Evropa

Zapad tvrdi da će se Belorusija uskoro uključiti u rat u Ukrajini, ali odluku o tome doneće Moskva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Guardian, Al Jazeera

24/03/2022

-

09:41

Zapad tvrdi da će se Belorusija uskoro uključiti u rat u Ukrajini, ali odluku o tome doneće Moskva
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Skoro mesec dana otkako je počela ruska invazija u Ukrajini, i dok se sukobima ne nazire kraj, zapadni zvaničnici upozoravaju da bi konfliktu mogla da se priključi i treća strana - Belorusija. Iako njen predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da se Minsk neće mešati ni u kakvu vojnu akciju, on zapravo možda neće imati izbora.

SAD i NATO, kako je saopšteno u utorak, veruju da bi Belorusija "uskoro" mogla da se pridruži Rusiji u ratu, a neki čak kažu i da se već preduzimaju koraci da to učini. S obzirom na to da je Belorusija već pružila i vojnu i političku podršku Moskvi, za mnoge ovo ne bi bilo veliko iznenađenje.

Kako je pisao Gardijan, beloruski lider Aleksandar Lukašenko odigrao je ključnu ulogu u invaziji Rusije na Ukrajinu. Osim što je dozvolio ruskim konvojima i trupama da se približe Kijevu sa beloruske teritorije i obezbedio vojnu infrastrukturu, zemlja je i bombardovana raketama koje stižu sa beloruske teritorije.

I ne samo to, beloruski lider takođe pruža političku podrški ruskoj agresiji: Belorusija je glasala protiv rezolicije Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska invazija (pored Rusije, Sirije, Severne Koreje i Eritreje), a državna propagandna mašina odražava rusku u svojim opravdanjima za vojne poteze.

Lukašenko, međutim, i dalje poriče da bi beloruske trupe mogle da budu korišćene u invaziji, iako bi se to moglo promeniti kao odgovor na pritisak Kremlja ako Rusiji bude potrebna veća podrška, piše Gardijan. 

Hiljade trupa spremno da uđe u Ukrajinu?

"Zapad neće moći da nas uvuče u ovaj sukob. Dovoljno smo pametni da ne budemo uvučeni, pošto nas Amerikanci i njihovi partneri danas guraju u ovaj sukob", rekao je nedavno Lukašenko.

Zapad, međutim, nije toliko siguran u to. 

Da je Lukašenko za Putina možda postao deo neizbežne karike u "vojnom lancu" govori činjenica da su u Belorusiji nedugo pre invazije održane vojne vežbe. Rusija je zatim delimično upravo sa beloruske teritorije pokrenula napade na Ukrajinu, a kako je preneo CNN, visoki obaveštajni zvaničnik NATO rekao je da je sve verovatnije da će Belorusija ući u sukob.

To čak tvrde i neki izvori iz beloruske opozicije, koji kažu da su beloruske borbene jedinice spremne za ulazak u narednih nekoliko dana. Jedan izvor zapravo kaže da to ne bi imalo toliko vojni uticaj, koliko geopolitički, s obzirom na implikacije koje donosi pridruživanje još jedne zemlje ratu.

Tanjug AP/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

I iako zapadni zvaničnici tvrde da zasad nisu videli dokaze da se beloruske trupe već nalaze na ukrajinskoj teritoriji, nezaobilazno podsećaju da je ova zemlja prošlog meseca promenila svoj ustav po kom je sada Rusiji omogućeno da trajno smesti svoje snage, pa čak i nuklearno oružje.

Od čega onda zavisi hoće li se Belorusija i zvanično umešati? Analitičari gotovo jednoglasno kažu - od Moskve.

Vojni zvaničnik NATO rekao je da konačna odluka o umešanosti Belorusije u rat tek treba da se donese u Moskvi, jer za sada nema naznaka da beloruske snage učestvuju u borbama u Ukrajini. Ne radi se o tome šta Lukašenko želi, objasnio je on, prenosi CNN.

"Postavlja se pitanje: da li Putin želi još jednu nestabilnu zemlju u regionu? Umešanost bi destabilizovala Belorusiju", rekao je zvaničnik.

A ako Putinu zatreba, Lukašenku će biti teško da kaže ne. Naime, kako je pisao Radio Slobodna Evropa, od održavanja predsedničkih izbora 2020. godine u Belorusiji, ta zemlja našla se u mnogo zavisnijem položaju od Moskve.

Zapadne zemlje uvele su oštre ekonomske sankcije Belorusiji zbog nasilnog gušenja demonstracija, što je dovelo do izolacije Lukašenka i povećanja njegove zavisnosti od Rusije.

Kakvi su kapaciteti beloruske vojske

Prosečni Ukrajinci odavno su svesni Lukašenkovih proruskih simpatija i pritisaka pod kojim je Minsk, piše Al Džazira.

"Ukrajinci su mentalno apsorbovali vesti o učešću Belorusije u ratu. Dakle, odgovor će biti kao da je to zakasneli izveštaj za koji su svi spremni", rekao je analitičar iz Kijeva Aleksej Kušč za Al Džaziru.

Međutim, u vojnom smislu, to će biti problem - da li će se Beloursi koncentrisati samo na pomoć Rusima da zauzmu Kijev ili će im pomoći da osvoje zapad Ukrajine.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko Jr

 

Kako se navodi, sa samo 48.000 vojnika, beloruska vojska je mala u poređenju sa ruskom i ukrajinskom i ima daleko manje borbenog iskustva. Ipak, jeste često održavala vežbe sa Rusima, ima sliču postsovejtsku strukturu, naoružanje i drugu opremu.

I u tekstu CNN se ne precizira kako bi to tačno Belorusija mogla da interveniše u ratu, ali ono što je najverovatniji scenario jeste pokušaj da se odseče vojna pomoć NATO, koja u Ukrajinu dolazi sa njene zapadne granice.

Inače, sociolološkko istraživanje koje je prošlog meseca sproveo "Čatam haus" pokazalo je da većina Belorusa ne želi da njihova zemlja učestvuje u ovom ratu i veruju da bi to imalo katastrofalne posledice.

Komentari (0)

Evropa