Politika

Milivojević: Vučić verovatno donosi važne vesti za Srbe sa KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2022

-

14:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zoran Milivojević, karijerni diplomata osvrnuo se na tok dijaloga u Briselu rekavši da su dve ključne teme - ZSO i budućnost Briselskog sporazuma s jedne, i šta nas čeka 1. septembra, s druge strane.

"Mislim da je suština onoga što će biti i o čemu će se razgovarati upravo o čemu govore gospoda iz EU i SAD. Nije Kurti u poziciji da određuje ni sadržaj, ni tempo dijaloga na način na koji ga on predstavlja. Tu je ključna tema zapravo njegova pozicija koja je pretnja na dva nivoa - jedno je za stabilnost i bezbednost, ako bi se realizovalo kako on stvari tretira, a drugo sudbina dijaloga. Nema šanse da se dijalog nastavi ako se omogući da ta pozicija bude prisutna. Pozicija Srbije je jasna i neće se promeniti"

Prisustvo specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji ne može da učestvuje u dijalogu, vezano je ponajviše za vršenje pritiska na prištinsku stranu, smatra Milivojević.

"Sve ovo o čemu Amerikanci pričaju u poslednje vreme jeste da daju do znanja i razumeju da se bez Srbije ništa ne može rešiti i da treba otvoriti mnoga pitanja - od ZSO, do toga da koriste i reč 'kompromis'. To znači da smo otišli korak dalje", ističe on.

Osim toga, Milivojević smatra da je Evropa "odavno izgubila kredibilitet za vođenje dijaloga".

"Toga nema i mi zbog toga nemamo rezultate. Zato je prisustvo američke strane važno, pre svega zbog uticaja na prištinsku stranu, a najbolji dokaz je to što je Amerika sprečila eskalaciju koja je mogla da dovede u pitanje stabilnost u regionu"

Američko prisustvo dijalogu takođe će pokazati da li zaista žele smirivanje tenzija i kakav će uticaj imati na Kurtija, kao i sam dijalog.

"Posle ovoga ćemo imati manje-više jasnu sliku ima li toga ili ne, i na šta u budućnosti možemo računati  - što za stanje na terenu, što za dijalog", dodaje.

Međutim, činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao sastanak sa Srbima sa KiM u nedelju u 11 časova u Palati "Srbija" u Beogradu, govori o tome da ima nešto i da im saopšti.

"Prema razmerama onih koji su pozvani, a to su sve ličnosti koje su politički i institucionalno važne, pokazuje da želi da ih obavesti o tome šta je bilo, ali ne samo to - već i da im saopšti neke stvari koje su važne za položaj i status srpskog naroda i o kojima treba razgovarati. To znači da će ipak biti nekih informacija koje su važne i relevantne na današnjem sastanku. Nema govora o statusnom pitanju KiM, ali ima nekih koja su na ivici i za šta je neophodno da se Srbi sa KiM upoznaju i o njima izjasne", zaključuje Milivojević u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija