Politika

Starović: Na zemljama Kvinte odgovornost da spreče eskalaciju

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

10:38

Starović: Na zemljama Kvinte odgovornost da spreče eskalaciju
Starović: Na zemljama Kvinte odgovornost da spreče eskalaciju - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Beograd će insistirati na kompromisnom rešenju, kako bi se sačuvali mir i stabilnost, ali Aljbin Kurti svojim ponašanjem kao da želi da izazove eskalaciju, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović i poručuje da je sada na zemljama Kvinte velika odgovornost da eskalaciju spreče.

"Najvažnija poruka koju je srpska javnost mogla da čuje od predsednika Aleksandra Vučića je da će Srbija insistirati na kompromisnom rešenju, kako bismo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, koji su za nas dragoceni, jer su građani itekako svesni činjenice da ukoliko bi mir i stabilnost bili narušeni, imamo mnogo toga da izgubimo", rekao je Starović za Tanjug govoreći o situaciji na KiM posle neuspele runde dijaloga u Briselu.

Nažalost, ističe da ne postoji identična percepcjia sa druge strane pregovaračkog stola, pa čak i da Kurti ne samo da ne mari mnogo o ocuvanju mira i stabilnosti, već imajući u vidu obrazac njegovog ponašanja i sve što čini u prethodnom periodu, kao da želi namerno, svesno, po bilo koju cenu i pod bilo kojim izgovorom da izazove eskalaciju.

To čini, računajući da mu geopolitičke okolnosti idu na ruku i da će na taj način uspeti da realizuje njegove maksimalističke ciljeve, dodao je Starović.

U tom kontekstu, napominje da je veoma važna uloga međunarodne zajednice, pre svega zemalja Kvinte, koje neretko "duvaju u jedra" prištinskoj administraciji, ali i u uloga KFOR-a, koja, podseća, ima dužnost i obavezu da obezbedi sigurnost za sve građane na KiM, a u ovom slučaju, da zaštiti Srbe na severu KiM od pravnog, političkog, pa i fizičkog nasilja koje nad njima sprovodi Priština.

Na pitanje šta će biti 1. septembra, Starović odgovara da je veoma teško govoriti o očekivanjima, a da su nastojanja zvaničnog Beograda i političkih predstavnima Srba sa KiM da se po svaku cenu očuva mir i stabilnost, uz jasnu crvnu liniju - da nećemo dozvoliti pogrom srpskog stanovništa.

Kada smo priterani uza zid i kada nemamo više izbora jedino što ostaje da branimo sigunost i živote naših sunarodnika, naglasio je Starović.

"Bojim se da ne govorimo samo o 1. septembru, jer ako imamo u vidu jasnu nameru Aljbina Kurtija da izazove eskalaciju po svaku cenu, to se može destiti i pre i posle 1. septembra", upozorio je Starović.

Konstatuje i da čak i ako bi se, po najpozitivnijem scenariju, pronašao kompromis za registarske tablice ili lične karte, Kurti bi potražio novi razlog ili izgovor za realizaciju agende jednstranih poteza i izazivanja nasilja.

Na pitanje da li zemlje Kvinte ne mogu ili, pak, ne žele da utiču na Prištinu, Starović navodi da ponašanje Kvinte nije bilo adekvatno u prethodom periodu, iako je verovatno, tačno i da ne stoje sve zemlje Kvinte u potpunosti iza poteza Kurtija, odnosno da nisu inspiratori ili motivatori njehovog delovanja.

"Ali, računica Kurtija je sledeća - da, u slučaju da izazove nasilje, u ovim geopolitičkim okolnostima, zemaljama Kvinte neće biti važno ko je izazvao eskalaciju, kako i zašto, već da će po unapred definisanoj strategiji stati na stranu Prištine, kao svog projekta. Nisam siguran da je ta računica tačna i nadam se da nije. Zato je na zemljama Kvinte velika odgovornost da eskalaciju spreče", rekao je Starović.

Podsetio je da se i 31. jula, kada smo svedočili najozbiljnijoj eskalaciji u poslednjih 11 godina, videlo da je tzv.ambasador SAD u Prištini primorao Kurtija da "stane na loptu" i odloži sprovođenje odluke planirane za 1. avgust.

"Nadam se da će i u narednom periodu, u svemu što nas očekuje, reakcija država Kvinte biti adekvatna, pre svega SAD, za koje se pokazalo da imaju najveći uticaj na Prištinu", rekao je Starović.

"Izjave iz Zagreba nisu iznenađenje, to je pitanje za Brisel"

Izjave iz Zagreba da bi Hrvatska mogla da blokira put Srbije ka EU, zbog optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota za zločine na Petrovačkoj cesti, nisu iznenađenje, a pitanje je za briselsku administraciju da li će tako nešto i dozvoliti, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

U izjavi za Tanjug, Starović navodi da, kada se govori o potvrđivanju optužnice protiv hrvatskih pilota koji su učestvovali u zločinima na Petrovačkoj cesti, kada su stradali civili, pre svega deca, mora da se govori o vrednosnom odnosu prema zločinu i velikoj sramoti za vladu Hrvatske, koja otvoreno i bestidno staje u zaštitu ljudi koji su optženi za ozbiljan i strašan ratni zločin.

Poručuje da reakcije iz Hrvatske ne predstavljaju iznenađenje, a pogotovo izjava predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, da će Hrvatska blokirati evropski put Srbije.

profimedia

 

"Nažalost, to nije iznenađenje i, ako analiziramo sve čemu svedočimo prethodnih godina, vidimo da je zapravo u Briselu prihvaćen mehanizam po kojem susedne države mogu da uvoze bilateralne zahteve u proces proširenja Evropske unije", rekao je Starović.

To se, podseća, vidi primeru odnosa Sofije i Skoplja, iz čega zaključuje da je sasvim izvesno da će zvanični Zagreb, ako mu Brisel bude dopustio, i dalje nastojati da realizuje svoje bilateralne ciljeve u kontekstu evropskih integracija Srbije.

"Da budem jasan, ako to bude dozvoljeno, nemam dilemu da će zvanični Zagreb pokušati da u potpunosti zaustavi evropski put Srbije. To onda nije pitanje za nas, naša politika će ostati jasna, dosledna i zasnovana na principima. To je onda pitanje za nosioce najviših funkcija u Briselu, da li će oni tako nešto dozvoliti Hrvatima", rekao je Starović.

Jandroković je juče rekao da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska "zaštititi svoje gradane", navodeći da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa EU "kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija