Politika

Održane konsultacije u parlamentu, nastavak sutra – da li će u ponedeljak biti izabran predsednik Skupštine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

28/07/2022

-

14:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić održao je danas u 12 sati konsultacije sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u parlament, radi dogovora o konstitutivnoj sednici koja će biti održana u ponedeljak, 1.avgusta. Nakon sastanka nije zvanično objavljeno da li će u ponedeljak biti izabrani predsednik i potpredsednici Skupštine. Razgovor parlamentarnih stranaka će biti nastavljen sutra.

Sastanak je počeo oko 12.30, a prisustvovao je i generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović.

Listu "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", koja će imati najviše, 120 poslanika u novom sazivu, na sastanku predstavljali su Vladimir Orlić i Aleksandar Marković, a u ime liste "Ujedinjeni za pobedu Srbiju", koja će imati 38 poslanika, potpredsednica S SP-a Marinika Tepić, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, te potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Listu "Ivica Dačić - Premijer Srbije", koja će imati 31 poslanika, predstavljao je potpredsednik SPS-a Ðorđe Milićević.

Na sastanku su bili i predstavnici koalicije NADA, koja je na izborima 3. aprila osvojila 15 mandata, a koaliciju "Moramo“ koja je osvojila 13 mandata danas su "zastupali" Radomir Lazović, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Chuta.

Koaliciju oko Dveri koja je osvojila 10 mandata predstavljao je lider tog pokreta Boško Obradović, kao i Žika Gojković, koji vodi deo POKS-a, a na sastanku su i predstavnici Zavetnika, koji će u novom parlamentu imati takođe 10 poslanika.

Savez vojvođanskih Mađara, koji će brojati pet predstavnika u skupštini predstavljala je Elvira Kovač, a prisutni su bili predstavnici lista "Muftijin amanet" koja će imati tri poslanika, te "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka koji imaju po dva poslanika.

Jednog poslanika u novom sazivu imaće i Koalicija Albanaca doline, čiji predstavnik nije bio na sastanku.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, poslanik Zavetnika Nikola Dragićević je kazao da će najverovatnije u ponedeljak samo biti verifikovani mandati poslanicima, dok će u utorak biti izabrani presednik i potpredsednici Skupštine.

On je rekao da će sutra u 12 sati biti održan još jedan sastanak na kojem će se razgovarati o tehničkim stvarima, kao i o tome koliko će potpredsednika imati budući saziv parlamenta.

Naveo je da ni danas, a ni sutra neće biti reči o konkretnim imenima koji će vršiti funkcije u Narodnoj skupštini.

"Sastanak je prošao bez tenzija, uz međusobno uvažavanje svih", rekao je Dragićević i dodao da će Zavetnici delegirati svoje ljude za radna tela skupštine, i da bi im bilo drago da imaju predsednika u nekom od njih.

Grupa od 35 narodnih poslanika iz Narodne stranke, Demokratske stranke, Zajedno i Ne davimo Beograd, najavila je da će predložiti predložiće predsednika DS Zorana Lutovca za potpredseddnika Skupštine Srbije.

Euronews Srbija

Predstavnik koalicije Moramo Radomir Lazović rekao je da će taj predlog biti zvanično dostavljen. Lazović nije mogao da potvrdi informaciju da li će predsednik Skupštine biti izabran u ponedeljak ili utorak.

"Ali, to ćemo videti sutra na konsultacijama", kazao je Lazović.

Dodao je da je njemu najvažnije da parlament krene sa radom, da se predloži i diskutuje o zakonu o zabrani eksploatacije litijuma. Takođe, navodi i da će svim poslanicama biti podeljeno 250 listića na kojima će moći da odgovore na pitanje da li su za ili protiv Rio Tinta i eksploatacije litijuma.

Prva tačka dnevnog reda konstitutivne sednice u ponedeljak biće verifikacija mandata poslanika, a zatim sledi izbor predsednika i potpredsednika Skupštine Srbije, imenovanje generalnog sekretara, radnih tela i stalnih delegacija u međunarodnim organizacijama i institucijama.

On je rekao da bi konstitutivnom sednicom parlamenta trebalo da predsedava poslanik liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Vladeta Janković, jer je najstariji poslanik, a pomagaće mu četiri najmlađa poslanika, sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata.

"Posle toga kreće konstituisanje poslaničkih grupa", objasnio je Dačić. On je rekao da se "očekuje dinamičan politički život". Dačić je rekao da od 1. avgusta "kreću rokovi za formiranje Vlade Srbije, a to je 90 dana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija