Politika

Odalović: Priština nije uspela da otera Srbiju od pregovaračkog stola

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

11:10

Odalović: Priština nije uspela da otera Srbiju od pregovaračkog stola
Odalović: Priština nije uspela da otera Srbiju od pregovaračkog stola - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Pojedini zapadni centri moći imaju uticaj na Prištinu i moraju da utiču da kosovski premijer Aljbin Kurti promeni stav o pregovorima s Beogradom, izjavio je danas predsednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović.


Komentarišući izveštaj koji je predsednik Aleksandar Vučić juče u Skupštini Srbije podneo o dijalogu, on je na TV Pink istakao da je Priština htela da Srbiju otera od pregovaračkog stola, ali da u tome nije uspela.

Odalović je istakao da je važno da se nastavi dijalog o životnim pitanjima.

Naglasio je ponovo da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom po dogovorenim temama, među kojima je i realizacija dogovora o Zajednici srpskih opština.

Prema njegovim rečima, Priština ne shvata koliko koristi od rešavanja svih nerešenih pitanja i problema imaju prvenstveno Albanci.

Odalović je ocenio da je stav onih koje ne interesuje ništa drugo osim priznanja problematičan prvenstveno sa aspekta kakav život donose Albancima.

U Srbiji niko ne beži od odgovornosti

On je objasnio da je Srbija ispunila obaveze po pitanju nestalih koje je preuzela, što su potvrdili i strani akteri, ali što nije šlučaj s Prištinom, i dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti trebalo da kaže samo dve rečenice da bi se konstatovalo da ima pomaka u toj oblasti.

Odalović je istakao da je nedopustivo da se niko sa prištinske strane ne bavi zločinima nad Srbima.

"Niko u Srbiji ne beži od odgovornosti da su zločini činjeni niti negira zločine. Tražimo da se istraže i zločinci osude, a uslov je da i Priština uradi isto", rekao je Odalović i dodao da je prikupljeno preko 300 izjava u kojima porodice tačno navode koje je odveo njihove najmilije.

"Priština nije spremna u ovom trenutku da prihvati da su zločini činjeni i nad Srbima", konstatovao je Odalović.

Za traženje nestalih rekao je da se radi bez različitosti, da su pitanju NN lica sve dok ne budu identifikovana, i ocenio da Kurti ne podržava takav pristup.

"Mi smo jedini mehanizam koji relaksirano može da primi informaciju, čak i anonimnu prijavu lokacije, iz bilo kog izvora. Sve informacije delimo sa Prištinom, da bi povratili poverenje", rekao je Odalović.

Zapitao se i kako dalje kada Priština neće da otvori lokacije potencijalnih grobnica koje im se dostave.

Preporuka za vas

Skupština Srbije usvojila izveštaje predsednika Aleksandra Vučića o Kosovu
Vučić pred poslanicima o dijalogu sa Prištinom: Kupovina vremena nije rešenje, ne treba nam zamrznuti konflikt

Komentari (0)

Srbija