Politika

Faktor socijalisti: Prve kockice buduće vlasti se sklapaju - u SPS sigurni, naprednjaci ćute

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

03/08/2022

-

07:00

Faktor socijalisti: Prve kockice buduće vlasti se sklapaju - u SPS sigurni, naprednjaci ćute
Faktor socijalisti: Prve kockice buduće vlasti se sklapaju - u SPS sigurni, naprednjaci ćute - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Već nakon prvih rezultata izbora, glavno pitanje o budućoj vlasti bilo je da li će dosadašnja vladajuća koalicija to nastaviti da bude i narednih godina, odnosno da li će kontinuitet na vlasti nastaviti Socijalistička partija Srbije.

Iako se nakon saopštavanja rezultata u izbornoj noći dalo slutiti da je ova koalicija na klimavim nogama, najpre je saradnja nastavljena na nivou Grada Beograda. Sada se, nakon četiri meseca čeka konačan rasplet kada je reč o vladajućoj većini na nivou Republike.

Naime, dok su se još čekali tačni brojevi glasova, potom i mandata, govorilo se proruskoj politici SPS-a, što se isticalo tokom kampanje i što bi potencijalno moglo da bude loše po dalje sudelovanje u vlasti, imajući u vidu aktuelnu međunarodnu situaciju. Ipak, čini se da SPS proteklih meseci nije želeo da ističe ovaj deo svoje politike, te nije bilo naročitih istupa koji bi u ovom trenutku mogli da se gledaju kao problematični, ocenio je za Euronews Srbija izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Naime, značaj za SNS imali su najpre konačni rezultati glasanja u Velikom Trnovcu, koje je ponavljano četiri puta nakon 3. april. Na kraju su glasovi doneli jedan skupštinski mandat Koaliciji Albanaca doline, te je SPS u konačnoj raspodeli pripalo 31 poslaničko mesto. U toj raspodeli, podsetimo, Srpska napredna stranka ima 120 mesta.

Sada je nakon zvaničnog konstituisanja Skupštine, a prethodno i konsultacija predsednika Srbije sa parlamentarnim strankama, počeo da teče rok za formiranje vlade, te se čeka konačan dogovor i najpre ime mandatara, a onda i da li će SPS biti deo iste i na koji način.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić, koji je bio predsednik prethodnog saziva Skupštine, od 1. avgusta biće predsednik poslaničke grupe SPS-a i to je, kako je rekao, njegova sadašnja funkcija. On je najavio razgovore o formiranju vlade za naredne dane, dodajući pak da očekuje da se saradnja SNS i SPS nastavi. Sa druge strane iz SNS-a nije bilo konkretnih navoda o nastavku koalicije, već samo najava razgovora o budućoj vlasti.

Bojan Klačar navodi da je, prema njegovoj oceni, ova koalicija izvesna i da bi neučestvovanje SPS-a u vlasti bilo "političko iznenađenje".

SPS o saradnji, SNS bez konkretnih navoda

"Ja ću biti šef poslaničkog kluba SPS, a moj zamenik Ðorđe Milićević. Dakle, danas ja sam šef poslaničkog kluba, završavam mnadat predsednika Narodne skuštine", rekao je Ivica Dačić nakon konstituisanja Skupštine Srbije, u jeku spekulisanja o nastavku koalicije sa SNS-om.

On je tom prilikom naveo da sa SNS još nije bilo razgovora o konkretnim personalnim rešenjima, već samo o nastavku saradnje.

Potom je u razgovoru sa novinarima u utorak, rekao da je za sada je postignuta saglasnost da te dve strane dele iste političke ciljeve, ali da nije bilo reči o personalnim pitanjima i resorima.

"Za sada nije bilo razgovora o personalnim pitanjima i o resorima. Načelno je razgovarano o tome, i postignuta je saglasnost da delimo iste političke ciljeve, da smo 10 godina na vlasti, ponosni na sve dobre rezultate i da shodno tome očekujemo da ćemo nastaviti saradnju i u narednom periodu", kazao je Dačić nakon polaganja venaca na mesto održavanja osnivačkog Kongresa, povodom 119. godina od osnivanja Srpske socijaldemokratske partije.

Euronews/Stefan Goranović

 

Sa druge strane, iz SNS-a nije bilo konkretnijih navoda o budućem sastavu vlasti, već samo najava da će se razgovori narednih dana održati, i raniju najavu predsednika države da bi vlada trebalo da bude formirana do kraja ovog meseca.

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vućić je ranije rekao da i od polovine avgusta trebalo očekivati formiranje vlade, te da su "građani izabrali da Srbija ima srpsku vladu, koja će da vodi računa o svojim intersima", ne obrazlažući detaljno planove o koaliciji i saradnji sa drugim strankama.

Nakon sednice Predsedništva SNS, održane proteklog vikenda, ministar spoljnih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković izjavio je da je to stranačko telo ovlastilo predsednika stranke Aleksandra Vučića da u narednima danima vodi razgovore o budućoj koaliciji.

"Dakle, sa prestavnicima onih lista sa kojima sebe vidimo potencijalno u budućoj Vladi Srbije. Doneta je i odluka da ćemo kroz 10 dana održati novu sednicu Predsedništva SNS na kojoj ćemo se izjasniti o politici koju će buduća vlada voditi, ali i o kadrovskim rešenjima sa kojima će SNS biti zastupljena u budćoj Vladi Srbije", naveo je Selaković.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Takođe, nakon konstituisanja Skupštine, šef poslaničkog kluba SNS Milenko Jovanov je na pitanje o dogovoru sa SPS-om rekao da "on ne zna za to i da Dačić sigurno bolje zna".

Klačar: Izvesno da će SPS biti deo izvršne vlasti

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida rekao je za Euronews Srbija da je "velika izvesnost da SPS bude deo nove većine i izvršne vlasti i da za to ima puno razloga".

Kako je rekao, to je pre svega u političkom interesu i SNS-a i SPS-a.

"Ne mislim da se u njihovoj poziciji nešto dramatično pogoršalo i da pregovori traju, što je i Dačić rekao, da su razgovarali u načelu. Tako da verujem da bi nenastavljanje te saradnje bila vrsta političkog izneneđenja", rekao je Klačar.

Takođe, govoreći o proruskoj orijentaciji SPS-a, on navodi da će svakako spoljna politika biti važna kada je reč o sastavljanju nove vlade, ali da je "pozicija SNS takva da SPS može u nju da se uklopi".

"Agresija se osuđuje kroz Deklaraciju UN, ali ni SNS ni SPS nisu za to da se uvode bilo kakve sankcije. I što se tiče pozicije SPS prema Rusiji. Koliko god da ima određenu istoriju bliskosti sa zvaničnom Moskvom, SPS može da pronađe elemente iz svoje istorije koji su prozapadni, odnosno proevropski. Vlada Ivice Dačiča je potpisala Briselski sporazum, on kao premijer je otvorio pregovore Srbije o članstvu. Takođe, proteklih meseci se SPS govoto nije uopšte oglašavao o sukobu u Ukrajini, vrlo su oprezni po tom pitanju, čini se da ni na koji način nisu želeli da pogoršaju svoju poziciju u vladi  i da podstaknu percepciju da su proruska stranka", rekao je Klačar za Euronews Srbija.

Euronews/Printscreen

 

On se osvrnuo i na činjenicu da je Ivica Dačić sada predsednik poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u novom skupštinskom sazivu i da li ta odluka znači izvesnu nesigurnost za učešće u vladi.

"To što je sada predsednik poslaničke grupe ne treba posmatrati kao neku vrstu otstupnice, to ni na koji način ne mora da utiče na pregovore sa SNS-om jer biti šef poslaničke grupe nije nešto što je nepromenjiva ili trajna kategorija. To je više procena SPS-a da je potrebno u ovom momentu izaći sa najrespektabilnijim imenima kada je reč o radu Narodne skupštine, ali to ne znači da se pretpostavlja da SPS neće biti deo izvršne vlasti", zaključio je Klačar.

Komentari (0)

Srbija