Politika

Govori li Lukašenko glasno ono što Putin misli: Iza signala beloruskog predsednika o Srbiji i "sedenju na tri stolice"

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

05/08/2022

-

19:31

Govori li Lukašenko glasno ono što Putin misli: Iza signala beloruskog predsednika o Srbiji i "sedenju na tri stolice"
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Da li je oštra poruka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka samo glasno izgovoren stav predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Ovo pitanje nametnulo se u javnosti nakon što je Lukašenko Srbiji uputio nekoliko zapaženih rečenica, među kojima je najglasnije odjeknula ona da "Srbija hoće da sedi na tri stolice, ali u tome neće uspeti".

Analitičari sa kojima je Euronews Srbija razgovarao nemaju dileme - Lukašenkove reči oni tumače kao jasan poziv Beogradu da se prikloni Moskvi, a činjenica da je Lukašenko veliki saveznik ruskog lidera samo podstiče tvrdnje da je beloruski predsednik samo glasno rekao ono što misli i Putin.

"Naravno da treba da pomognemo srpskom narodu i hoćemo. Mi smo takvi ljudi. Ali uzimamo u obzir i politiku Srbije prema Belorusiji. Oni hoće da sede na tri stolice, ali neće u tome uspeti. EU, Rusija, SAD i tako dalje... oni bi da budu dobri prema svima. Neće im biti data šansa da to održe, pre svega zbog Evropske unije, kojoj oni toliko žele da se pridruže", rekao je Lukašenko, prenela je agencija Belta.

Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

I dok Rusija, barem javno, tvrdi da poštuje nacionalne interese Srbije i da razume njenu poziciju, izjava velikog Putinovog saveznika Aleksandra Lukašenka može se protumačiti i kao upozorenje koje Kremlj nije glasno izrekao. Kako je za Euronews Srbija rekao nekadašnji ambasador u Belorusiji Srećko Đukić, očito je da dolaze dani i meseci kada se na poziciju Srbije neće gledati istim očima.

Kako je objasnio Đukić, Lukašenko je u najbližim odnosima sa Putunom i oni se nalazi na istoj strani polja i svim silama pokušavaju da privuku određene zemlje ka svom taboru. Srbija je, kako dodaje, tu pogodna iz više razloga.

"Pre svega evo da uzmemo samo tu činjenicu da Rusija Srbiju nije svrstala u spisak neprijateljskih zemalja, nije uvela sankcije Rusiji, jeste uvela neke sankcije Belorusiji, ali eto to se može gledati kroz prste. I očito da dolaze dani i meseci kada se neće tolerisati i neće gledati istim očima na poziciju Srbije kao što se gledalo do sada, pa mislim da je to jedno upozorenje vrlo ozbiljno koje dolazi Beogradu i koje treba svakako tako i shvatiti, krajnje ozbiljno", rekao je Đukić.

Kremlj "progovorio" kroz usta Lukašenka

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je nedavno da očekuje jači pritisak SAD i EU na Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji, ili da napravi neki drugi ustupak u vezi sa Kosovom ili Bosnom.

"Očekujemo i biće dodatnih pritisaka jer prema našem mišljenju i analizama prioritet iz SAD i Brisela je da se Srbija pridruži sankcijama. Ovo je najvažnija stvar za njih bez nekih razmišljanja o posledicama takvih koraka za Srbiju", rekao je Bocan Harčenko.

A da možda i sama Moskva nameće određeni pritisak na Srbiju da se opredeli govore i izjave Lukašenka, za kog stručnjaci kažu da je "glasnogovornik ruske politike".

"Ja mislim da je to neka vrsta upozorenja koja nije izrečena od strane elite u Kremlju koja sada igra jednu benevolentnu ulogu naizgled prema Srbiji i da je ovo njihovo neizgovoreno upozorenje kroz usta Lukašenka", rekao je za Euronews Srbija Igor Novaković iz ISAC fonda.

profimedia

 

I Srećko Đukić, na pitanje da li je Lukašenko glasno rekao ono što i Putin zapravo misli, kaže da je ovo sada period kada je njihova politika apsolutno usaglašena.

"Ja mislim da je on glasnogovornik Moskve, u ovom slučaju, glasnogovornik Putina i ruske politike, jer ako je u ovoj skoro 30 godina dugoj istoriji odnosa između Minska i Moskve bilo različitih perioda, ovo je sada period kada je njihova politika apsolutno usaglašena jer se nalaze pred istim problemima, pred istim izazovima i naravno da su prisiljene da usaglase tu politiku kao nikada do sad. Prema tome, naravno da ono što govori Putin važi i za Belorusiju, i obrnuto, ono što govori Lukašenko, mislim da on još više ima mogućnosti da nešto kaže što Moskva želi da čuje, što Kremlj želi da čuje, što bi Kremlj rekao, ali možda nekim drugim rečima", naveo je Đukić.

Ipak, kako on dodaje, ukoliko bi se Srbija svrstala u tabor Rusije i Belorusije, gde je poziva Lukašenko, to bi našu zemlju dovelo u situaciju da ona bude izolovana od strane Zapada i da se nađe u jednoj krajnje neugodnoj situaciji jer je okružena zemljama EU i NATO.

"Postavlja se pitanje, pa čak i da Zapad ne uvede sankcije Srbiji, Srbija bi se sama našla izolovana od Zapada, tako da misim da bi to bio jako pogrešan potez Srbije koji bi nas koštao izuzetno mnogo i mislim da on u krajnoj liniji ne dolazi u obzir", istakao je Đukić.

Sličnog mišljenja je i Novaković koji napominje da takva opcija "niti je na stolu, niti neko planira da ide u tom pravcu".

Šta je rekao Lukašenko?

Zvaničan stav Srbije prema ratu u Ukrajini bio je poznat dan nakon što je Rusija započela, kako Moskva kaže, "specijalnu vojnu operaciju". I dok je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je Srbija privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, dodao je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji vodeći se nacionalnim interesima.

U međuvremenu, dok su iz Brisela stizali više puta ponovljeni pozivi da se priključi sankcijama, Srbija je sa Rusijom postigla novi dogovor o povoljnim cenama gasa, te je iz Kremlja saopšteno da će Rusija nastaviti nesmetano da nastavi da snabdeva Srbiju ovim energentom.

Srbija je tako nastavila, kako su tvrdili kritičari, da "sedi na dve stolice", a kroz Lukašenkovu metaforu o stolicama kojih, prema njegovim rečima, ima i više od tri, provejava zamerka o "stremljenju Srbije ka EU".

Na pitanje šta Belorusija može da uradi za Srbiju, Aleksandar Lukašenko je odgovorio: "Ne znam šta možemo da uradimo za njih. Prvo bih pogledao šta su oni uradili kada se Belorusija suočila sa sankcijama. Ne želim da kopam nedavnu prošlost, ali pogledajte".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija