Politika

Nastavak dijaloga u Briselu: Beograd i Priština bez ikakvog dogovora, izvestan jedino novi susret

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Marko Subotić

19/07/2021

-

14:56

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je danas nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Glavni posrednik u dijalogu koga je odredila Evropska komisija Miroslav Lajčak sastao se bilateralno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a nešto pre 15 sati počeo je i  trilaterlani sastanak Vučića, evropskih posrednika i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je završen posle nešto manje od dva sata. 

Prema izjavama učesnika nije postignut nikakav dogovor izuzev da će dijalog biti nastavljen.

18.26 Izvestan jedino nastavak

Sastanak delegacija Beograda i Prištine na viskom nivou bio je težak i pokazao je potpuno različit pristup dve strane, izjavo je danas visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištne Miroslav Lajčak.


"Posledica toga je da smo danas postigli veoma malo", rekao je on.

Lajčak je rekao da je razgovarano je o nekoliko različitih predloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.

17. 45 Kurti: Vučić izbegava suočavanje s prošlošću

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine da je na današnjem sastanku u Briselu predložio sporazum od šest tačaka, ali da je on ipak odbijen bez čitanja.

On je naveo da je predsednik Srbije oklevao da u zajedničku izjavu uvrsti reč „suočavanje sa prošlošću“ . Kurti je najavio novi susret na tehničkom nivou u avgustu, pa nastavak dijaloga u septembru.

17.40 Vučić: Zabrinutiji sam nego ranije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka da je današnji razgovor bio vrlo neprijatan u svakom smislu i da je poslednji put mislio da je nemoguće da imate lošiji sastanak, a da se danas uverio da je moguće. 

On je, nakon nove runde dijaloga u Briselu, rekao da je Beograd prihvatio sva tri predloga Evropske unije u vezi sa dijlogom, a da ih je Priština odbacila i kao ključan naveo "uzdržavanje od poteza koji bi mogli dovesti do destabilizacije situacije na terenu". 

"Ne prihvatam da je krivica zajednička, naše krivice nema, mi smo stoprocentno prihvatili predloge EU, čak smo bili spremni da prihvatimo i neke druge stvari. Izbegli su da prihvate rečenicu da će da se uzdržavaju od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenuu. Mi smo uvek spremni za dijalog, ali sam danas zabrinutiji za bezbednost Srba na KiM", rekao je Vučić. 

16.18 Završen trilateralni sastanak

Sastanak Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima je završen, očekuje se obraćanje medijima

15.32 Vučić u Briselu predaje listu sa svim napadima na Srbe na Kosovu ove godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom pregovora u Briselu sagovornicima predao listu svih etnički i verskih napada na Srbe tokom ove godine. Na listi je 80 zabeleženih slučajeva. Uz listu, dostavljene su i slike posledica pojedinih napada. Među njima su i napadi i hapšenja povratnika, provokacije, grafiti na crkvama, zabrane ulaska srpskih zvaničnika, novinara, delegacija i sportista na Kosovo, obijanje srpskih kuća, napadi na crkve i groblja uključujući i onemogućavanje liturgije u Crkvei Hrista spasa u Prištini i ispisivanje grafita u njoj, ispisivanje provokativnih grafita...

15.30 Kurtijeve optužbe

Na početku današnje runde dijaloga Beograda i Prištine kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Srbiju za tri genocida. Kurti je, kako prenosi Tanjug, naveo da je Srbija počinila tri genocida nad Albancima - prvi 1878. a poslednji 1999.godine. Nova runda dijaloga nastavljena je i nakon provokacija i očekuje se da će se završiti do 17 časova, prenosi agencija. 

 

 

14.55 Borelj: Dve strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne posloveŽozep Borelj izrazio je očekivanje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, biti produktivan.

Borelj je, uoči početka sastanka, u obraćanju novinarima rekao, da je dobro da je ponovo održan sastanak pre letnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

14.05 Portparol kosovske vlade: O ZSO se neće razgovarati

Prištinska javnost ne očekuje neke konretne rezultate od današnjeg dijaloga, ali kako navode, dobro je da je dijalog započeo, javlja reporter Euronews Srbija iz Prištine. Portparol kosovske vlade Perparim Krjeziu je ponovio reči premijera Aljbina Kurtija da se o ZSO neće razgovarati kao i o svim unutrašnjim pitanjima Kosova i da će Kosovo biti u dijalogu ravnopravna strana, a nikako tema dijaloga. 

Euronews Serbia

13.30 Janjić: Brisel mora da povrati autoritet u dijalogu

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da se Brisel bori da povrati autoritet u dijalogu Beograda i Prištine, te da je došlo vreme da strane "nešto i isporuče". Kako je rekao za Euronews Srbija, očekuje se da tokom dijaloga u Briselu danas bude reči o nestalima na Kosovu, "otvaranju grobnica" i problemu elektirčne energije.

"Evropska komisija mora da se izbori za svoj autoritet, a to se neće postići osmesima i pričama već jasnim stavovima i metodologijama", rekao je Janjić za Euronews Srbija.

Euronews Serbia

13.20 Drecun: Do napretka sa Prištinom najpre oko pitanja nestalih

Iako nema informacija o čvrsto ugovorenom dnevnom redu današnjeg susreta Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Briselu, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun očekuje da bi do napretka najpre moglo da dođe u rešavanju pitanja nestalih osoba.

Drecun je ocenio da Priština ima jednostran pristup rešavanja tog problemu, jer traže samo nestale Albance. Naveo je da je Srbija odobrila pristup na svaku od 21 lokacije koje Priština tražila dok je pristup Srbije na devet lokacija od Prištine sabotira na različite načine.

13.05 Oglasio se Lajčak nakon sastanaka sa Vučićem i Kurtijem

Glavni posrednik u dijalogu koga je odredila Evropska komisija Miroslav Lajčak objavio je na svom Tviter nalogu fotografije sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem sa kojim je održao bilateralne sastanke u okviru nove runde dijaloga.

"Održao sam odvojene sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Krutijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bismo se pripremili za sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga danas popodne", napisao je Lajčak. 

12.50 Arifi: Vreme je za finalni sporazum

Adrijan Arifi, bivši savetnik Hašima Tačija smatra da je dijalog stigao u fazu kada treba da se priprema "finalni sporazum". Kako je u razgovoru za Euronews Srbija rekao Arifi, teme i ciljevi dijaloga Beograda i Prištine ostali su isti.

"Uspeh prošlog dijaloga je bio limitiran, ne može se baš reći da je bio neuspešan", rekao je Arifi, podsetivši da je ipak, pored svega, on ipak održan.

Euronews Serbia

12.30 Dačić: Od današnjeg razgovora u Briselu ne treba očekivati kapitalne rezultate

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da se od današnjeg razgovora delegacija Beograda i Prištine ne mogu očekivati neki kapitalni rezultati, već je najvažnije da se oni ponovo vode.

"Kada je reč o konkretnim dometima ovog sastanka, neće imati neki kapitalni i važan rezultat", ocenio je Dačić i naglasio da je sada važno da se taj proces vrati u neki kontinuitet, da se razgovori vode.

12.15 Šta će biti teme

Reporter Euronews Srbija, koji prati dešavanja u Briselu, javlja i da će se kasnije videti i koje će tačno biti teme i da li će se ponovo razgovarati o Zajednici srpskih opština, na čemu insistira Srbija, a Priština odbija da formira tu rganizaciju iako se obavezala onim prvim briselskim sporazumom iz 2013 godine.

 

 

11.57 Šta se dešavalo između dve runde dijaloga

Dosta toga se dogodilo od prošlog dijaloga u Briselu, od toga da je Vučić podneo Skupštini Srbije izveštaj u kojem je naveo da trenutno ne zna šta je kompromisno rešenje, ali da je kompromis cilj Beograda do toga da je Kurti razgovarao sa francuskim predsednikom ali i do napada na Srbe na KiM pre svega na dečaka u Vrčitrnu pre desetak dana i o Dragici Gašić koja se vratila u Đakovicu, ali kojoj tamo nije dozvoljen normalan život. Vučić je rekao da insistira od Kurtija da se reši slučaj Dragice Gašić. Po planu bi sastanak trebalo da traje do 18 sati.

11.44 Vučić uoči sastanaka u Briselu

"Nikada nije posebno prijatno ni putovanje, ni boravak u Briselu kada vodite razgovore sa albanskim predstavnicima. Međutim, za Srbiju je to važno, jer time pomažemo našem narodu na KiM, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije", napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" uoči sastanaka u Briselu.

 

 

 

11.32 Očekivanja od sastanka

Kako izveštava reporter Euronews Srbija iz Brisela, svi su oprezni u očekivanjima šta može da se desi tokom današnjeg dijaloga, s obzirom na to da su pre mesec dana razgovarali Vučić i Kurti i da su, kako podseća, predstavnici Prištine ostali strikno na strani da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova kako bi se stvorilo bilo kakvo kompromisno rešenje i tražili su ostavku, odnosno smenu Veljka Odalovića sa čela komisije za nestale lica, kojem juče nije bio dozvoljen ulazak na KiM.

11.25 Vučić sa Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. To je prvi u nizu sastanaka u okviru druge runde pregovora Beograda i Prištine na najvišem nivou, koji su nastavljeni prošlog meseca, kada su se Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali prvi put u Briselu, posle višemesečne pauze u dijalogu.  

Instagram.com/buducnostsrbije

 

11.15 Stano uoči dijaloga: Ovo je proces koji traje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu, na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine. Delegacije Beograda i Prištine prvo će razgovarati odvojeno sa EU posrednicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a zatim će uslediti i trilateralni sastanak. U fokusu će biti dosadašnji napredak, kao i sledeći koraci koje će obe strane morati da naprave, najavio je portparol Evropske unije Peter Stano. 

On je napomenuo da je dijalog "proces koji traje" i koji je "fokusiran na međusobno prihvatljivom, pravno obavezujućem i sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa".

11.00 Nastavak dijaloga u Briselu pratite uživo

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou, tokom koga će se nakon bilaterlanih sastanaka sa evropskim posrednicima predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastati na trilaterlanom susretu u Briselu. Nakon toga planirane su izjave za medije. Sva dešavanja i Briselu pratite u blogu uživo na portalu Eurones Srbija. 

Komentari (0)

Srbija