Evropa

Međuvladina konferencija u Luksemburgu: "Pred Srbijom tri glavna uslova koje mora da ispuni na putu ka EU"

Komentari

Autor: Euronews, J.S.

22/06/2021

-

15:15

Međuvladina konferencija u Luksemburgu: "Pred Srbijom tri glavna uslova koje mora da ispuni na putu ka EU"
Međuvladina konferencija u Luksemburgu: "Pred Srbijom tri glavna uslova koje mora da ispuni na putu ka EU" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U fokusu današnje međuvladine konferencije između Srbije i EU u Luksemburgu je političko pitanje, a ne nova metodologija, smatra Slobodan Zečević iz Instituta za Evropske studuje. Dodaje da su pred Srbijom tri uslova: postavljanje političko-ekonomskog sistema, tržišna privreda i vladavina prava. Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike kaže da je potrebno ispitati zašto Srbija stagnira u pristupnim pregovorima sa EU. 

Međuvladina konferencija Srbija – EU održava se danas u Luksemburgu. Ono što je sigurno, to je da se danas neće otvarati novi klasteri u pregovaračkom procesu, jer se tome protivi deset članica EU među kojima su Hrvatska i Bugarska.

U Briselu kažu da će fokus ove metodolgije biti na jačanju političkog upravljanja, odnosno na veću interakciju Srbije sa zemljama članicama, kao i o prioritetima u procesu pristupanja.

Ko učestvuje u na konferenciji?

Delegaciju Srbije u Luksemburgu predovodi premijerka, Ana Brnabić, uz ministra za ervopske integracije Jadranku Joksimović. Sa EU strane na Međuvalinoj konfrenciji će prisustvivati šef diplomatije EU, Žosep Borelj, komesar za proširenje, Oliver Varheji, kao i nadležni ministri zemalja članica.

 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije, Gašper Dovžan, pred današnje razgovore sa Srbijom i Crnom Gorom navodi da je proširenje ključna strateška politika EU.

”Imaćemo razmenu mišljenja o njihovom putu pristupanja. Nadam se da će današnja rasprava dati impetus za nastavak procesa proširenja kako državama članicam tako i zemljma u procesu pristupanja”, kaže Dovžan, a prenosi Tanjug.

Zečević: Ne očekujem otvaranje bilo kog poglavlja, za to je potrebna politička procena

Slobodan Zečević iz Instituta za Evropske studuje u razgovoru za Euronews Srbija kaže da ne očekuje danas otvaranje bilo kog poglavlja ili klastera, i kaže da je zapravio u fokusu političko pitanje, a ne toliko nova metodologija koja je najavljena. Međutim, Zečević smatra da bi današnja konferecija mogla da ubrza pregovarački proces.

"Suština je u političkim procenama i političkom pristupu. Imate tri uslova koje Srbija treba da ispuni: postavljanje političko-ekonomskog sistema, tržišna privreda i vladavina prava, ali i spremnost da se u srpsko zakonodavstvo unese i zakonodavstvo EU. To su prve stvari koje se ocenjuju, i zbog toga mislim da su političke procene zapravo glavne. Metodologija može da bude manje ili više efikasna, ali imate i neke druge članice koje su pristupile EU po drugim metodolgijama vrlo uspešno", smatra Zečević i kaže da je današnja konferencija zapravo priremna. 

Euronews Serbia

"Objašnajvaće se kako će se primeniti nova metodologija. Mi smo otvorli prvu oblast i sva poglavlja, nadam se da ćemo uskoro otvararati i ostala. Mislim da je stav Evropske komisije da se najpre otvaraju poglavlja u trećoj i četvrtoj oblasti", ocenio je Zečević.

On je kazao da je Srbija spremna na otvranje novih klastera i poglavlja, ali da za to mora da sačeka zeleno svetlo.

"Mi smo spremni da otvorimo nove klastere i nova poglavlja, spremni smo da otvorimo još pet poglavlja u okviru različitih klastera, naročito kada je u pitanju drugu klaster. Spremni smo da otovorimo poglavlja o slobodi kretanja robe, o slobodi kretanja kapitala i pružanja usluga. Bili smo spremni i za četvrtu oblast koja se odnosi na trans-električne mreže, kao i poglavlje o životnoj sredni i klimanstim promena", objašnava Zečević dodajući da je za dalja otvaranja u pregovaračkom procesu neophodna politička odluka. 

Dodaje da su razlozi zbog čega se to još nije dogodilo dosta posla oko promene ustava i oblasti vladavine prava, problem stanja demokratskih institucija u Srbiji i pitanje KiM.

Majstorović: Unutar EU teško je ostvariti jednoglasnost o pristupanju novih članica

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike kaže za Euronews da Srbija danas stagnira kada je u pitanju dinamika vođenje pristupnih pregovora EU, ali da je uprokos tome važno posvetiti pažnju koji su uzroci tome, a ne samo otvaranje nekog klastera.

"Suština je da se postojeća situacija promeni. U ovom trenutku Srbija ne ispunjava ni osnovne parametre, kriterijume za pristupanje EU, kao što su funkconisanje demokratskih institucija i zaštita određenih osnovnih prava koja nisu nametnuta već su propisana Ustavom RS. To su ozbiljni strukturni problemi koji su uzrokovani dugogodišnjim procesom erozijom demokratskih institucija", kazao je Majstorović objašnajvajući da se zbog toga ne očekuje pravac današnje konferencije.

Euronews Serbia

To što ovog puta 10 zemalja članica blokira pregovorački proces pristupanja Srbije EU, a među njima su i Hrvatska i Bugarska, Majstorović kaže da je inače jednogasnost unutar unije teško ostvarljiva i to se pokazuje na ovom primeru.

"Unutar 27 je jako teško ostvariti jednoglasnost. Nije bitno da li je Srbija, ili neka druga zemlja u regionu, ispunila određene kriterijume koji se očekuju od nje. Članice EU rado i lako koriste svoju prviliegiju člasnstva da na neki način ostvare svoje interese i reše bilateralne sporove. Slučaj Severne Makeodnije i Bugarska su u ovom trentuku u centru pažnje. To je u suprotonosti sa onim što je EU obećala, a to je da će proces pristupnih pregovora biti više politčkog karaktara. Ako se ovako nastavi nova metodologija neće uticati da ovaj proces bude politički kredibilnij", kazao je Majstorović.

Savković: Srbija je u procesu, nema razloga da se usporava

Marko Savković iz Beogradskog centra za političku izuzetnost kaže u razgovoru za Euronews da je Srbija u procesu pregovora za članstvo u EU i da nema razloga da se tu dodatno nešto koči.

"Ovde je krivica pretežno na našoj strani. Mi smo u procesu, nema posebnog razloga da se Srbija usporava. Drugačija je situacija kada je reč o Severu Makedonije i Albanije, ali nisu u istoj poziciji kao Srbija. Ako sve pogledamo unazad i vidimo izveštaj Evropsoko parlamenta, videćemo da se ocene ponavaljaju i da tu nema nekih posebnih pomaka", rekao je Savković.

Euronews TV

Upitan šta Srbija treba da učini za podršku iz regiona u daljim pregovorima sa EU u procesu pristupanja, Savković kaže da još uvek ne znamo koje su tačno zamerke u pitanju, pa je i zbog toga rano bilo šta komentarisati. 

"Dok ne budemo imali detalje Hrvata i Bugara zbog čega se protive, možemo da nagađamo. Reč je o politizaciji svega u regionu. Mnogo je razloga, naša politika je takva da može da izazove reakcije. Pre svega u fokusu je dijalog Beograda i Prištine, a na to svi skreću pažnju", kazao je Savković.

Komentari (0)

Evropa