Politika

Dijalog između maksimalističih zahteva i velikih očekivanja: Vučić i Kurti ponovo za istim stolom u Briselu, pozicije nepromenjene

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

19/07/2021

-

08:00

Dijalog između maksimalističih zahteva i velikih očekivanja: Vučić i Kurti ponovo za istim stolom u Briselu, pozicije nepromenjene
Dijalog između maksimalističih zahteva i velikih očekivanja: Vučić i Kurti ponovo za istim stolom u Briselu, pozicije nepromenjene - Copyright Profimedia; AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu, na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine. Delegacije Beograda i Prištine prvo će razgovarati odvojeno sa EU posrednicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a zatim će uslediti i trilateralni sastanak. U fokusu će biti dosadašnji napredak, kao i sledeći koraci koje će obe strane morati da naprave, najavio je portparol Evropske unije Peter Stano.

On je napomenuo da je dijalog "proces koji traje" i koji je "fokusiran na međusobno prihvatljivom, pravno obavezujućem i sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa".

Ipak, najave iz Beograda i Prištine ne nagoveštavaju da se može očekivati veliki napredak tokom današnjeg nastavka dijaloga - obe strane najavljuju da će ostati na istim pozicijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će na današnjem sastanku zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biti istaknuta kao snažan zahtev.

 

 

Iz kabineta Aljbina Kurtija poručili su pred sastanak da će nastaviti sa insistiranjem na predlozima predstavljenim na prvom sastanku.

Ovo obuhvata pitanja nestalih lica, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, uspostavljanje Nacionalnog veća Srba na Kosovu i smenu Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

Ti predlozi su za Beograd neprihvatljivi, kako je nakon prvog sastanka istakao i Aleksandar Vučić.

On je tada rekao da se sa Kurtijem nije saglasio "apsolutno ni oko čega", da Priština ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali, i da ne žele da razgovoraju o Zajednici srpskih opština.

Euronews Serbia

Vučić bi oko 11 sati trebalo da se sastane sa Lajčakom, oko 14 sati sa Boreljom, a oko 15.30 sa Kurtijem, izveštava reporter Euronews Srbija. Sastanak bi, kako je dodao, trebalo da traje do 18 sati. Kako objašnjava, briselsko pravilo kaže da što duže traje sastanak to su veće šanse za neki dogovor.

 

 

"Beograd je posvećen dijalogu"

U srpskim političkim krugovima, očekuje se da će Beograd ostati posvećen dijalogu, ali i da će se nastaviti sa insistiranjem na nekoliko ključnih tema.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković juče je rekao da ne može da predvidi šta će se dogoditi na sastanku, ali da je Beograd posvećen dijalogu.

On je, govoreći za Prvu TV, rekao da "na prethodnom sastanku nije bilo ni trunke konstruktivnosti". 

Kako je ponovio, prošlo je više od 3.000 dana od kada je, po Briselskom sporazumu, trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština, a da Priština to još uvek nije učinila, kao i da "Priština nije ispunila ništa iz do sada dogovorenog, dok je Beograd ispunio sve".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Formiranje ZSO na kome insisitra Beograd je za Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM "duša Briselskog sporazuma", ali će delegacija insistirati i na drugim važnim pitanjima, kao što je rešavanje sudbina nestalih.

Naveo je da je Beograd odgovorio na zahteve Prištine i da je pretražena 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih, ali da nije istražena nijedna od devet lokacija koje je Beograd tražio da se pretraži.

"Predstavnik Prištine tokom prethodne runde dijaloga je rekao: 'Pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine'", izjavio je Petković.

Uoči nastavka dijaloga, stigle su najave iz Brisela da bi nova runda direktnih razgovora Vučića i Kurtija trebalo da bude "dobro pripremljena", na nivou eksperata. 

Iz tog razloga, kao prethodnica sastanku Vučića i Kurtija, u Briselu 7. jula održan tehnički dijalog, prvi nakon tehničkog dijaloga koji je održan 10. decembra 2020. godine.

Na tehničkom dijalogu o ZSO i nestalima

Ni posle tehničkog dijaloga, čini se, nije bilo približavanja stavova dveju strana.

Glavni srpski pregovarač, Petar Petković, rekao je da razgovori nisu bili laki i da je srpski tim insistirao na tome da se ispuni sve što je dogovoreno, a pre svega na Zajednici srpskih opština, kao i da je pokrenuo pitanje nestalih osoba.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, prvo je odvojeno razgovarao sa glavnim srpskim pregovaračem Petkovićem i glavnim kosovskim pregovaračem, zamenikom premijera zaduženog za evropske integracije Besnikom Bisljimijem, a nakon toga su dve strane imale zajednički sastanak.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Mi smo odgovarali na sve što je trebalo da odgovorimo, vrlo argumentovano, snažno, i sa činjenicama. Ni na jedno pitanje nismo ostali dužni da ne odgovorimo", naveo je Petković za Tanjug, dodajući da je srpska strana govorila pre svega o formiranju ZSO, ali ne samo o tome.

"Govorili smo i o pitanju energetike, o incidentima na Kosovu i Metohiji, i o pravosuđu", rekao je Petković.

Dodao je i da je Srbija pokrenula pitanje nestalih i sve u vezi sa tim, jer je to "civilizacijsko pitanje koje mora da bude rešeno".

Formiranje ZSO "uslov svih uslova"

"Kada reč o formiranju ZSO, mi smo jasno rekli da je to uslov svih uslova, ako hoćemo da idemo dalje, da to podrazumeva ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KiM. Brojni incidenti, napadi na našu imovinu, na imovinu SPC samo potvrđuju koliko je neophodno formiranje ZSO", istakao je.

On je naveo i da se prištinska strana, u trenutku kada je počelo da se govori o sporazumima koji treba da budu sprovedeni, rukovodila samo tehničkim pitanjima, što je nazvao "neprihvatljivim".

Petković je dodao i da su se obe strane ipak usaglasile da treba da se ide u pravcu razgovora, i da i prištinska strana polako shvata koliko je neophodno da dođe do ispunjenja prethodno postignutih sporazuma.

Nedelju dana pre tehničkog dijaloga, Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da se u Briselu sreo sa Lajčakom, koji mu je rekao da je cilj tehničkog dijaloga da naredni sastanak Vučića i Kurtija ne bude "repriza prethodnog".

Kurti o "novom procesu", EU nije saglasna

Taj prethodni sastanak Vučića i Kurtija, čiju reprizu Evropska unija ne želi, bio je 15. juna, kada su u Briselu posredovali Lajčak i Borelj.

Uoči ovog sastanka, Kurti je u kosovskoj skupštini u nekoliko navrata ponovio da sastanak sa predsednikom Srbije neće biti nastavak dijaloga već "početak novog procesa".

On je izjavio i da ne može da predstavi platformu za dijalog, jer "agenda novog dijaloga još uvek nije poznata".

"To neće biti još jedan sastanak istog dijaloga koji nas je doveo u ovu situaciju. To će biti sastanak za budući dijalog. Ovo je velika konceptualna razlika", podvukao je Kurti.

profimedia

 

Sa ovakvim razmišljanjem, međutim, nije saglasan Stano, koji je poručio je da sastanak u Briselu u okviru dijalog Beograda i Prištine nije novi proces, već nastavak dijaloga.

"Ovo nije novi proces, već nastavak dijaloga započetog 2011. uz posredovanje Evropske unije“, naglasio je Stano za RTV "Dukađini" .

Vučić nezadovoljan suštinom

Vučić je, nakon junskog sastanka, izjavio da je prištinska strana tražila nekoliko stvari, među kojima i "hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo".

"Takođe, oni nazivaju incidentima činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama, valjda jer je zemljište za crkvu dato u vreme vladavine Slobodna Miloševića", rekao je Vučić.

Dodao je i da se, osim o Zajednici srpskih opština, razgovaralo o osobama nestalim na Kosovu i Metohiji, i da je "takav stav naišao na razumevanje Lajčaka".

Naglasio je da "Beograd neće da prekine dijalog", i da su oba evropska predstavnika podsetila Prištinu na velike obaveze koje bi trebalo da ispuni.

Euronews/Printscreen

 

"Čovek (Kurti) je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu, došao je da kaže: 'Došao sam da te pitam kad ćeš da priznaš nezavisno Kosovo'. Moj odgovor je bio: 'Nikad', i onda se on detonirao", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podvukao je u izjavi nakon sastanka da nije zadovoljan samom suštinom razgovora.

Kurti je, sa druge strane, ocenio sastanak kao "konstruktivan", uz naglašavanje da je "suština konflikta nedostatak međusobnog priznavanja, jer niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo priznaje Srbiju".

Izneo je četiri načelna zahteva Prištine: Stvaranje Sporazuma o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope (SEFTA), mirovni sporazum kojim bi se Kosovo i Srbija obavezali da se međusobno neće napadati, bilateralni reciprocitet nakon uzajamnog priznanja Kosova i Srbije, i smenu šefa Komisije za nestala lica Srbije Veljka Odalovića.

Kurti je naglasio da po pitanju SEFTA nije bilo odgovora, a da su preostala tri predloga odbijena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija