Politika

Dačić: Od ponedeljka neću imati šta da radim

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

14:29

Dačić: Od ponedeljka neću imati šta da radim
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je još rano da se govori o kadrovskim rešenjima za buduću vladu, a da je dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da predsednik Skupštine Srbije bude iz Srpske napredne stranke (SNS).

"To će biti odlučeno sutra. U svakom slučaju, ja od ponedeljka, prvi put od 2008. godine, neću imati šta da radim. Do sada sam uvek bio ministar ili premijer, a od ponedeljka ću biti samo šef poslaničke grupe SPS", rekao je Dačić TV Prva.

On ističe da iz iskustva da kadrovska rešenja koja se pominju u medijima obično nisu ta koja će biti.

"Načelno smo razgovarali sa predsednikom Vučićem, ali nismo spominjali konkretna imena. To će biti tema budućih sastanaka, a sada smo pozitivno ocenili dosadašnju desetogodišnju saradnju i ocenili da je u interesu Srbije da je nastavimo", poručio je Dačić.

On dodaje da ne zna ni koja će biti njegova funkcija, da će četiri najveće liste na izborima imati potpredsednike Skupštine, kao i da će biti izabran novi generalni sekretar Skupštine.

Dačić kaže da mu je najteža funkcija koja je obavljao bila premijerska, ali da je važno koliko je čovek posvećen svom poslu.

"Veliki problemi pred novom vladom"

Dačić smatra da će nova vlada imati velike zadatke i da će joj biti potrebno političko jedinstvo. Kao jedan od najvećih problema navodi spoljnopolitički zbog rata u Ukrajini.

"Rat u Ukrajini. To nije pitanje pozicije oko našeg teritorijalnog integriteta, pritisaka koji se na nas vrše da uvedemo sankcije Rusiji i da prihvatimo za nas nepovoljna rešenja za KiM. To se ponekad ultimativno postavlja pred Srbiju", kaže Dačić.

On ističe da Srbija nije neutralna i da je osudila kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Viktorija Nulend mi je rekla da SAD podržava nezavisnost Kosova i teritorijalni integritet Srbije bez KiM. Odgovorio samo joj, a tada sam bio ministar inostranih poslova, da mi je to isto rekao Lavrov, da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine bez Krima", istakao je Dačić i dodao da nas, kako kaže, "teraju da se složimo sa stavom Viktorije Nulend, a da osudimo stav Lavrova".

"U tome je problem, što ne postoji paket za Srbiju. Šta je paket za Srbiju i srpsko pitanje? Na to zapad mora da da odgovor pre nego što Srbija preduzme dalje korake, jer nijedna država neće raditi na svoju štetu", istakao je Dačić.

"Histerija u Hrvatskoj ništa novo"

Što se tiče polemike u Hrvatskoj nastale zbog želje predsednika Vučića da poseti Jasenovac, Dačić kaže da to nije ništa novo.

"Svakog dana nam dele lekcije kako treba da se suočimo sa prošlošću, a kada će se Hrvatska suočiti sa činjenicama iz svoje prošlosti, o Jasenovcu, genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima", zapitao je lider SPS.

On tvrdi da se deo evropskih vrednosti koja se "temelji na antifašizmu" i da je neprimereno da neko nekom zabrani u 21. veku, a naročitu predsedniku zemlje čiji su sunarodnici doživeli genocid, da poseti Jasenovac.

Drugi deo problema je, navodi Dačić, odnos katoličke crkve prema genocidu i kontraverze oko kardinala Stepinca koji će možda biti proglašen za sveca.

"NDH nije bila marionetska tvorevina koju je doneo Hitler ili Musolini već izraz želje hrvatskog naroda. Problem je što je ta želja bila genocidna. Niko ne želi da se suoči sa strašnim genocidom prema Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu", poručio je Dačić.

Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, on je rekao da Priština čim nešto potpiše traži razloge da to ne sprovede.

"Beograd želi da se sprovede Briselski sporazum, želi da se očuva mir na KiM i jasno je da je Priština glavni faktor nestabilnosti", poručio je Dačić.

Komentari (0)

Srbija