Politika

Bez dogovora u Briselu nakon maratonskih razgovora, Borelj: Nismo uspeli da postignemo kompromis, ali ovo nije kraj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Marko Subotić

18/08/2022

-

08:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dijalog Beograda i Prištine dobio je danas u Briselu svoj dugoočekivani nastava, ali je posle maratonskih razgovora i serije susreta predstavnika Beograda, Prištine i EU završen bez dogovora i kompromisa dve strane. Najavljeno je da će razgovori biti nastavljeni narednih dana. Sastanka je održan u trenutku pojačanih napetosti na terenu.

Ključno:

  • Bez dogovora tokom današnje runde pregovora u Briselu
  • Borelj poručio da kompromis nije postignut ali da su Vučić i Kurti pristali da se razgovori nastavljaju narednih dana
  • EU je očekivala da danas bude postignut barem minimum dogovora, i na tome je insistira
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nije obraćao medijima danas, a direktor kancelarije za KiM je najavio Vučićevo obraćanje za sutra i nazvao ga jednim od najznačajnijih
  • Ovo je bio prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga posle više od godinu dana.
  • Susret je zakazan zbog pojačanih tenzija na severu Kosova, a kako je saopšteno iz EU, na stolu će biti aktuelne teme
  • Uoči susreta, Vučić i Kurti su imali odvojene sastanke sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom
  • Stoltenberg je juče rekao da je KFOR pojačao svoje prisustvo na severu Kosova i da je spreman da interveniše u slučaju potrebe

Tok razgovora i dešavanja u Briselu pratite uživo u našem lajv blogu 

FoNet/Twitter

 

17.28 Vučić: Težak dan je za nama, obratiću se u narednih 48 sati sa svim činjenicama 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima preko instagrama naloguaBudućnostsrbijeav i poručio da je danas bio težak dan za srpsku delegaciju, ali i najavio da planira da se o svim detaljima javnosti obrati u narednih 48 sati.

"Težak dan je za nama i bio je težak za sve grđane Srbije, kao i za celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se suzdžavam od svih drugih komentara jer se nadam i želim da verujem da je moguće da postignemo nekakvo kompromisno rešenje u danima koji su pred nama. Zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost i pre nego što vam se obratim u naredna 48 časa i to sa svim činjenicama. Samo hoću da vam kažem da se borimo za našu zemlju i da tu borbu nastavljamo i jedva čekam da se vratim u našu Srbiju", poručio je predsednik Vučić.

18.40 Vučić popodne ponovo sa Lajčakom i Eskobarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas posle podne u Briselu razgovore sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saznaje Tanjug. Pošto tokom današnje runde dijaloga Beograda i Prištine, na najvišem nivou, nije postugnit dogovor, kako je potvrdio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, razgovori u cilju prevazilaženja trenutne situacije, nastavljeni su i nakon zvaničnih pregovora. Vučić trenutno razgovara sa Lajčakom i Eskobarom.

17.09 Borelj: Ovo nije kraj

Borelj je rekao i da će obe strane će biti potpuno odgovorne za svaku eskalaciju na terenu.

"Nismo postigli dogovor, ali ovo nije kraj priče, obojica lidera su se usaglasili da proces mora da se nastavi i razgovori će se nastaviti do 1. septembra. Ne odustajem, ne odustajemo, moramo da raspravljamo i tražimo rešenje. Na kraju sastanaka sam jasno rekao da EU mora biti objektivna i da obe moraju biti posvećeni da nađu način da prevaziđu ovo, a prvi korak je da se nađe rešenje za trenutnu situaciju", rekao je Borelj. 

17.02 Borelj: Nažalost nismo uspeli da postignemo dogovor danas, ali su se Vučić i Kurti složili da se razgovor nastavlja

Žozep Borelj je novinarima u Briselu rekao da danas nije došlo do dogovora, ali da još ima vremena i da on ne odustaje: "Nismo uspeli da dođemo do dogovora, ali nastavljamo, Vučić i Kurti su pristali da se razgovor nastavi"

"Ovaj sastanak je bio o odgovornosti oba lidera da traže rešenja u dobroj veri da obezbede da mir i stabilnost nadvladaju u ovom delu Kosova, severnom delu. Ovo je bio sastanak "kriznog menadžmenta", da se smiri situacija na terenu", rekao je on. 

Kako je dodao, fokusirali su se i na sveobuhvatnu normalizaciju, a oba lidera imali su priliku da pričaju u detaljima. Kako je dodao , nije bilo napretka u razgovorima i nije bilo kompromisa. 

"Nažalost nismo uspeli da postignemo dogovor danas, ali su se Vučić i Kurti složili da se razgovor nastavi u narednim danima", dodao je. 

16.59 Borelj: Ovo nije bio običan sastanak

Borelj je rekao i da ovo nije bio regularan sastanak i da su ga sazvali suočeni sa negativnim razvojem na terenu i povećanim tenzijama na severu Kosova.

"Ovaj sastanak je bio o odgovornosti oba lidera da traže rešenja u dobroj veri da obezbede da mir i stabilnost nadvaldaju u ovom delu Kosova, severnom delu", naveo je. 

Rekao je i da je Evropa sa u kritičnim trenucima.

"Vidimo povratak rata na naš kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu. Suočeni smo sa dramatičnim trenutkom i ovom nije trenutak za povećanja tenzija, već traženje rešenja. Ono je bio sastanak u kriznog menadžemnta. Fokusirali smo se i na sveobuhvatnu normalizaciju, oba lidera imali su priliku da pričaju u detaljima, jer su trrenutna dešavanja na tere su simptom", rekao je on. 

Borelj se izvinio i zbog kašnjenja, i istakao da "kad počnu ovakvi sastanci nikad ne znate kad će se završiti".

16.20 Imeri za Euronews Srbija: Očekivao sam da dođe do sporazuma o tablicama i dokumentima

Civilni aktivista i bivši Kurtijev saradnik Visar Imeri rekao je za Euronews Srbija da je očekivao od današnjeg dijaloga u Briselu da dođe do sporazuma o tablicama i dokumentima.

"Da se ovo reši zauvek i da počne da se raspravlja o ozbiljnim temama, o priznanju nezavisnosti Kosova i da Kosovo počne da implementira sporazum o Zajednici srpskih opština", rekao je Imeri.

On je istakao da je NATO neće tolerisati nikakve sukobe na severu Kosova, ali da očekuje novi sastanak. "Očekujem da ćemo u septembru, novembru imati mnogo dinamičniji dijalog, mislim da je interes i SAD da se okonča nekim sporazumom koji će biti važniji", kazao je on.

Euronews TV

Prema njegovim rečima, očekuje da će Vučić na sastanku sa Srbima sa Kosova u nedelju preneti o čemu je bilo reči u Briselu i da će preneti da su u toj tački, tablica i dokumenata Kurti ima podršku Zapada.

15.20 Petković: Niko iz srpske delegacije se neće danas obraćati, Vučić još ostaje u Briselu

U Briselu je završen drugi zajednički sastanak Beograda i Prištine, uz posredstvo EU. Direktor kancelarije za KiM Petar Petković obratio se novinarima i najavio da se danas niko iz delegacije danas obraćati. On je istakao da Vučić još izvesno vreme ostaje u Briselu, a da će se javnosti obratiti sutra tokom dana ili uveče, što će, kako je rekao biti jedino od njegovih navažnijih obraćanja. 

"Mislili smo da je moguće postići kompromis. Niko se neće obraćati iz srpske delegacije. Važno je da smo se borili za mir stabilnost i kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Vučić ostaje još izvesno vreme u Briselu. Sutra, po povratku u Beograd, predsednik Vučić će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja javnosti ili sutra popodne ili uveče", rekao je Petković.

14.30 Počela druga runda trilateralnog sastanka, dijalog ulazi u šesti sat - nema napretka

Upravo je počela treća runda zajedničkog sastanka na kojem prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i evropski predstavnici, javlja reporter Euronews Srbija iz Brisela. Prema nezvaničnim informacijama, za sada nema napretka u razgovorima, a kosovski premijer Aljbin Kurti odbija kompromis.

14.25 Milivojević: Vučić verovatno donosi važne vesti za Srbe sa KiM

Zoran Milivojević, karijerni diplomata u razgovoru za Euronews Srbija kaže da predsednik Vučić sigurno ima nešto važno da saopšti Srbima sa KiM na sastanku koji će se u nedelju u 11 održati u Palati "Srbija" u Beogradu.

"Prema razmerama onih koji su pozvani - a to su sve ličnosti koje su u politički i institucionalno važne, vidi se da želi da ih obavesti o tome šta je bilo - ali, ne samo to, već i da im saopšti neke stvari koje su važne za položaj i status srpskog naroda i o kojima treba razgovarati. To znači da će biti nekih stvari koje su važne i relevantne na današnjem sastanku. Nema govora o statusnom pitanju KiM, ali ima nekih koja su na ivici i za šta je neophodno da se Srbi sa KiM upoznaju i da se o tome izjasne", kaže on.

Euronews

14.05 Pogledajte najnovije uključenje reportera Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

13.33 U toku bilateralni sastanak sa predsednikom Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ovom trenutku ponovo odvojeno razgovara sa posrednicima u dijalogu - šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, javlja reporter Euronews Srbija u Briselu.

13.20 Vučić zakazao sastanak sa Srbima sa KiM u nedelju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakao je iz Brisela sastanak sa Srbim sa KiM koji će se održati u nedelju u 11 časova u Palati "Srbija" u Beogradu, potvrđeno je za Euronews Srbija.

12.07 Vučić izašao na konsultacije

Aleksandar Vučić izašao je sa trilateranog sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija i predstavnika EU na dodatne konsultacije, javlja reporter Euronews Srbija u Briselu. Nakon pauze kreće nova runda bilateralnih sastanaka, koja bi trebalo da kulminira trilateralom. Očekuje se i da će specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prisustvovati nekom od narednih sastanaka.

Euronews

11.55 Pauza, pa sastanak Borelja i Kurtija

Kako javlja reporter Euronews Srbija u Briselu, nakon sat vremena pauziran je trilateralni sastanak srpske i prištinske delegacije sa evropskim posrednicima, nakon čega sledi nova runda bilateralnog sastanka šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Inače, u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu nešto pre 12 sati ušao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabijel Eskobar, javlja reporter Tanjuga.

11.13 Počeo trilateralni sastanak u Briselu

Sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, počeo je nešto pre 11 sati, javlja reporter Euronews Srbija u Briselu.

11.02 Koliko je realno da se ZSO nađe na stolu u Briselu?

Zapadni zvaničnici prethodnih dana intenzivirali su pozive koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština na koju se čeka već devet godina. Iako su iz Prištine najavljivali da se u Briselu neće razgovarati o reciprocitetu jer je to "rešena stvar", kao ni o ZSO, izjave Borelja, ali i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sugerišu drugačije. Boreljova izjava da su obe strane dogovorile uspostavljenje ZSO i da bi Priština trebalo da uspostavi svoju pravnu obavezu, kao i reči Eskobara da moraju da se započnu razgovori o ZSO sa srpskom većinom daju nagoveštaj da će se ovo pitanje aktuelizovati. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da se nada da će se ova tema naći na stolu u Briselu. Opširnije u posebnom tekstu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

10.47 Ključno pitanje za Beograd

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Brisela, ukoliko razgovor prođe bez dogovora to znači da će Priština nastaviti da primenjuje odluke koje je ranije saopštila. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se na dijalogu insistirati da se, osim o drugim aktuelnim pitanjima razgovara i o Zajednici srpskih opština (ZSO). Izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar naglasio je u ranijoj izjavi da svi sporazumi koji su potpisani moraju biti sprovedeni, pa i ZSO, s tim što on smatra da ona mora biti u skladu sa kosovskim ustavom, što je za Beograd neprihvatljivo. 

10.35 Vučić sa Boreljom: Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to ne verujem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije, a fotografije susreta objavio je na svom Instagram profilu.

"Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem", napisao je Vučić.

10.20 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

10.12 Brnabić: Naša agenda u Briselu su mir i stabilnost

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Beograd u Briselu nastupa sa jasnom političkom agendom, na kojoj su prioritet mir i stabilnost i poručila da Srbija insistira na poštovanju međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244 SB UN.

"Naš cilj je da sačuvamo mir i obezbedimo stabilnost i to je jedini zadatak danas u Briselu", poručila je Brnabić.

10.05 Počeli bilateralni sastanci u Briselu

Prvi sastanak održan je u 9:30 između premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja. U 10 sati je počeo sastanak Borelja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a pola sata kasnije počinje trilateralni sastanak delegacija Srbije i Kosova sa predstavnicima EU i SAD. Iako je juče najavljeno da će se EU oglasiti sa zvaničnim izjavama oko podneva, reporter Euronews Srbija u Briselu javlja da je saopšteno se to dogoditi kasnije u toku dana.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Ukoliko trilateralni sastanak ne bude uspešan, onda će se ponovo organizovati nova runda bilateralnih susreta sa predstavnicima EU i SAD sve dok ne bude postignut minimum dogovora u Briselu, javlja reporter Euronews Srbija.

09.27 Težak put do dogovora - šta posle 1. septembra? 

Jedno od ključnih pitanja, koje bi danas moglo da dobije odgovor jeste i šta kad dođe 1. septembar i novo vreme za primenu prištinskih odluka. Pomeranje primene odluke je, ocenjuju analitičari, praktično bilo samo odlaganje krize.  Međutim, poboljšanju situacije nada se Vašington, koji je i reagovao i uticao na smanjenje tenzija uoči 1. avgusta. 

Tako je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao i da očekuje da će do 1. septembra, do kada je Priština odložila primenu odluke o dokumentima i tablicama, biti postignut napredak i po tom, ali i ostalim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Ja ne bih rekao da je prosto problem odložen, već pre da je otvorena mogućnost da se dođe do odgovarajućeg rešenja, koje će doprineti integraciji u regionu i stabilnosti", rekao je Eskobar. 

Osim toga, Kurti je sinoć rekao da postoji mogućnost da 1. septembra ne bude potrebe za izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije, ako se Beograd odrekne izdavanja privremnih isprava građanima Kosova.

09.20 Sastanci sve dok se stavovi ne približe

Kako javlja reporter Euronews Srbija u slučaju da nakon prve runde bilaterlanih, a potom i trilateralnog sastanka na kome će učestvovati Vučić, Kurti i evropski posrednici ne dođe do približavanja stavova, planirana je i nova runda, odnosno nova serija bilaterlanih i trilaterilani sastanak.

Cilj EU da se danas postigne neka vrsta dogovora koji će voditi smirivanju tenzija i napetosti. U tom smislu, očekivanja su da se danas dobije i odgovor na pitanje šta će biti nakon 01. septemba kada bi, prema najavama iz Prištine, trebalo da počne primena mera o registrarskim tablicama, i takzvanom ulazno-izlaznom dokumentu, kome se protive Srbi sa Kosova.

08.55 Vladisavljev: Fokus dijaloga na "crvenim linijama"

Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost u razgovoru za Euronews Srbija kaže ne očekuje da će se biti značajnih pomaka u današnjem dijalogu već da će se fokus međunarodne zajednice staviti na "crvene linije" koje obe strane ne smeju da pređu.

"Važno je napomenuti da do sastanka dolazi manje od tri nedelje nakon porasta tenzija i pokušaja nametanja reciprociteta od strane prištinskih vlasti, tako da će se verovatno razgovarati o onome što ne bi trebalo da se desi kako bi se izbegao taj scenario kada smo maltene bili na pragu izbijanja sukoba na teritgoriji Kosova. Sigurno ćemo moći da čujemo stavove i jedne, i druge strane i razgovor o daljim koracima, ali i koliko će biti teško preduzeti sledeći. Teško da će se nešto formalizovati na današnjem sastanku", mišljenje je Vladisavljeva.

Euronews TV

08.05 Euronews Srbija u Briselu: Nema ustajanja bez dogovora

Kako saznaje Euronews Srbija od diplomatskih izvora u Briselu, predstavnici EU kažu da "neće dozvoliti da se ovaj sastanak završi bez ikakvog, bar i najmanjeg dogovora". Štaviše, predstavnici diplomatskog navode da su spremni da sede ceo dan kako bi se došlo do bilo kakvog dogovora dve strane.

Euronews

08.00 Kurti: Odustaćemo od dokumenata ako to uradi i Beograd

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je sinoć da postoji mogućnost da 1. septembra ne bude potrebe za izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije, jer bi Beograd mogao da se odrekne izdavanja privremnih isprava građanima Kosova, prenosi Koha.

"Moguće je da nećemo izdavati ta dokumenta 1. septembra jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na prelazima sa Kosovom. Dok na srpskoj strani budu postojale privremene tablice, biće ih i na Kosovu. Razgovaraćemo o rešenjima, a ne o odlaganju. Odgodili smo sprovođenje mera sa 31. jula za 1. septembar, ali tek kada su uklonjene sve barikade. Reciprocitet je princip. Mi nemamo jednostrane štetne namere", izjavio je Kurti nakon jučerašnjeg sastanaka s Miroslavom Lajčakom u Briselu. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.55 Lajčak: Očekujem dogovor, ali ne konačan

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da od današnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

"Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati", rekao je juče Lajčak albanskim novinarima u Briselu, a preneli su Reporteri. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.45 Eskobar: Bilo je reči o ZSO, ona treba da se formira u skladu sa zakonima i ustavom Kosova

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Eskobar je istakao da je na jučerašnjem sastanku sa Kurtijem bilo reči i o Zajednici opština sa srpskom većinom. Prema njegovim rečima, Zajednica treba da se formira u skladu sa zakonima i ustavom Kosova.

07.40 Stejt department: Eskobar u Briselu da bi podržao dijalog

Vašington je zadovoljan zbog današnjeg sastanka u Briselu između lidera Srbije i Kosova. Ovo je  juče za Tanjug izjavio portparol Stejt departnenta i naglasio da je za SAD važno da obe strane iskoriste taj sastanak kako značajno unapredile razgovore o normalizaciji odnosa.

Portparol Stejt Departnenta, ističe da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar i otputovao u Brisel kako bi podržao sastanak na visokom nivou u okviru Dijaloga koji vodi EU.

"Zadovoljni smo što će se lideri Srbije i Kosova sastati sutra u Briselu u okviru Dijaloga uz posredovanje EU. U potpunosti podržavamo taj dijalog. Važno je da obe strane iskoriste sutrašnji sastanak da značajno unaprede svoje razgovore o normalizaciji", naveo je portparol.

07.30 Susret Vučića i Eskobara

Juče uveče se predsednik Vučić susreo i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, takođe uoči današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Facebook/Aleksandar Vučić

 

"U izuzetno otvorenom razgovoru, istakao sam da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona", napisao je Vučić na instagram nalogu "Budućnostsrbije", nakon jučerašnjeg sastanka.

07.25 Vučić sa Lajčakom u Briselu

Predsednik Vučić susreo se juče u Briselu i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Dvojica lidera sastali su se u zgradi Misije Srbije, a tema sastanka bila je priprema za današnju novu rundu dijaloga.

Kako je navedeno na Instagram nalogu buducnostsrbijeav, predsednik je u otvorenom razgovoru sa Lajčakom ponovio čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona

07.15 Susret Kurtija i Stoltenberga

Kosovski premijer Aljbin Kurti susreo se juče u Briselu s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Stoltenberg je posle razgovora ponovio je da je Kfor spreman da interveniše u slučaju da stabilnost na KiM bude ugrožena, naglašavajući da je misija NATO na KiM potpuno posvećena mandatu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Detalnjije u posebnoj vesti.

07.10 Šta su poručili Vučić i Stoltenberg 

Nakon jučerašnjeg sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg održali su konferenciju za medije na kojoj su poručili da je glavni cilj bezbednost, a Stoltenberg je izjavio i da je NATO spreman da deluje i KFOR da interveniše.

"To možemo veoma brzo imamo sposobnosti i snage, koje će biti raspoređene gde je potrebno, imamo snage na Kosovu, pojačali smo prisustvo na severu. Imamo redovne patrole, detaljno sam obavešten o delovanju i sposobnostima KFOR-a. Sama činjenica da imamo blizu 4.000 vojnika pokazuje snažnu posvćenost i pomaže da se ublaži situacija", rekao je on. 

Predsednik Srbije je rekao da su mir i stabilnost presudne za Srbiju. 

"Hoću da se zahvalim, pre svega, Stoltenbergu na tome što je želeo da saluša poziciju Srbije. Govorili smo o onome što se zbivalo, za nas je važna uloga NATO na Kosovu koju poštujemo. Načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa generalom KFOR-a što je doprinelo smirivanju situacije", rekao je Vučić. 

AP/Olivier Matthys

 

07.07 Agenda današnjeg susreta

Kako je saopšteno iz Brisela, sastankom će posredovati visoki predstavnik za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Susret počinje u 10.30 časova, a u saopštenju se navodi da će na dnevnom redu biti aktuelana pitanja.

Najavljeno je i da će Borelj imati i odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će dati izjavu medijima.

Vučić će se, najpre, sastati sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a zatim bi, kako je planirano, trebalo da usledi zajedniki sastanak s Kurtijem.

07.05 "Munjevito" zakazivanje

Ovo je prvi susret visokih zvaničnika iz Beograda i Prištine u okviru dijaloga posle više od godinu dana, a iako je više puta najavljivan mogući razgovor, do njega ipak ranije nije došlo. Razlog za "munjevito" zakazivanje današnjeg sastanka bile su tenzije na Kosovu nastalih nakon najave Prištine da će početi sa primenom odluke o preregistraciji vozila i dokumentima građana Srbije. Početak primene tih mera odložen je za 1. septembar, pa je, uprkos pojedinim najavama iz Prištine, gotovo sigurno da će se i o tim pitanjima razgovarati u Briselu.

Euronews/Vladislav Ćup

 

07.00 Vuletić: Pozicije i jedne i druge strane vrlo jasne

Kako je za Euronews Srbija rekao sociolog Vladimir Vuletić, kada je u pitanju dijalog,  pozicije jedne i druge strane su vrlo jasne, ali da problem pravi mogućnost pojedinačnog incidenta koji bi izazvao domino efekat i izazvala eskalacija.

"Tada ne znamo koje bi bile posledice. Sada je važno da se ta prva domina ne sruši i mislim da pre svega razgovori sa Stoltenbergom idu u tom pravcu. Kurti je zapravo pokazao da on pokušava da iskoristi ovu situaciju u Ukrajini i na neki način izazove, ako ništa drugo sukob za koji veruje da bi Kosovu mogao da donese ono što priželjkuje, a to je novi sporazum koji bi anulirao sve što je doneseno u Rezoluciji 1244", kaže on i dodaje:

"Mislim da se to neće dogoditi, ali isto mislim da će biti rezultata i sporazuma kojima bi obe strane mogle da mašu", rekao je on.

Euronews

06.51 Kako je došlo do eskalacije tenzija

Ako je suditi po porukama koju se množile na dnevnom nivou i u kojima se konstantno pominje "pretnja od napada", analitičari ukazuju da će značajni diplomatski napori biti neophodni kako bi se situacija prvo primirila, a onda potencijalno i pomerila "iz ćorsokaka".

I dok Kurti tvrdi da se sprema napad na Kosovo, Vučić uzvraća da kosovski premijer takvom retorikom zapravo prikriva svoj pravi plan - napad albanskih struktura na sever Kosova i proterivanja Srba koji tamo žive. Njegova očekivanja o sastanka nisu optimistična. 

Zbog nizanja "opasnih" izjava pre nekoliko dana reagovala je i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Međutim, to saopštenje u kom se obe strane pozivaju da prestanu sa "zapaljivom retorikom" i da će se smatrati odgovornim ukoliko dođe do eskalacije nasilja u regionu izazvalo je oštre reakcije Beograda. Opširnije u posebnoj vesti.

06.46 Susreti sa Stoltenbergom i Eskobarom

Uoči današnjeg susreta, Vučić i Kurti imali su odvojene razgovore i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i sa američkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Opširnije u posebnoj vesti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka sa Vučićem da je odgovornost obe strane da  spreče novu eskalaciju. Predsednik Srbije je rekao da su mir i stabilnost presudne za Srbiju. 

AP/Olivier Matthys

 

06.40 Godine dijaloga pod okriljem EU

Kosovo i Srbija dijalog o normalizaciji odnosa, uz posredovanje Evropske unije, vode od 2011. godine. Sve to vreme Kosovo insistira da konačni sporazum podrazumeva međusobno priznanje, dok Srbija traži kompromisno rešenje. Do sada je potpisano oko 30 sporazuma od kojih većina nije implementirana na terenu, a možda najveći kamen spoticanja je Zajednica srpskih opština, čije formiranje je predviđeno Briselskim sporazumom postignutim 2013. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija