Politika

Slaganje kockica nove Vlade: Tri kandidata za premijera i dilema koji će ministri ostati ispred vrata u Nemanjinoj

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić, Irena Vinulović

13/08/2022

-

21:15

Slaganje kockica nove Vlade: Tri kandidata za premijera i dilema koji će ministri ostati ispred vrata u Nemanjinoj
Slaganje kockica nove Vlade: Tri kandidata za premijera i dilema koji će ministri ostati ispred vrata u Nemanjinoj - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Tanjug/AP/S.Miljević, R.Prelić, J. Ilić, S.Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kockice nove Vlade Srbije polako se slažu, a prvi obrisi kao i vreme kada bi mogla biti formirana izvesniji su nakon što je predsednik Srbije i lider SNS izašao sa potencijalnim imenima kandidata za premijera, kao i očekivanjem da vlada bude formirana u periodu nakon povratka sa nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu koja će biti održana 18. avgusta. Prema tim najavama, Srbija bi novu vladu mogla da dobije krajem avgusta ili u danima nakon toga, oko četiri meseca nakon što su izbori održani.

Krajnji rok za formiranje vlade inače je početak novembra, ali je za očekivati da će posao oko novog kabineta budućeg premijera biti završen ranije. Za sada se zna da bi na poziciji mandatara mogli da se nađu aktulena premijerka Ana Brnabić, dosadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kao kandidati SNS ili treća osoba koja bi došla na predlog koalicionih partnera naprednjaka, čiji bi izbor SNS morao i da odobri. Istovremeno, izvesna je većina koju će uz Savez vojvođanskih Mađara, po svemu sudeći činiti i Socijalistička partija Srbija.

"Postoji mogućnost da jedan kandidat bude od koalicionih partnera, a dva kandidata od SNS-a, Ana Brnabić i Miloš Vučević", kazao je Vučić koji je pojasnio da je zadovoljan radom Ane Brnabić na mestu premijera, ali da ne odlučuje samo on o tome ko će se naći na mestu premijera nove vlade.

"Ja sam veoma zadovljan njenim radom. Ako mislite da izbor 20 i nešto ministara koji ja izdiktiram - nije, politika je spisak kompromisa koje pravite. Mislim da je Ana bila izvanredan premijer. Razmišljam i ja, ali i drugi ljudi, o tome mora da se izjasni i stranka", rekao je Vučić. 

Premijer i druga otvorena pitanja

Mada analitičari koji su govorili za Euronews Srbija smatraju da bi rasplet situacije u kome Brnabić nije na premijerskom mestu bio iznenađenje, očekuje se da će čak i u tom slučaju ona obavljati jednu od važnih funkcija u vladi.

Politikolog Nikola Parun jedan je od onih koji očekuju da će sadašnja premijerka zadržati poziciju.

"Mesto predsednice Vlade verovatno će zadržati Ana Brnabić, jer je ona optimalno rešenje za SNS u ovoj unutrašnjoj i spoljnopolitičkoj situaciji, a sve drugo bi bilo iznenađenje", naveo je Parun za Euronews Srbija.

Upitana o novom mandataru za sastav Vlade Srbije, Ana Brnabić rekla je prošle nedelje da je to "otvorena tema i da će se uskoro čuti njegovo ime", kao i da će Srbija u narednih nekoliko nedalja dobiti novu vladu.

Ono što, međutim, ostaje otvoreno jesu pitanja budućeg kadra u Nemanjijoj 11, i konkretnije ko će biti nova lica, kao i da li će neki ode dugogodišnjih ministara koji sve vreme vlasti SNS učestvuju u izvršnoj vlasti na visokim pozicijama i dalje ostati. Mnoga od imena iz redova SNS koja su se pominjala u jednoj od ove dve opcije, već su se oglasila po pitanju svog angažmana u budućoj vladi, ali reč je o procesu koji je i dalje "živ", i niko od sagovornika Euronews Srbije ne može da isključi iznenađenja - bilo da su u pitanju ulasci u novu vladu, ili izlasci iz nje. 

Sve te nedoumice rasplitaće se u narednom preiodu, nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrati sa sastanka u Briselu tokom koga bi, u sred tenzija na Kosovu i Metohiji, trebalo da sedne za sto sa evropskim predstavnicima i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

A, upravo je Vučević, nakon što ga je Vučić pomenuo kao jednog od dva kandidata te stranke za premijera, rekao da će se o tome razgovarati narednih dana, po Vučićevom povratku iz Brisela.

"Velika je čast kada vas predsednik vidi kao saradnika na koga računa. Po mom mišljenju, Ana Brnabić je odlično radila svoj posao, pokazala lojalnost, kao i Siniša Mali. U kojoj god formaciji, mi ćemo nastaviti da sarađujemo, to su ljudi koji su odgovorni i komunikatni, mi smo i prijatelji", rekao je Vučević u gostovanju na televiziji Pink.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

On je dodao da su o svemu tome par dana ranije imali razgovor sa Vučićem.

"Razgovarali smo o svim temama, ne samo o mandatarima, već i o izazovima i problemima u našoj zemlji. Tako da ćemo o tome razgovarati u narednim danima. Predsednik je javno objavio da je krug sužen, a videćemo kada se vrati iz Brisela. Tamo ga čekaju bitne stvari", naveo je on. 

Sam Mali, koji je u javnosti takođe pominjan kao kandidat za premijera, nije se našao u najužem krugu za tu poziciju nakon što je Vučić izneo svoje viđenje raspleta situacije. Vučić je, doduše, i ranije rekao da bi Mali zapravo mogao biti dobar premijer, ali za četiri godine u nekoj narednoj vladi. 

Nova imena u Nemanjinoj 11?

Spekulišući imenom Malog kao novog premijera, u javnosti je nametnuto i pitanje preuzimanja njegove aktuelne uloge u Ministarstvu finansija, koje vodi. U tom smislu, pominjalo se da bi dugogodišnja guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković mogla da se nađe na čelu tog ministarstva, što je i bilo jedno od pitanja koje su joj nedavno novinari postavili. Tabaković je, međutim, upravo pre dva dana, mogućnost da se nađe na ministarskoj poziciji praktično odbacila. Kako je rekla, sebe vidi isključivo na mestu guvernera NBS.

"Ja sebe vidim samo ovde. Ovo ili ništa drugo. Ja nisam od stručnjaka opšte prakse, pa da mogu da radim bilo gde", rekla je Tabaković na konferenciji za medije u NBS odgovarajući na pitanja novinara da li će biti član nove Vlade Srbije.

Međutim, ime Jorgovanke Tabaković nije jedino koje se pominjalo kao novo u budućem sazivu u Nemanjinoj 11. Budući da je formiranje beogradske vlasti i izborom Aleksandra Šapića za gradonačelnika, doskorašnji zamenik gradonačlenika Beograda i dugogodišnji važan činilac gradske vlasti Goran Vesić napustio te strukture, analitičari tumače da je za očekivati da se on nađe u novom ministarskom sastavu. 

Sam Vesić je prošlog meseca rekao da ne zna da li će biti ministar i da će o tome odlučiti predsednik Vučić i mandatar: "Vučić će utvrditi da li postoji parlamentarna većina, a postoji, onda će mandat poveriti onome za koga smatra da je najbolji za to“, rekao je on. Ipak, poslednjih dana njegova uloga je vidljiva i aktivna kada je reč o procesu formiranja nove vlade. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Pre dva dana, govorio je na primer o tome da će narednih dana biti obavljeni razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima, a da su prvi su oni "koji su već u našoj koaliciji i oni će učestvovati u izvršnoj vlasti, na ovaj ili onaj način".

Politikolog Cvjetin Milivojević rekao je za Euronews Srbija da očekuje da se Vesić nađe u vladi.

"On je čovek koji je prepoznat kao čovek dinamike, aktivizma. Kada je Šapić postao gradonačelnik ukazivalo je da će Vesić biti na nekoj višoj poziciji. On ima kontinuitet koji je Vučiću bitan", smatra Milivojević.

Uz Vesića, još jedno ime se od početka pojavljuje na svim "spiskovima" za Nemanjinu 11, a reč je o dr Danici Grujičić, koja je bila prva na parlamentarnoj listi SNS na izborima.

Ona sama je na pitanje da li će biti deo buduće Vlade po završetku izbora rekla da će se pre svega zalagati za poboljšanja u zdravstvenom sistemu.

"Bez obzira na to da li ću biti u vladi ili parlamentu, zalagaću se da zdravstvo u Srbiji bude najbolje u regionu i Evropi i primer dobre zdravstvene organizacije. Ako mi se pruži prilika za to u vladi, onda tamo, ako bude u Skupštini, onda u Skupštini'', rekla je Grujičić.

Oni koji su se našli iza Grujičić na izbornoj lisit SNS-a, dr Jelena Begović ili Stojan Radenović nisu se oglašavali o eventualnom mestu u vladi, ali su se i njihova imena sporadično pojavljivala u procenama o tome kako će buduća vlada izgledati.

Osim toga, i Miloš Vučević, ukoliko se nađe na poziciji premijera, bio bi novo ime u vladi budući da već godinama obavlja važne funkcije u pokrajini, a ne na republičkom nivou. Analitičari sa kojima je Euronews Srbija razgovarao ukazuju i da, ukoliko se Vučivić ne nađe na premijerskom mestu, nije isključeno da obavlja neku drugu važnu funkciju u novoj vladi. Sam Vučević je ranije, odgovarajući na pitanja o sukobu interesa zbog funkcije gradonačelnika i poslanika u skupštini, odgovorio da će se u zakonoskom roku opredeliti za jednu od funkcija i da "sigurno neće raditi oba posla", a "možda ni jedan od ta dva posla, jer se to nikada ne zna u politici".

(Ne)ko ostaje bez fotelje?

Međutim, tamo gde nova imena ulaze u vladu, po pravilu se priča i o onima koja iz nje mogu da izađu. Ključno pitanje koje je u javnosti tim povodom pominjano jeste hoće li oni ministri koji su tokom deset godina vlasti SNS sve vreme bili na funkcijama, u ovom krugu da "odmore", a među njima su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar...

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Mihajlović je, na primer, na pitanje da li sebe vidi u novoj vladi, odgovorila da je nezahvalno pričati o tome: "Kad bih to rekla, opet bi tabloidi krenuli sa pričom o meni". Drugi pomenuti ministri o svojoj ulozi u vladu se nisu značajnije oglašavali.

Da će biti onih ministara koji će ostati bez fotelje govorio je i predsednik Srbije kada je, bez preciziranja o kojim i kakvim ministrima je reč, istakao da "veliki deo vlade biti neki drugi ljudi".

Programski direktor Demostata Zoran Panović naveo je da će percepcija nekih ministara biti važna za to da li će biti u novoj vladi u kojem resoru.

"Gde će biti Vulin, Mihajlović, Nenad Popović, da li će biti... Vrlo je bitna ta simbolika ministara, uz sve to su i te tenzije međusobne", naveo je Panović.

Parun, međutim, navodi da se ne očekuju "radikalne promene u sastavu", već personalne.

"Imajući u vidu važnost uticaja i interesovanje SAD za prilike na Balkanu, u ovom trenutku je teško zamislivo da Stefanović ne bude na nekoj od ključnih političko-bezbednosnih pozicija", rekao je Parun.

S druge strane, Cvjetin Milivojević smatra da bi ministri poput Stefanovića ili Vulina mogli da budu zamenjeni onima koji su slično orijentisani.

Pitanje koje je dobilo odgovor

Međutim, u nizu pitanja koja se nameću kad je reč o novoj vladi, jedno je praktično dobilo odgovor. Naime, već nakon prvih rezultata izbora, glavno pitanje o budućoj vlasti bilo je da li će dosadašnja vladajuća koalicija to nastaviti da bude i narednih godina, odnosno da li će kontinuitet na vlasti nastaviti Socijalistička partija Srbije.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

 

Predsednik SPS-a Ivica Dačić je za sada predsednik poslaničke grupe SPS-a, ističući da se nada da će se saradnja sa SNS-om nastaviti i u pogledu formiranja vlade. Dilemu je u izvesnoj meri sinoć razrešio sam Vučić kada je naveo da je njegov predlog da se nastavi sa SPS, kao i da će oni dobiti jednu odgovornu funkciju. O kojoj funkciji je reč, nije precizirao.

A upravo je pitanje čemu bi ta stranka mogla da se nada kada su u pitanju pozicije ključno bilo i u tumačenjima analitičara, a u kontekstu njihovog boljeg rezultata na ovogodišnjim izborima u odnosu na prethodne.

"SPS će da bude zadovoljan šta god da dobije, sve dok opstaje kao nezavisni entitet. Odluka je na SNS-u, a rezonski je da zadrže SPS kao partnera i u narednoj Vladi, dok će manjine i u ovom mandatu dobiti kontrolu nad lokalnim sredinama odakle dolaze i još po koje mesto 'po dubini'", rekao je Nikola Parun.

Komentari (1)

Majda

14.08.2022 08:23

Nezavisno od toga ko će biti premijer i ministri, Srbija nastavlja sve dublje da tone u svoju propast. Ovaj bahati polusvet na vlasti samo misli na svoje lične interese.

Srbija