Evropa

Lukašenko: Srbija hoće da sedi na tri stolice, neće joj uspeti

Komentari

Autor: Belta

02/08/2022

-

14:02

Lukašenko: Srbija hoće da sedi na tri stolice, neće joj uspeti
Lukašenko: Srbija hoće da sedi na tri stolice, neće joj uspeti - Copyright Tanjug AP/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Srbija neće moći da sedi na više stolica, rekao je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u razgovoru s novinarima, prenosi beloruska agencija Belta.

"Treba da napravimo razliku između vlasti i običnih ljudi. Da ste na mom mestu, kako biste bi posmatrali situaciju? Naravno da treba da pomognemo srpskom narodu i hoćemo. Mi smo takvi ljudi. Ali uzimamo u obzir i politiku Srbije prema Belorusiji. Oni hoće da sede na tri stolice, ali neće u tome uspeti. EU, Rusija, SAD i tako dalje... oni bi da budu dobri prema svima. Neće im biti data šansa da to održe, pre svega zbog Evropske unije, kojoj oni toliko žele da se pridruže", rekao je predsednik Belorusije.

Na pitanje šta Belorusija može da uradi za Srbiju, Aleksandar Lukašenko je odgovorio: "Ne znam šta možemo da uradimo za njih. Prvo bih pogledao šta su oni uradili kada se Belorusija suočila sa sankcijama. Ne želim da kopam nedavnu prošlost, ali pogledajte...“

Lukašenko je podsetio da je Srbiju posetio 1999. godine, tokom bombardovanja.

"Otišao sam tamo rizikujući život, bilo je stvarno opasno. NATO (koji je već tamo bio u svojoj misiji bombardovanja) nas je uputio da koristimo visinu od 500 metara (što je visina za helikopter). Mislili su da neću to učitini već da ću otići kući, ali sam naredio pilotima da lete na toj visini. Naravno, mogli su da obore avion, ali nisu smeli. Ja sam leteo tamo pod bombardovanjem", rekao je šef beloruske države. 

On je skrenuo pažnju da se nekoliko godina nakon toga srpska vlada pridružila nekim sankcijama.

"Sada razmišljam o tome. Ipak, s druge strane, to je nama srodan narod. Srbi su dobri, razumni ljudi. Pa možda nisu imali sreće, ali nisu ni drugi", rekao je predsednik Belorusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa