Evropa

Nove sankcije SAD za Rusiju, na listi i navodna Putinova partnerka

Komentari

Autor: Glas Amerike / AP

03/08/2022

-

09:04

Nove sankcije SAD za Rusiju, na listi i navodna Putinova partnerka
Alina Kabajeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države uvele su novi set sankcija pripadnicima ruske elite, uključujući oligarhe i jednu ženu — nekadašnju olimpijsku šampionku u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabajevu.

„Dok nevini ljudi pate usled ruskog nezakonitog agresivnog rata, Putinovi saveznici su se obogatili i finansiraju raskošan život. Uz naše saveznike, Sjedinjene Države će nastaviti da guše sredstva kojima se podržava neopravdano pokrenuti rat u Ukrajini“, saopštila je, povodom uvođenja dodatog embarga, sekretarka za finansije Dženet Jelen, javlja Glas Amerike.

Američki Sekretarijat za finansije Kabajevoj je poništio vizu i nametnuo joj druga materijalna i imovinska ograničenja.

Inače, Alina Kabajeva je u brojnim medijskim izveštajima označena kao emotivna partnerka ruskog predsednika Vladimira Putina i majka njihove četvoro dece.

Kabajeva je bivša članica ruske Dume, jednog od državnih zakonodavnih tela. Uz to, šefica je ruske nacionalne medijske kompanije – promotera ruske invazije na Ukrajinu.

Protivnici Kremlja i Aleksej Navalni, pritvoreni ruski opozicionar, pozivao je na sankcionisanje Kabajeve – tvrdeći da njena medijska kuća izveštavanje Zapada o ruskoj invaziji određuje kao dezinformacije.

Velika Britanija je sankcionisala Kabajevu još u maju, a EU joj je uvela putnu zabranu i zamrzla imovinu u junu. U aprilu, SAD su uvele sankcije punoletnim ćerkama Putina - Katerini Vladimirovnoj Tihonovoj i Mariji Vladimirovnoj Voroncovoj, dodaje AP.

Kabajeva se pod britanskim sankcijama našla u maju, dok joj je Evropska unija ograničenja na putovanja i imovinu uvela u junu.

Ruska agencija RIA Novosti navodi da se na novoj listi sankcija nalaze 893 ruska državljana, među kojima su članovi parlamenta i vojske.

Američki Stejt department takođe je uveo dodatna vizna ograničenja i druge sankcije.

„Dok Ukrajinci nastavljaju hrabro da brane svoju domovinu suočeni sa brutalnim ratom predsednika Putina, ruska elita vodi ogromne kompanije koje generišu prihode i finansiraju sopstveni raskošan životni stil van Rusije. Sjedinjene Države preduzimaju dodatne akcije kako bi osigurao da Kremlj i njegovi pomagači osete efekte našeg odgovora na nesavesni agresivni rat Kremlja”, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Među sankcionisanima je Andrej Grigorijevič Gurjev, oligarh koji poseduje imanje Vitanherst, vilu sa 25 spavaćih soba koja se smatra drugom najvećom u Londonu posle kraljevske Bakingemske palate.

Takođe, blokirana je plovidba njegove jahte Alfa Nero vredne 120 miliona dolara. Na udaru sankcija je i njegov sin Andrej Andrejevič Gurjev i ruska investiciona firma čiji je vlasnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa