanske ratove ili Prvi svetski rat, kao i o 1999. godini. Tražio je da Srbija odgovara za prošlost i plati cenu. Pozvali su da se u dijalog uključe dokumenta i Nataša Kandić, pozivali su se sve vreme na Natašu Kandić i neke izjave koje mu je navodno potvrdio Nenad Čanak", rekao je Vučić i dodao da su ponovo pokrenuli pitanje smene Veljka Odalovića. 

"Mi smo hteli da razgovaramo o nestalima, da razgovaramo o tome da se urade DNK analize da se zadovolje porodice. Nisu hteli da prihvate", kazao je i dodao: 

"Ni oko čega nismo mogli, zahvaljujući jasnoj, unapred pripremljenoj odluci albanske strane da se dogovorimo", rekao je Vučić.

Poručio je da je Beograd spreman za dijalog, koji će nastaviti, ali i istakao da je danas zabrunutiji za bezbednost Srba na KiM.

Predat dokument sa napadima na Srbe

Predsednik Srbije je rekao i da je posrednicima u dijalogu, Miroslavu Lajčaku i Žozepu Borelju predao dokumet sa svim etnički motivisanim napadima na Srba na Kosovu od početka ove godine. 

Rekao je i da nove prištinske vlasti očigledno žele atmosferu u kojoj će se Srbi osećati ugroženo.

"Mi smo doneli listu, ovo je lista 80 teških incidenata protiv bezbednosti ljudi srpske nacionalnosti. To je već sada u julu više nego što smo imali tokom cele 2020. godine. Sve ovo jasno govori o promenjenoj atmosferi u Prištini, da nove prištinske vlasti žele takvu atmosferu", rekao je Vučić.  

Lista incidenata uz fotografije malog Nikole Perića i drugih, kazao je, dostavljena je šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju, i izaslaniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

"To je ono što smo mogli da uradimo, ne zato što smo želeli nekome krivicu na glavu da stavimo već što smo želeli da uzkažemo na trend rasta nasilja nad Srbima", naglasio je Vučić dodajući da strah među Srbima postaje sve veći.

Rekao je da će Beograd uvek biti spreman da razgovara o svemu, dok drugi neće, ali da se sve svodi samo na jedno te isto, a to je da će neko naterati Srbiju da prizna Kosovo.

"ZSO nisu ni pomenuli"

Vučić izjavio je dodao i da je na današnjem sastanku u Briselu insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da Priština o tome ne želi ni da razgovara.

"Insistirao sam na ZSO, to je bila prva tačka o kojoj sam govorio. Mislite da su to pomenuli? Ne. Nego - Srbi su počinili genocid 1878. godine, da ne govorim kakvu su literaturu doneli da to potkrepe...", rekao je Vučić novinarima nakon nove runde dijaloga u Briselu.

A, kada ih pitate za arhive OVK, kažu da to nemaju, samo da se ne sazna gde su pokopani mrtvi Srbi, istakao je predsednik Srbije.

"Mi smo u teškoj poziciji, jer je većina zemalja EU priznala Kosovo, i koliko god da smo u pravu, i pokušavamo da pronađemo način za razgovor i rešenja, ne vredi...", rekao je Vučić.

Na pitanje šta misli da je strategija, Vučić je rekao da je to potpuno obesmišljavanje dijaloga. 

"Strategija je da se u potpunosti obesmisle i ukinu pregovori, a da se u međuvremenu nešto dogodi, što u ovom trenutku nisam u stanju da sagledam. Ne vidim šta bi im išlo u prilog što bi mogli da urade, ali očigledno da za ozbiljan dijalog nisu zainteresovani. Mislio sam da će ovako da bude, a nadao sam se da će biti drugačije", rekao je Vučić. 

Naglasio je da nove prištinske vlasti nisu spremne na ozbiljan dijalog.

„Kada sam čuo prvu rečenicu znao sam šta će biti. Mislio sam da će biti ovako, ali sam se nadao da će biti drugačije“, dodao je Vučić.

Upitan o nastavku dijaloga, Vučić je rekao da misli da će krajem avgusta pregovarači imati nastavak, ali to su tehnička pitanja. 

U Briselu je danas održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine.

Komentari (0)

Srbija