Politika

Podeljene reakcije na obraćanje najstarijeg poslanika: Od aplauza za Jankovića do optužbi za zloupotrebu

Komentari

Autor: Fonet/Euronews Srbija

01/08/2022

-

15:07

Podeljene reakcije na obraćanje najstarijeg poslanika: Od aplauza za Jankovića do optužbi za zloupotrebu
Podeljene reakcije na obraćanje najstarijeg poslanika: Od aplauza za Jankovića do optužbi za zloupotrebu - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

I pre formalnog konstituisanja parlamenta u poslaničkim klupama postala je jasna podela - za jedne je uvodno slovo predsedavajućeg, najstarijeg poslanika Vladete Jankovića bilo vredno aplauza, a za druge - zloupotreba dosad nezabeležena prilikom konstituisanja parlamenta, kako je njegovo obraćanje ocenio Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije. 

Predsedavajući konstitutivnom sednicom parlamenta, najstariji poslanik Vladeta Janković, sa liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, iskoristio je danas priliku da se sa tog mesta obrati poslanicima i izrazi svoj stav, kako je rekao, u slavu parlamenta i parlamentarizma, apostrofirajući značaj izbora.

Janković je rekao da će dati sebi za pravo zbog godina i iskustva da iskoristi slobodnu govornicu u Skupštini i poruči da bi u bilo kojoj državi u svetu, posle 10 godina neravnopravnih i nepoštenih izbora, bio doveden u pitanje legitimitet zakonodavnog tela, a pod sumnjom sve odluke donete u njemu i validnost institucija koje proizlaze iz rada parlamenta.

"Ne govorim o demokratiji, ličnom opredeljenju, već obavezi svakoga na lično dostojanstvo", predočio je Janković.

"Ne zaboravimo poslanici, i to je važnije od svega što želim da vam kažem, dobijeno poverenje građana ćemo opravdati ako srce bude kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka", poručio je on, aludirajući na sedište Generanog sekretarijata predsednika Republike.

Kada Skupština nije ustrojena na valjan način, u procesu koji ne postupa po volji naroda, smatra Janković, pravosuđe je pristrasno i pasivno, a građani nezaštićeni i bespomoćni.

"Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Dokle svaki građanin Srbije ne bude mogao na dnevniku RTS da vidi volju i činjenjenje vlasti, ali i onih koji nisu na vlasti", naveo je Janković.

Kako je dodao, "poštenih izbora ne može biti dok je pritisaka, ucena, nasilja, dok se nacionalni medijski prostor ne učini dostupan svima, dok RIK čeka da umesto njih odluče vladajući političari i dok je jedan čovek iznad Ustava i dok sud prećutno povlađuje", rekao je Janković i zahvalio svima koji su ga saslušali. 

Njegovo obraćanje poslanici sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", kojoj i sam pripada, propratili su aplauzom, dok su pojedini poslanici negodovali.

Jovanov: Potez nije bio nimalo viteški

Reagujući na njegov istup, šef poslaničke grupe SNS u parlamentu Milenko Jovanov poručio je da će se boriti da Skupština bude mesto debate i argumentovane rasprave, ali da treba imati u vidu da je za to potrebna i druga strana, koja je, kaže, već danas pokazala nedostojno ponašanje.

Jovanov je pred novnarima u Skupštini izrazio žaljenje što "današnji saziv nije počeo u duhu demokratije, ocenjujući da govor najstarijeg poslanika, Vladete Jankovića, nije bio ni malo viteški".

"Saziv nije počeo u duhu demokratije i dogovora politčkih partnera, iako smo imali konsultacije i, kao većina u parlamentu, izašli u susret svim zahtevima koje su predstavnici opozijie imali. Išli smo čak i korak više, dajući i nudeći nešto što nisu sanjali", rekao je Jovanov i dodao da je zabrinut kako će izgledati ostale sednice, ako se "po jutru dan poznaje".

Dodao je da će opozicija u radnim telima biti zastupljenija nego ikada, što, ističe, predstavlja odnos vladajuće većine prema Domu Narodne skupštine.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Zauzvrat smo dobili zloupotrebu koja je nazabeležena u radu Skupštine kada je reč o konsutisanju, kada je predsedavajući Skupštine, koji je na tom mestu, ne zahvaljujući izborima, već krištenici. Zloupotrebio je poziciju na kojoj se našao i održao politički govor dostojan tribine u Malom Morkom Lugu", rekao je Jovanov.

To, naglašava, nije nimalo korektno.

Jovanov je dodao da mu je drago što je Janković dobio ovacije svojih poslanika, ali i naglasio da postoji jedno "ali" - a, to je da Skupština nije zamišljena ni u Ustavu, ni u zakonu, ni po Poslovniku, kao mesto gde će ljudi dobijati aplauze istomišljenika, već kao mesto gde će se poštovati zakon.

On je dodao i da će već reagovati zbog nepoštovnja poslovnika.

"Ovo je Skupština, a ne Hajd park. Ovo je bila ozbiljna zloupotreba, kakva nije bila zabeležena", rekao je Jovanov i naglasio da će se poslanici SNS truditi da se ponašaju u skladu sa svim normama rada parlamenta.

Ocenio je i da nije dobro to što neki očekuju da vlast treba da ćuti i trpi, a da opozicija kritikuje.

"Odgovaraćemo im rezulatima i pokazujući im razliku između onoga što su oni ostavili, a mi uradili", rekao je Jovanov i dodao da he podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.

Komentari (0)

Srbija