Politika

SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog: Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi duže vreme

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

23:58

SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog:  Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi duže vreme
SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog: Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi duže vreme - Copyright FoNet/Evropski savet, Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države pozvale su Beograd i Prištinu da nastave dijalog pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata, prenosi Glas Amerike.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju.

"Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave", rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

"Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD", kazao je Prajs.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je ranije da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima. Ukazao je, međutim, da su se pregovarači Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija