Politika

Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za Beograd, videćemo da li će Kvinta "uspeti da urazumi Kurtija"

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2022

-

18:57

Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za Beograd, videćemo da li će Kvinta "uspeti da urazumi Kurtija"
Petar Petković govori na konferenciji za medije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i ocenio da kosovski premijer Aljbin Kurti svojim ponašanjem pokušava da izazove krizu ogromnih razmera.

"Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa KiM", rekao je Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba iz Pokrajine i poručio da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za Srbe na KiM kao i do sada.

Petković je rekao da je razgovor sa Srbima sa KiM bio dug i težak, ali potpuno otvoren, navodeći da je bilo reči o svim aspektima političko bezbednosne situacije na KiM.

Rekao je da je od političkih predstavnika Srba sa KiM čuo da su apsolutno svi ohrabreni današnjim obraćanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, dodao je, jasno i nedvosmisleno ukazao na kršenje svih sporazuma od strane Kurtija i šta je to što Priština čini kako bi proterala srpski narod sa prostora KiM.

"Naš narod je apsolutno ohrabren jer je još jednom nedvosmisleno mogao da čuje punu podršku države Srbije i to iz usta predsednika Vučića koji je jasno rekao da će država Srbija pobediti", rekao je Petković.

Molba zemljama Kvinte

"U Prištini izvrću sve što se u Beogradu govori o KiM, pa da su tako današnje obraćanje predsednika Vučića pretvorili u neku vrstu pretnje, da Vučić nekome preti", rekao je Petković i dodao da je jutrošnje obraćanje predsednika zapravo bila jedna velika molba pre svega zemljama Kvinte da sačuvamo mir i stabilnost koji su nam preko potrebni na KiM i uopšte na prostoru Zapadnog Balkana.

"Kako može pretnja da bude kada molite za mir i stabilnost? Kada molite Kvintu da urazumi Kurtija, kada se obraćate i svome narodu na KiM i govorite mu takođe da ostanu mirni, da ne nasedaju na provokacije", upitao je Petković.

Naveo je da Kurti očigledno želi da iskoristi svaku situaciju i svaki naš odgovor po pitanju KiM da bi dodatno destabilizovao situaciju.

Petković je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtev za formiranje Zajednice Srpskih opština.

"ZSO je kičma normalizacije odnosa"

On je istakao da "ove krize i svega što se dešava, kao i institucionalnog nasilja nad Srbima na KiM, ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM".

"ZSO je kičma, samo srce normalizacije odnosa Beograda i Prištine", podvukao je Petković.

Kada je reč o jednostranim odlukama Kurtija koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume Kurtija.

"Važno nam je da sačuvamo mir i stabilnost", istakao je Petković.

Naveo je da je od političkih predstavnika i Srba koji žive južno od Ibra koji imaju i "RKS" tablice i kosovska dokumenta što je, podsetio je, uvedeno sporazumom iz 2011. godine kada SNS nije bila na vlasti.

"Od tih Srba još jednom smo jasno čuli da oni time ništa nisu dobili...upravo u srpskim opštinama južno od Ibra, gde imate RKS tablice život nimalo nije bolji, naprotiv, još je gori", rekao je Petković.

Istakao je da ovo što radi Kurti ima za cilj ne mir i poštovanje vladavine prava, već proterivanje našeg naroda na KiM.

Naveo je da je još jednom jasno preneo poruku predsednika Vučića da "moramo da čuvamo mir i stabilnost i da Srbi ne treba da nasedaju na provokacije, ali da ćemo da branimo naša ognjišta i pravo na postojanje i život".

"To ćemo svakako uraditi jer srpski narod na KiM dobro zna da sada iza sebe imaju predsednika Vučića i državu Srbiju koji se brinu i bore za naš narod i kao što je sam predsednik Vučić na kraju svog jutrošnjeg izlaganja rekao, na kraju će država Srbija i pobediti", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Megido

31.07.2022 22:56

Treba nam Božja intervencija pod hitno dok pobesneli političari u svom pijanom nacionalističkom zanosu nisu zapalili ceo svet. Nisu u pitanju samo Srbijanci i Kosovari, svaka država ima svog keca u rukavu i Satana će ga rado iskoristiti da izbriše ljudski rod iz postojanja.

Srbija