Politika

Kurti: Srpska strana odbila da se u zajedničku izjavu uvrsti "suočavanje s prošlošću"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2021

-

17:32

Kurti: Srpska strana odbila da se u zajedničku izjavu uvrsti "suočavanje s prošlošću"
Kurti: Srpska strana odbila da se u zajedničku izjavu uvrsti "suočavanje s prošlošću" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine da je na današnjem sastanku u Briselu predložio sporazum od šest tačaka, ali da je on ipak odbijen bez čitanja.

On je naveo da je predsednik Srbije oklevao da u zajedničku izjavu uvrsti reč „suočavanje sa prošlošću“ .

„Besnik Bislmi je takođe pročitao 11 tačaka koje predstavljaju 11 barijera koje Srbija nameće Kosovu u pogledu trgovine, ali ni njih nisu želeli da čuju. Kada je trebalo da se saglasimo oko zajedničke izjave, dogovorili smo se da će se naše delegacije sastati u avgustu", rekao je Vučić, a prenosi Koha.

„Dogovorili smo se da će se krajem avgusta sastati predstavnici naših delegacija, a u septembru će biti sastanak naših lidera. Ne razumem zašto bismo se trebali plašiti suočavanja s prošlošću kad znamo da imamo problema iz prošlosti. Žalosno je što nismo postigli međusobni dogovor. Srpska strana se snažno usprotivila tome“, rekao je Kurti.

Govoreći o atmosferi sastanka, Kurti je izjavio da je bila gotovo ista kao i prilikom prethodnog susreta, jer fraza „suočavanje s prošlošću“ nije prihvaćena.

„Čini se da predsednik Srbije ovaj posao vidi vrlo lično. Angažovali smo Andina Hotija po pitanju nestalih, dok je Velkko Odalović i dalje u komisii Srbije“, dodao je dalje.

On je naveo da su na sastanku, kako je rekao, "razmenjeni pokloni".

"Ja sam mu dao tri knjige, on meni više nego tri uvrede. Dao sam mu knjigu Nataše Kandić o tome kako je ubijeno 1.133 dece 1998.  i 1999. godine. I  109 od te dece se i dalje vode kao nestalo", rekao je Kurti.

Kako je dodao, druga knjiga je o ispovestima Albanki koje su silovali Srbi, dok je treća knjiga koju je dao predsedniku Srbije o "istrebljenju Albaanaca od 1878. do 1884."

"Time sam mu dokazao da ovo što se desilo 1998. i 99. nije prvi zločin i genocid jer je Srbija došla i otišla s genocidom. Prvi genocid se desiso u Leskovcu i Toplici i mnogo Albanaca i danas ima imena sela odakle su istrebljeni pre 165 godina. Hteo sam da kažem da imamo dugu istoriju", rekao je Kurti.

"Nikada ne kažem, kao drugi, da su Srbi genocidan narod. Kažem da je Srbija učinila genocid, to jest da je njeno rukovodstvo odgovorno za genocid", rekao je Kurti.

Srbiji je poručio da joj je potrebno suočavanje sa prošlošću, a Priština je, dodaje, protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, posebno, tvtdi, protiv manjina.

Ističe da nasilje dolazi od onih koji žele podelu Kosova i koji žele da dokažu da Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno.

S tim u vezi je pomenuo ubistvo srpskih mladića u pećkom kafiću Panda, za šta tvrdi da iza toga stoji DB koji je hteo da za to okrivi OVK.

"Mi osuđujemo sve incidente i želimo da radimo zajedno sa Srbima na KiM, ali moramo da pričamo istinu o državi Srbiji", naveo je.

Upitan za slučaj Dragice Gašić, povratnice u Đakovicu, rekao je da mu je žao što direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zloupotrebljava starce pa ih dovode na Vidovdan na Kosovu sa kamerama.

"Oni ne rade za te ljude, već prave šou. Baš sa kamerama na Vidovdan. To nema veze sa dobrom namerom", rekao je Kurti.

Tvrdi da svi koji imaju neku svojinu na Kosovu mogu da se vrate, ali ne svojinu koju im je dao Slobodan Milošević.

"Ima puno Albanaca kojima je Milošević oduzeo imovinu i dao je Srbima. Sedeći u Beogradu ne zna se Srbija. Ako želite da razumete istinu o Srbiji razgovarajte sa Albancima na Kosovu", naveo je Kurti.

Komentari (0)

Srbija