Politika

EU odobrila Srbiji 223,7 miliona evra za sedam projekata - koje oblasti su obuhvaćene

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2022

-

12:52

EU odobrila Srbiji 223,7 miliona evra za sedam projekata - koje oblasti su obuhvaćene
EU odobrila Srbiji 223,7 miliona evra za sedam projekata - koje oblasti su obuhvaćene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je danas da je Evropska unija odobrila Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

Ta sredstva, kako je saopšteno, odobrena su u okviru šestog poziva za podnošenja predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata jeste 885,413 miliona evra.

U sektoru energetike, odobren iznos od više od 17 miliona evra bespovratnih EU sredstava biće iskorišćen za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj i modernizaciju distributivne mreže električne energije uvođenjem naprednog sistema za očitavanje brojila i kontrolu potrošnje električne energije.

U sektoru socijalne infrastrukture, konkretno u sektoru zdravstva, odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2" u iznosu od oko 36,4 miliona evra.

U sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom "Ruralni širokopojasni internet", koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,4 miliona evra, u dve faze, obezbediti uvođenje "brzog" interneta u ruralnim područjima za blizu 700 domaćinstva i za više od 1500 javnih objekata uključujući škole.

"Svi ti projekti koncipirani su tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji i da prodube ukupnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije sa regionom Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom“, izjavila je ministarka Joksimović.

Ona je naglasila da sveobuhvatnost odobrenih mera i projekata jasno ukazuje da je njihov najvažniji cilj upravo ravnomerni regionalni razvoj naše zemlje, otvaranje novih radnih mesta širom Srbije, poboljšanje zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, na koje se naša zemlja obavezala zajedno sa Evropskom unijom.

"Pristupanje Srbije EU ne podrazumeva samo ispunjavanje merila iz pregovaračkih klastera i usaglašavanje sa zakonodavstvom Unije već pre svega ima cilj da unapredi uslove života svih naših građana, što je prioritet celokupnog rukovodstva Republike Srbije“, naglasila je Joksimović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija