Politika

Brnabić i Varhelji: Nova šansa za otvaranje klastera 3 i 4 tokom slovenačkog predsedavanja, klaster 1 "defakto otvoren"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2021

-

22:55

Brnabić i Varhelji: Nova šansa za otvaranje klastera 3 i 4 tokom slovenačkog predsedavanja, klaster 1 "defakto otvoren"
Brnabić i Varhelji: Nova šansa za otvaranje klastera 3 i 4 tokom slovenačkog predsedavanja, klaster 1 "defakto otvoren" - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Klasteri 3 i 4 u pregovorima Srbije i EU o članstvu, za koje Srbija u ovoj fazi nije dobila zeleno svetlo članica, mogli bi da budu otvoreni do kraja godine tokom slovenačkog predsedavanja Unijom, konstatovano je danas nakon Međuvladine konferencije Srbije i EU u Luksemburgu, Istovremeno, konstatovano je da je klaster 1, koji se smatra najvažnijim delom političkih kriterijuma, smatra "defakto otvorenim".  

Varheji: "Videli smo da postoji napredak Srbije"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je nakon sastanka na visokom nivou sa predstavnicima Vlade Srbije, da je tema razgovora bilo ono što je urađeno, ali i stvari koje su stopirale napredak u pridruživanju EU.

"Videli smo da postoji napredak Srbije u oblastima vladavine prave, klastera tri i četiri, i nadam se da je napravljen novi momentum za sve nas. Zaključili smo da je klaster jedan već otvoren. Možemo sa slovenačkim predsedavanjem EU da nastavimo dalje mnogo dinamičnije, ali zato Srbija mora da izvrši svoje obaveze. Spremni smo da pomognemo Srbiji da nastavi brže", rekao je Varheji.

 

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je nakon Međuvladine konferencije Srbije i EU da je konstatovano da je klaster 1 "defakto otvoren", a da se nada otvaranju klastera tri i četiri tokom slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom. 

Naglasila je da je ovo bio veoma značajan sastanak, jer su sve članice koje su se javile za reč istakle da prepoznaju novu energiju u Srbiji i da priznaju sve reforme, pre svega u vladavini prava.

"Praktično smo konstatovali da je klaster jedan de fakto otvoren. Vraćamo se u Beograd sa tim da je Srbija ispunila sve što se od nas traži za otvaranje klastera tri i četiri", rekla je Brnabić.

Fokus ostaje na vladavini prava

Dodala je i da će fokus Srbije ostati na oblasti vladavine prava, a da se nada otvaranju još dva klastera tokom slovenačkog predsedavanja u Evropskoj Uniji.

"Čuli smo od značajnog broja članica da je to moguće. Nadam se da će ovakav napredak, brzina i posvećenost da se nastave. Radimo ovo pre svega zbog naših građana", istakla je.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je naglasila da je Srbija od danas zvanično počela sa primenom nove metodologije za pristup EU.

"Održana je politička Međuvladina konferencija na najvišem nivou i konstatovali smo da smo klaster jedan, najvažniji deo političkih kriterijuma, već faktički otvorili, jer je pet od pet poglavlja otvoreno", rekla je Joksimović.

Otvaranju novih klastera se uprotivilo 10 članica EU

Otvaranju novih klastera se usprotivilo čak 10 članica Evropske Unije. "Crveno svetlo" dale su Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska.

Polugodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije koji je nedavno objavljen u formi non-pejpera, i u koji je redakcija Euronews Srbija imala uvid, služi kao vodilja članicama za donošenje odluke o napretku neke zemlje na evropskom putu.

Tu se konstatuju oblasti u kojima je zabeležen napredak, kao i oblasti u kojima su i dalje evidentna kašnjenja ili nedostaci, a pre svega kada je reč o nezavisnost pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija i postupanju sa ratnim zločinima.

Tanjug/ SLOBODAN MILJEVIĆ

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nedavno je, naime, ocenio da zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom ne pomažu u napretku Srbije na putu evrointegracija.

"Evropska perspektiva se ogleda i u jasnim izborima u okviru spoljne politike, posebno u današnjim geopolitičkim uslovima", napisao je Bilčik na Tviteru.

Evropska unija na ovu vojnu vežbu ne gleda blagonaklono s obzirom na to da se ona ne uklapa u zvaničnu politiku koju vodi Brisel, a Evropska unija je uvela nekoliko krugova sankcija protiv Belorusije. Nepisano pravilo za Uniju je, zapravo, da se zemlje kandidati za članstvo drže politike koju vodi Brisel.

Kako je ranije za Euronews Srbija rekla predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, ova međuvladina konferencija je prilika da se detaljno predoči šta se to od Srbije očekuje.

Komentari (0)

Srbija