Politika

Buran nastavak konstitutivne sednice: Orlić u fokusu polemike, opozicija i vlast razmenjuju optužbe

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

02/08/2022

-

09:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije nastavljena je danas izborom rukovodstva parlamenta, a kao najveća stranka, Srpska napredna stranka je predložila dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića za predsednka Skupštine. Današnju raspravu karakterisala su dobacivanja i polemika van teme, uz razmenu optužbi između opozicije i vlasti.

Nakon što je šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov, obrazložio Orlićevu kandidaturu usledila je burna rasprava na kojoj su iznošeni suprotstavljeni stavovi o njegovom poslaničkom delovanju.

Dok su predstavnici vladajuće većine, najavljujući podršku, isticali njegove sposobnosti, iz redova opozicije najavljeno je da mu neće dati glas jer mu nedostaje kultura dijaloga.

Šef poslaničke grupe SVM-a Balint Pastor rekao je da će poslanici ove stranke podržati Orlića, podsećajući da je funkcija predsednika parlamenta druga po značaju, po Ustavu Srbije.

Pastor je dodao i da će SVM i u ovom sazivu biti u koaliciji sa SNS, da će potpisati i koalicioni sporazum, što je i ranije bio slučaj, ali da će u parlamentu biti u koaliciji i sa zajedničkim koalicionim partnerima, SPS-om.

Šef poslanika Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da će JS podržati Orlića, navodeći da će njegov izbor doprineti kontinuitetu donošenja zakona, od kojih korist imaju građani.

Da će podršku Orliću pružiti i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) najavio je poslanik Branimir Jovanović, izrazivši uverenje da će Orlić na najbolji način predstavljati parlament, čemu u prilog ide i njegovo iskustvo, jer iza sebe ima već četiri skupštinska mandata.

I poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda podržaće predlog SNS-a za predsednika parlamenta, a šef te poslaničke grupe Stefan Krkobabić kaže za Orlića da je najbolji predstavnik njihove većine.

Šefovi poslaničkih grupa 

  • SNS - predsednik Milenko Jovanov, zamenik Marina Raguš
  • SPS, predsednik Ivica Dačić, zamenik Đorđe Milićević.
  • Ujedinjeni: SSP, PSG, Sindikat Sloga, PZP - predsednik Marinika Tepić, zamenik Pavle Grbović
  • Nada za Srbiju - predsednik Miloš  Jovanović, zamenik Vojislav Mihailović
  • Narodna stranka - Miroslav Aleksić, zamenik Stefan Jovanović
  • Srpska stranka Zavetnici - predsednik Milica Đurđević Stamenkovski, zamenik Nikola Dragićević
  • Demokratska stranka - predsednik Zoran Lutovac, zamenik Dragana Rakić
  • JS - predsednik Dragan Marković Palma, zamenik Života Stanković
  • Moramo- Zajedno - predsednik Nebojša Zelenović, zamenik Aleksandar Jovanović
  • Socijaldemokratska partija Srbije - predsednik Branimir Jovanović, zamenik Moamer Bačevac
  • PUPS Solidardnost i pravda - predsednik Stefan Krkobabić, zamenik Hadži Milorad Stošić
  • Dveri patriotski blok - predsednik Boško Obradović, zamenik Ivan Kostić
  • SVM - predsednik Balint Pastor, zamenik Elvira Kovač
  • Zeleno-levi krug, Ne davimo Beograd, Moramo - predsednik Radomir Lazović, zamenik Biljana Đorđević
  • Evropski regioni - Vojvodina, Snadžak, Preševska dolina - predsednik Aleksandar Olenik, zamenik Enis Imamović

Sa druge strane, poslanici opozicionih partija najavili su da neće glasati za Orlića.

Šef poslaničke grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", Aleksandar Olenik rekao je da neće glasati, jer Orlića, kako kaže, nisu predložili ni građani, ni poslanici, već predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, dodajući da na "svoje ime i prezime ne bi prešao nijedan cenzus".

Šef poslaničke grupe "Dveri - Patriotski blok" Boško Obradović rekao je da će, iako neće glasati za njega, podržati "novog" Orlića u njegovom radu.

Obradović je rekao da nije siguran da je Orlić najbolji kandidat, jer do sada nije pokazao "širinu u smislu parlamentarne kulture, debate", već je, kako kaže, poznat po tome da voli da prekida one koji ne misle kao on, što baca senku na njegovu izvanrednu biografiju.

Ipak, Obradović je naveo i da bi SNS trebalo da se ponosi takvim kadrom, koji je, kaže, za razliku od drugih "sa plagiranim diplomama", odličan kandidat.

Dodao je da je Orlić i tokom konsultacija koje su se održavale prethodnih dana u parlamentu pokazao toleranciju, spremnost za razgovor i dogovor, zbog čega ga nazvao "novim".

"Želeo bih da novi Orlić predsedava, ali pošto ne znamo da li će biti stari ili novi, nećemo glasati", kaže Obradović dodajući da podržava i podmlađivanje kadrova SNS-a.

Poslanik "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović nagalsio je da ne bi želeo da ga neko prestavi kao Jovanov Orlića, i ocenio da je "dramatizacija izlaganja" Jovanova pokušaj da se skene pažnja sa činjenice da naprednjaci nemaju više detalja koji potrkepljuju njihov predlog.

Dodao je i da su komentari Jovanova "razvejali nade" da će skupština biti mesto razmene argumenta.

Ni poslanička grupa "Moramo - Zajedno" neće podržati predlog da Orlić bude predsednik parlament, a Nebojša Zelenović je rekao da je on neprimerenim rečnikom, klevetama, učestvovao u "obračunima" sa neistomišljenicima.

Dodao je i da su u konsultacijama o radu parlamenta shvatili da Orlić ne razume funkciju skupštine.

Poslanik Narodne Vladimir Gajić, javio se po povredi Poslovnika jer, kako tvrdi, Ana Brnabić ne može u isto vreme da vrši dve funkcije, da bude istovremeno i poslanik i premijer u tehničkoj vladi.

Polemika u parlamentu većinom je obilovala temama koje se nisu ticale konkretno predloga Orlića za predsednika parlamenta.

Tanjug/Rade Prelić

 

Usledila su dobacivanja pojedinih poslanika, a Jovanov je zatražio od predsedavajućeg da proveri da li su poslanici "sa one strane sale" uzeli terapiju za današnji dan, što je opozicija ocenila ne samo kao ličnu, već i uvredu Skupštine, pa i Vladimira Orlića - kandidata kojega SNS predlaže za funkciju predsednika parlamenta.

Jovanov se obratio i Lutovcu, koji mu je dobacio nekoliko reči koje se nisu čule, i rekao mu da nema potrebe da dobacuje, jer će "posle ponovo da pobegne, kao što je navikao". On je dodao da je opozicija juče postavila stvari onako kako je želela, napravila presedan, misleći na obraćanje predsedavajućeg Vladete Jankovića, koje nije bilo po protokolu, i podržala ga aplauzom, te da se oni sada samo ponašaju po tom presedanu, pa će biti još aplauza.

Nakon što je obrazložio predlog da Orlić bude predsednik parlamenta, replicirao mu je lider demokrata Zoran Lutovac, rekavši da je Jovanov takvim nastpuom uvredio i stranačkog kandidata.

"Ako ovakav čovek predlaže kandidata za predsednika parlamenta vređa i biografiju Vladimira Orlića, čija je biografija za poštovane, unižava i svog kandidata i opoziciju i ovaj Dom", rekao je Lutovac.

Poslanik DS Srdan Milivojević rekao je, pošto, kaže, vidi nervozu kod poslanika vladajuće koalicije, da je "čuo da diplomirani pravnik deli lekarske dijagnoze", te dodao da će neki poslanici, misleći na opoziiju, biti bedem i brana "prostakluku", i boriti se argumentima.

Za reč se javio i poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, na kojeg je Jovanov aludirao spominjuci "Boru Solunca", i rekao da nema sumnje da se Jovanov izražavao uveredljivo.

Njegov stranački kolega Miroslav Aleksić rekao je da je Jovanov pričom o terapiji povredio dostojanstvo svih u novom sazivu i to već u prvom obraćanju.

"Znam da vam je strano da polemišete argumentima i činjenicama, ali barem pokušajte, jer ovde će biti opozicija koja će imati sta da kaže", rekao je Aleksić.

Jovanov je uzvratio da je opozicija ta koja je juče pokazla kako zamišlja parlament.

"Vi ste pokazali juče kako zamišljate parlament. Vi, a ne mi, kršite Poslovnik, zlouptrebili ste mikorofon, reagovali frenetičnim aplauzom. Što sebi dozovljavate, pokušavate da zabranite nama. I kada pretite da teba da naučimo da imamo opoziicu, vi naučite da imate poslanike koji će se boriti za politku u koju veruju", rekao je Jovanov.

Sednica je počela u 10 sati, a na dnevnom redu su osim izbora predsednika Narodne skupštine, i izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Tanjug/Rade Prelić

 

Poslanik SPS-a Ðorđe MIlićević pozvao je opoziciju da obrati pažnju na to šta se dešava, kada prvog dana izazove bez potrebe ovakvu sitauciju.

"Vaša zloupotreba pozicije, da biste proklamovali stavove za koje nije bilo ni mesto ni vreme... Molim vas da pokušate izlaganja da vratite u normalne tokove", naveo je Milićević.

Nakon višesatne rasprave, poslanik koji predsedava sednicom Vladeta Janković proglasio je jednosatnu pauzu, te bi rasprava trebalo da se nastavi oko 15 časova.

Saziv će imati sedam potpredsednika

Kada je reč o potpredsednicima, nakon konsultacija o konstitutivnoj sednici parlamenta odražnih prošle nedelje, budući saziv imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Klub oko SSP-a predlaže Borka Stefanovića, koalicija Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Kandidatkinja SNS-a za potpredsednicu je Sandra Božić , dok će Socijalistička partija Srbije kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine. Saveza vovođanskih Mađara predlaže Elvira Kovač koja je bila na potpredsedničkom mestu i u prethodnom sazivu, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.

Konstitutivna sednica je počela juče intoniranjem himne, a predsedavao joj je najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Novoizabrani poslanici su prvog dana položili zakletvu čime je i zvanično formiran parlament, gotovo četiri meseca nakon izbora održnih 3. aprila.

Kako izgleda sastav Skupštine?

U novom sazivu parlamenta 120 mesta zauzeće poslanici sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", izbornoj listi "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" pripalo je 38 poslaničkih mesta, listi "Ivica Dačić - Premijer Srbije" 31 poslaničko mesto, dok je listi "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju", prema rezultatima izbora, pripalo 15 poslaničkih mesta.

Koalicija "Moramo" ima 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

Komentari (0)

Srbija