Politika

Vučić: Ime mandatara biće poznato po povratku iz Brisela, Vlada do kraja avgusta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/08/2022

-

12:39

Vučić: Ime mandatara biće poznato po povratku iz Brisela, Vlada do kraja avgusta
Vučić: Ime mandatara biće poznato po povratku iz Brisela, Vlada do kraja avgusta - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbieje Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ime mandatara za sastav nove vlade biti poznato po njegovom povratku iz Brisela nakon 18. avgusta. Kako je napomenuo, "mandatar neće dugo raditi svoj posao", jer će već nakon sedam dana biti sastavljena nova vlada.

"Ne znam koliko će da traje to u Briselu, Lajčak veruje da će da traje dugo, pa je pitanje da li ćemo odmah 18. i da se vratimo. A, možda se vratimo i posle pola sata, to nikad ne znate sa Albancima", rekao je Vučić.

Tako da će se 19. ili 20. ili najkasnije 21. avgusta znati sve oko Kosova, i biće poznato ime mandatara. "Brzo posle toga ćemo u skupštinu", rekao je Vučić.

On je najavio da će sastav vlade biti poznat već do kraja avgusta. "Mislim da će pre kraja avgusta da bude u Skupštini. Inače, rok za sastav Vlade je 2. novembar. Da li će da bude 28. ili 29, važno da bude dobra Vlade", poručio je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara o konsultacijama o vladi, rekao i da će danas razgovarati sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, koga je nazvao "potencijalnim koalicionim partnerom".

Podsetimo, Vučić je ranije odgovarajući na pitanje da li će vlada biti proevropska ili proruska rekao da će to biti "srpska vlada koja će brinuti o interesima Srbije" i radiće, kako je rekao, na bržem priključivanju Srbije u EU.

Srpska napredna stranka započela je u ponedeljak, 8. avgusta razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.

"Ponavljam ono što je potpredsednica stranke Ana Brnabić rekla: od juče teku konsultacije sa partnerima, prvo unutar stranke, zatim sa partnerima sa liste, a zatim i sa ostalih lista i vrlo brzo ćemo znati. U roku od 7 do 10 dana ništa se neće desiti", rekao je predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila najviše glasova (1.635.101) osvojila je Srpska napredna stranka što je 120 mandata. Potom sledi lista Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 520.469 glasova i 38 mandata, a treća je Socijalistička partija Srbije sa 435.274 glasa i 31 mandatom. U parlament je ušlo i pet lista nacionalnih manjina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija