Fokus

Bajden putuje u Brisel, evropskim liderima izložiće planove za dodatne sankcije Moskvi

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

08:01

Bajden putuje u Brisel, evropskim liderima izložiće planove za dodatne sankcije Moskvi
Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden danas putuje u Brisel na razgovore sa evropskim liderima o invaziji Rusije na Ukrajinu, gde će izložiti i planove SAD za dodatne sankcije Moskvi, za koje su izvori saopštili Rojtersu da obuhvataju i članove ruskog parlamenta.

Ranije je najavljeno iz Bele kuće da će Bajdenov put u Evropu uključivati razgovore u Briselu, sa NATO i evropskim liderima, i posetu Varšavi zbog konsultacija sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Dva izvora, upoznata sa situacijom, rekli su Rojtersu da američki predsednik i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima ruske Dume, kao deo odgovora za rusku invaziju na Ukrajinu, a očekuje se da će nove sankcije biti objavljene u četvrtak. Prema ovom planu, oko 300 članova Dume moglo bi da se suoči sa sankcijama, navodi Rojters pozivajući se na američki list Volstrit džurnal.

Portparol Bele kuće saopštio je ranije da "nije doneta konačna odluka o tome ko će sve biti sankcionisan i u kom obimu će sankcije biti proširene".

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Saliven izjavio je juče da će se Bajden pridružiti saveznicima u pooštravanju sankcija Rusiji i uvođenju novih zbog napada na Ukrajinu, i da će u četvrtak prisustvovati vanrednom samitu NATO-a, kao i da će se sastati sa liderima G7 i Evropske unije na sednici Evropskog saveta.

Tokom posete Poljskoj, Bajden će posetiti američke trupe i sastati se sa stručnjacima uključenim u humanitarnu akciju za pomoć stotinama hiljada Ukrajinaca koji su pobegli iz svoje zemlje i onima koji su tamo ostali, navodi Rojters.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet