Politika

Drecun: Do napretka sa Prištinom najpre oko pitanja nestalih

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

11:21

Drecun: Do napretka sa Prištinom najpre oko pitanja nestalih
Drecun: Do napretka sa Prištinom najpre oko pitanja nestalih - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Iako nema informacija o čvrsto ugovorenom dnevnom redu današnjeg susreta Aleksandra Vučić i Albina Kurtija u Briselu, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun očekuje da bi do napretka najpre moglo da dođe u rešavanju pitanja nestalih osoba.


Drecun je ocenio da Priština ima jednostran pristup rešavanja tog problemu, jer traže samo nestale Albance. Naveo je da je Srbija odobrila pristup na svaku od 21 lokacije koje Priština tražila dok je pristup Srbije na devet lokacija od Prištine sabotira na različite načine.

"Oni traže i odlazak Veljka Odalovića. Kao da traže izgovor da se problem ne reši", rekao je Drecun za K1.

Drecun je dalje ocenio da bez Zajednice srpskih opština neće biti napretka u dijalogu

"Ne možemo dalje. EU popušta, a Kurti se ohrabruje u nameri da stvori situaciju da Beograd odustane od razgovora, i bude za to odgovoran", rekao je Drecun.

Smatra da je zato najveća odgovornost na EU koja bi trebalo da stavi Prištini do znanja da ne može tako da se ponaša.

"Sada je stav SAD prema kosovskom problemu uravnoteženiji nego ranije"

Drecun je ocenio da je stav SAD prema kosovskom problemu uravnoteženiji nego u vreme administracije predsednika Klintona, te da Vašington opreznije nastupa prema Srbiji.

Kao teme dogovorene za dijalog još 2020. godine on je naveo pitanje nestalih, i povratka ljudi, pitanje imovine, međunarodnih finansijskih potraživanja i ekonomske saradnje.

Istakao je da je formiranjem jednonacionalne Agencije za potvrđivanje imovine, na čije odluke ne postoji pravo žalbe, napravljen sistem za legalizaciju otete imovine Srba. On je naveo da su Srbi do sada podneli 60.000 zahteva za povratak imovine,

Drecun je ocenio da je između dve runde razgovora na vrhu sprovedena tempirana kampanja nasilja na KiM te da je preko slučajeva Dragice Gašić i napada na dečak stvorena atmosfera da tamo nema opstanka, pa ni povratka, i da se ne može zaštiti imovina.

On je naveo da Srbija može da deluje da preko KFOR-a insistira na zaštiti srpskog naroda, da insistira na nastavku dijaloga sa Prištinom uz postizanje rezultata, kao i da direktno pomaže opstanak naroda u toj pokrajini što i čini.

Drecun je ocenio da predsednik Vučić može danas da insistira da se Priština obaveže da pruži Dragici Gašić stalnu zaštitu. Za trovanje vodom u Dečanima, ocenio je da je KFOR jasno rekao da je potrebno sačekati nalaze, ali je napomenuo da je kampanja protiv Srba već pokrenuta.

"Cilj kampanje je da se stvori velika napetost. Ako se propagandna kampanja razvije dalje, možda je priprema za nasilje na Srbima. Nadamo se da se neće desiti da se ide ka daljoj detabilizaciji", rekao je Drecun.

Preporuka za vas

Vučić: Razgovori s Albancima važni za mir i stabilnost, jer to pomaže i našem narodu na KiM
Dijalog između maksimalističih zahteva i velikih očekivanja: Vučić i Kurti ponovo za istim stolom u Briselu, pozicije nepromenjene
Stano: Vučić i Kurti 19. jula u Briselu, svaki sastanak je korak napred - nema nazadovanja

Komentari (0)

Srbija