Politika

Bivši savetnik Hašima Tačija: Sada je sve političko, ne postoje više tehničke teme - vreme je za finalni sporazum

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Čup

19/07/2021

-

12:27

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu, na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, a Adrijan Arifi, bivši savetnik Hašima Tačija smatra da je dijalog stigao u fazu kada treba da se priprema "finalni sporazum".

Kako je u razgovoru za Euronews Srbija rekao Arifi, teme i ciljevi dijaloga Beograda i Prištine ostali su isti.

"Uspeh prošlog dijaloga je bio limitiran, ne može se baš reći da je bio neuspešan", rekao je Arifi, podsetivši da je ipak, pored svega, održan.

Navodi da postoje mnogi koji su skeptični nakon prošlog dijaloga Beogarda i Prištine u Briselu, da zbog toga ne očekuju od današnjeg sastanka mnogo.

"Ali istina je takođe da je dijalog stigao u tu fazu kada treba da se priprema taj finalni sporazum. Sada je sve političko, ne postoje više tehničke teme i zato treba jedan novi momentum i spremnost svih strana da se postigne taj finalni sporazum. Sa te tačke treba nešto novo, nova energija, da se radi na sveobuhvatnom sporazumu, a ne da se bave pojedinim tehničkim detaljima", podvukao je Arifi.

Dodaje i da ne postoje nove teme, da se pregovara o istim i da je i cilj isti - "potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije i međusobno priznavanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", rekao je Arifi.

Arifi je na pitanje šta može da se očekuje od današnjeg sastanka odgovorio da treba biti optimističan pogotovo zbog činjenice da će se održati.

"Ovo je drugi sastanak Kurtiju sa Vučićem", rekao je Arifi, te podsetio da se Kurti dok je bio u opoziciji bio van proscesa dijaloga, te da mu treba vremena da se navikne da je deo tog procesa.

Inače, javnost na Kosovu, premijera Aljbina Kurtija nije videla već 15 dana. On je bio u Grčkoj, pa je otputovao u Kan, te što se tiče njegovih izjava o nastavku procesa, tamošnji mediji ih nemaju.

Poslednje što se čulo, prenosi reporter Euronews Srbija iz Prištine, bilo je pre jedno 10 do 15 dana kada je bila sednica kosovske skupštine na kojoj je ponovio stavove da se počinje ispočetka - da Kosovo više neće da bude tema dijaloga, nego ravnopravni učesnik. Takođe, tada je bio veoma žestok prema bivšim pregovaračima, odnosno vladama, rekavši da on sada teško može da ispravi ono što su "oni uradili na štetu Kosova".

Kurti je takođe ponovio da od formiranja Zajednice srpskih opština nema ništa, da neće razgovarati o teritoriji i imovini Kosova, zbog toga javnost na KiM ne očekuje mnogo pomaka, a s obzirom na to da se na Kosovu približavaju lokalni izbori, analitičari u Prištini smatraju da će Kurti pre podneti ostavku nego pristati na bilo kakav pritisak da se, kao na primer, formira ZSO za šta srpska strana tvrdi da im je prioritet.

Preporuka za vas

Vučić: Razgovori s Albancima važni za mir i stabilnost, jer to pomaže i našem narodu na KiM
Dijalog između maksimalističih zahteva i velikih očekivanja: Vučić i Kurti ponovo za istim stolom u Briselu, pozicije nepromenjene
Stano: Vučić i Kurti 19. jula u Briselu, svaki sastanak je korak napred - nema nazadovanja
Biber: U narednim mesecima mogao bi da se odblokira proces proširenja EU

Komentari (0)

Srbija