Politika

Orlić kandidat SNS-a za predsednika Narodne Skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

10:56

Orlić kandidat SNS-a za predsednika Narodne Skupštine
Vladimir Orlić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka je na današnjoj sednici Predsedništva SNS-a donela odluku da njihov kandidat za predsednika Narodne skupštine bude dr Vladimir Orlić.

Na konferenciji za medije član predsedništva SNS, inače ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da je, osim toga donesena i suštinska odluka da se podmladi rukovodstvo SNS-a, ali i Vlade Srbije u svakom smislu te reči. Stoga je odlučeno da se suzi krug koji će voditi poslaničku grupu ili biti potpredsednik parlamenta, na četiri kandidata: Milenka Jovanova, Sandru Božić, Marinu Raguš i Nevenu Đurić.

Na dnevnom redu našlo se i pitanje formiranja vlasti nakon izbora održanih na proleće. Selaković je istakao da je prvi i najvažniji noseći organ vlasti iz kojeg proističe svaka zakonodavna aktivnost iz kojeg se bira izvršna vlast, Skupština.

"U nedelji pred nama pristupćemo izboru rukovodstva i formiranju randih tela Skupštine. Suštinska odluka koja je doneta na sednici Predsedništva SNS je da pomladimo rukovodstvo, kako Skupštine, tako i vlade Srbije u svakom smislu te reči“, preneo je Selaković.

Zaključak je da je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić da ovlašćen da vodi razgovore o budućoj koaliciji.

"Sutra se obraća Vučić"

Selaković je rekao nakon sednice Predsedništva SNS da su razmatrali aktulenu političku sitauaciju u zemlji i regionu i da su konstatovali ozbiljnu zabrinutost zbog toga što albanska strana na KiM "bukvalno priprema pakao u narednim danima.

"Albanska strana na KiM priprema bukvalno pakao. Vučić će se danas sastati sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM koji dolazi u situaciju koja kulminira iz časa u čas", rekao je i najavio da će o tome više reći predsednik Srbije u sutrašnjem obraćanju.

Kako je rekao, Vučić će danas razgovarati sa predstavnicima Srba na KiM koji dolaze u situaciju koja je izuzetno nezgodna i "kulminira iz časa u čas".

"Više o tome će sutra uveče, uveren sam, govoriti i sam predsednik Vučić"

Selaković je najavio da će nova sednica Predsedništva SNS-a biti za 10 dana kada će se raspravljati o daljoj politici partije i kadrovskim rešenjima.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Neposredno pre početka sednice u sedište naprednjaka na Novom Beogradu stigao je lider naprednjaka Aleksandar Vučić, a sednici su prisustvoali i Maja Gojković, Irena Vujović, Nebojša Stefanović, Darija Kisić, Zlatibor Lončar, Zorana Mihajlović, Branislav Nedimović, Aleksandar Šapić, Goran Vesić, Vladimir Orlić, Petar Petković, Marija Obradović, Nikola Selaković, Bratislav Gašić, Mirsad Ðerlek, Aleksandar Martinović...

Da će danas SNS odlučiti kandidata za predsednika parlamenta, potvrdio je ranije i predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić koji je naveo da će na sednici Predsedništva biti doneta odluka i o ostalim kandidatima za skupštinska tela.

"Dali smo dosta toga opozicionim strankama jer je to fer. Oni su zadovoljni i nisu verovali da će toliko da dobiju. Demokratija neka cveta", poručio je Vučić u četvrtak.

Konstitutivna sednica parlamenta, inače, sazvana je za ponedeljak, 1. avgust.

Komentari (0)

Srbija