Politika

Stefanović za Euronews Srbija: Kurti neprekidno zloupotrebljava i jednostrano primenjuje sporazum

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2022

-

16:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je danas za Euronews Srbija da nema istine u tome da u rešenjima u sporazumu između Beograda i Prištine u čijem donošenju je on učestvovao, a na koji se pozivaju privremene kosovske vlasti u najnovijim dešavanjima na Kosovu, postoji reciprocitet.

"Sporazum je javan, dostupan svima već godinama i tu se jasno vidi da ni u jednoj tački, ni u spornoj tački 3 ni u tački 6, ne postoji ništa što se odnosi na recirocitet i obaveznost reciprociteta, a naročito ne za obe strane kako smo to mi definisali u želji, naravno, da izbegnemo da Kosovo terminološki odredimo kao državu", rekao je Stefanović i dodao da mu je vrlo žao što vidi da se od strane Aljbina Kurtija neprekidno ponavlja pokušaj zloupotrebe i jednostrane primene sporazuma.

"Nigde u sporazumu ne postoji mogućnost da bilo koja strana jednostrano menja isti sporazum, da recimo ukidaju KS tablice što su uradili 2021. Isto tako nigde ne postoji da će biti uveden reciprocitet prema građanima Srbije od strane kosovske Vlade što se tiče ličnih karti ili registarskih tablica. To je proizvoljno, štetno, zlonamerno tumačenje od strane Aljbina Kurtija", navodi Stefanović.

Prema njegovim rečima, taj deo sporazuma bi trebalo da bude sproveden tako da se ponovo počnu izdavati KS tablice, koje su statusno neutralne, i da se na neki način apleuje na građane koji imaju tablice sa mestima na Kosovu i Metohiji da uzmu RKS tablice ili KS tablice, ali to nije bila obaveznost. 

"Treća stvar da Srbija, dakle naša vlast, naša država izdaje sertifikat ljudima koji ulaze sa kosovskim dokumentima, ličnim kartama, na teritoriju centralne Srbije na kojima piše da ovaj dokument, misleći na ličnu kartu, ni na koji način ne prejudicira status Kosova i Metohije u skladu sa rezolucijom 1244. Ovo što sad Aljbin Kurti radi, izmišlja nešto što ne piše pa kaže sad ćemo mi vama izdavati taj sertifikat, što je možda manje problematično, jer taj sertifkat ne služi ničemu sem da se oni bolje osećaju, ali je problem što oni žele da oduzimaju tablce, da skidaju tablice", navodi Stefanović. 

Kada je u pitanju konstituisanje novog saziva Skupštine, Stefanović je rekao da su građani glasali da se bore za njihove interese i da daju kvalitetntne zakonske predloge. 

"Među prvim predlozima biće poseban zakon o tužiocu za visoku korupciju, sa sopstvenom policijom po ugledu na Rumuniju, zatim izmena i dopuna zakona o poreklu imovine, gde se ćemo tražiti da se uvede oduzimanje nedokazive imovine, a ne kao sada da se plati ekstraprofit. Iz domena socijalnih i radnih pitanja, izmena Zakona o radu, potom niz izmena pravosudnih zakona koje ubrzavaju sudske procese naročito u krivičnim postupcima, zakon o negovatelj - roditelj i zakon o elementacionom fondu", naveo je Stefanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija