Politika

Joksimović o izjavi Jandrokovića: Hrvatska nije usvojila vrednosti EU o dobrosusedstvu

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

10:30

Joksimović o izjavi Jandrokovića: Hrvatska nije usvojila vrednosti EU o dobrosusedstvu
Jadranka Joksimović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je reagujući na izjavu predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ocenila da su pretnje o blokadi evropskog puta Srbije dokaz da Hrvatska ni posle skoro deceniju od članstva u EU nije usvojila njene vrednosti o dobrosusedstvu.

“Kao što sam nedavno rekla, neka shvate kolege iz Hrvatske da evropske integracije nisu neka vrsta hendikep igre u kojoj država kandidat mora jednostrano i bez pogovora da ispunjava sve želje i uslove kojoj joj bilateralno postavljaju pojedine države članice, niti su građani Srbije, Vlada i predsednik Republike naivni da učestvuju u teatru apsurda koje kreiraju naše komšije koristeći aktuelnu geopolitičku situaciju, u kome rade sve da predstave Srbiju kao nekakvog hegemona u regionu i krivca za sve probleme", navodi Joksimović u izjavi, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je rekla i da će Srbija svoje interese braniti uvek na činjenicama i rezultatima zasnovanim na načinu i evropskom duhu.

"Nažalost, ovakve izjave u formi otvorene najave i pretnje o blokadi evropskog puta Srbije dokaz su da i posle skoro deceniju od članstva Hrvatske u EU, nije se pokazalo da su u hrvatskoj političkoj realnosti usvojene vrednosti dobrosusedstva, nema koraka ka regionalnom pomirenju i stabilizaciji, na koju je EU računala kad je Hrvatsku primila u članstvo”, zaključila je Joksimović.

Jandroković je juče rekao da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska "zaštititi svoje gradane".

Naveo je da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom "kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati".

On je ocenio da je optužnica "politicke prirode" i da "nema nikakvog pravnog utemeljenja" i da "Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija