Politika

Non-pejper, crveno svetlo članica EU, pa Međuvladina konferencija - na stolu u Luksemburgu i politička pitanja koja koče put Srbije u EU

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

22/06/2021

-

06:58

Non-pejper, crveno svetlo članica EU, pa Međuvladina konferencija - na stolu u Luksemburgu i politička pitanja koja koče put Srbije u EU
Non-pejper, crveno svetlo članica EU, pa Međuvladina konferencija - na stolu u Luksemburgu i politička pitanja koja koče put Srbije u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija danas u Luksemburgu, gde se održava Međuvladina konferencija sa EU, neće otvoriti nove klastere u pregovorima o članstvu u EU, jer se tome usprotivilo čak 10 članica Unije. Ipak, sastanak na kome će sa jedne strane stola sedeti delegacije Srbije predvođena premijerkom Anom Brnabić, a sa druge visoki fukncioneri EU za spoiljnu politiku i proširenje, kao i ministri članica zaduženi za evropske poslove važan je za evropski Srbije iz više razloga. 

Kako je najavljeno iz EU, fokus ovog sastanka biće nova metodologija proširenja Unije, koju je Srbija prihvatila, ali u Luksemburgu bi danas moglo da se ode i korak dalje, jer bi na stolu trebalo da se nađu politička pitanja koja koče napredak Srbije ka EU.

Unsplash

 

Očekuje se da će u Luksemburgu konstatovati šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava, što je jedno od ključnih pitanja za nastavak Srbije ka članstvu u EU.

Šta će biti na stolu u Luksemburgu

Šta bi sve moglo da bude tema ovog sastanka može se naslutiti iz Polugodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji je nedavno objavljen u formi non-pejpera, i u koji je redakcija Euronews Srbija imala uvid. 

U tom non-pejperu, koji EK ne objavljuje zvanično, ali služi kao vodilja članicama za donošenje odluke o napretku neke zemlje na evropskom putu, konstatuju oblasti u kojima je zabeležen napredak, kao i oblasti u kojima su i dalje evidentna kašnjenja ili nedostaci, a pre svega kada je reč o nezavisnost pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija i postupanju sa ratnim zločinima.

U praksi, na osnovu informacija iz zvaničnih ili nezvaničnih dokumenata o napretku, koje EK objavljuje dva puta godišnje, članice EU razmatraju nove korake Srbije u procesu pristupnih pregovora i odlučuju po pitanju otvaranja novih poglavlja, odnosno klastera.

Ovaj dokument došao je uoči nove Međuvladine konfrencije sa EU, koja se danas održava u Luksemburgu, a rezultat je bio - crveno svetlo za otvaranje novih klastera. Naime, čak 10 zemalja, među kojima su Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska, ali i Bugarska usprotivile su se otvaranju trećeg i četvrtog klastera u okviru pregovora za članstvo Srbije u EU.

mod.gov.rs

Vojna vežba Slovensko bratstvo 2021

Današnji sastanak u Briselu poslužiće da se razgovara upravo o svim pitanjima koja, prema oceni evropskih partnera, u ovom trenutku koče Srbiju na putu ka Evropskoj uniji. Reči će verovatno biti o srpskoj politici prema Moskvi, koja se u non-pejperu EK pominje u odeljku o neusklađenosti spoljne politike Srbije sa evropskom, ali moguće i o učešću Srbije na vojnim vežbama sa Rusijom i Belorusijom, koje su i jedna od poslednjih u nizu "zamerki" Srbiji iz Brisela.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nedavno je, naime, ocenio da zajedničke vojne vežbe sa ove dve zemlje ne pomažu u napretku Srbije na putu evrointegracija.

"Evropska perspektiva se ogleda i u jasnim izborima u okviru spoljne politike, posebno u današnjim geopolitičkim uslovima", napisao je Bilčik na Tviteru.

 

Bilčik je ukazao da vesti o vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo", u kojoj Srbija učestvuje zajedno sa Rusijom i Belorusijom, "nisu od pomoći" u trenutku kada srpska diplomatija traži podršku EU pred političku Međuvladinu konfrenciju Srbija-EU.

Evropska unija na ovu vojnu vežbu ne gleda blagonaklono s obzirom na to da se ona ne uklapa u zvaničnu politiku koju vodi Brisel, a Evropska unija je uvela nekoliko krugova sankcija protiv Belorusije. Nepisano pravilo za Uniju je, zapravo, da se zemlje kandidati za članstvo drže politike koju vodi Brisel.

Twitter/Josep Borrell Fontelles2

Dijalog Beograda i Prištine

Osim toga, očekuje se da bi u Luksemburgu danas mogla da budu postavljena i pitanja u vezi sa izručenjem dvoje radikala - Petra Jojića i Vjerice Radete, o čemu je bilo reči i na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj izveštaju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, ali i pitanje dijaloga Beograda i Prištine, koji je na najvišem nivou nastavljen prošle nedelje u Briselu, uz najavu da bi nova runda mogla biti već krajem jula. 

"Prilika da Srbija čuje šta se od nje očekuje"

Kako je ranije za Euronews Srbija rekla predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, ova međuvladina konferencija je prilika da se detaljno predoči šta se to od Srbije očekuje.

"Očekujem da će se više razgovarati o tehničkim detaljima, kao i o onome zbog čega klasteri nisu otvoreni i šta bi trebalo učiniti", rekla je ona.

Sa druge strane, profesorka Fakulteta političkih nauka Maja Kovačević istakla je da od međuvladine koferencije ne bi trebalo imati velika očekivanja.

"Nažalost, to će biti samo jedno sredstvo da se održi proces pregovora, ali zapravo neće biti neki suštinski napredak", smatra ona.

Otvaranje klastera, da podsetimo, stopirale su Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska. Prema navodima medija, nesaglasnost postoji zbog stava da Srbija nije dovoljno napredovala u oblasti vladavine prava. 

Reč je o članicama koje insistiraju na vladavini prava, a upravo je to segment u kom su u non-pejperu Evropske komisije o napretku Srbije zabeležena kašnjenja i naznačeno da je potreban napredak.

U delegaciji Srbije u Luksemburgu pored premijerke Ane Brnabić biće i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustranović. Sa suprotne strane stola, u delegaciji EU, sedeće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, te komesar za proširenje Oliver Varhelji, kao i ministri zemalja članica EU zaduženi za evropske poslove. 

Brnabić i Joksimović: Manjak entuzijazma u EU

Premijerka Brnabić i ministarka Joksimović učestvovale su inače prošle nedelje na Samitu u Beču, odakle su navele da je vidljiv "manjak entuzijazma kada je reč o evrointegracijama".

Brnabić je tom prilikom izjavila da od svih problema koji postoje kada je reč o evrointegracijama, dva su najveća: to što postoje države članice Unije koje su apsolutno protiv proširenja i pitanje postavljanja novih presedana.

"Jasno je svima da postoje države članice koje su apsolutno protiv proširenja i skeptični su prema daljem proširenju, ali ne kažu to otvoreno", rekla je Brnabić.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ana Brnabić i Jadranka Joksimović

Dodala je i da, šta god uradi neka zemlja regiona koja stremi ka EU, ipak ostaje nešto što nije dovoljno.

"To je politička igra koja će biti kontraproduktivna, jer će se ljudi umoriti. Mislim da bi bilo iskrenije da te države članice kažu da za njih ne postoji proširenje, ali ne verujem da će se to desiti", naglašava premijerka.

Prema njenim rečima, drugi problem je postavljanje presedana, a najnoviji je taj da članice rešavaju bilateralna pitanja koristeći evropske integracije.

Joksimović je rekla da se o procesu proširenja u EU mnogo priča, a malo se na istom radi i ističe da su predstavnici Zapadnog Balkana u iščekivanju da će Unija u jednom trenutku ipak početi da govori jednim glasom oko proširenja. Joksimović je tom prilikom navela da uz manjak entuzijazma postoji i očekivanje da će se nešto do kraja ove godine desiti sa procesom proširenja.

Preporuka za vas

Komentari (1)

marko

22.06.2021 09:31

EU nam kaze da nismo u redu za nase dobro. Premijerka ni da se zapita da li slucajno gresimo vec odmah kontranapad. Vi nas ni necete.. Nema nama napretka dok ne vidimo da cupkamo u mestu. Vladavina prava je osnov svega a tu smo manjkavi.

Srbija