Politika

Hil: Iako su mnogi razočarani što juče nije bilo napretka u dijalogu, rezultat je ipak - pozitivan

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2022

-

13:36

Hil: Iako su mnogi razočarani što juče nije bilo napretka u dijalogu, rezultat je ipak - pozitivan
FoNet/Zoran Drekalović - Copyright FoNet/Zoran Drekalović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da je, iako su mnogi razočarani što juče u Briselu nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, rezultat tih razgovora ipak pozitivan.

"Bio je juče veoma dug dan u Briselu. Puno je bilo diskusija, sastanaka, pregovora. Očigledno su svi razočari što nismo mogli da rešimo kratkoročna i dugoročna pitanja, ali mislim da su ti razgovori rezultirali pozitivnim razvojem", rekao je Hil u video poruci dostavljenoj Tanjugu.

Naglasio je da je jasno da SAD i EU tesno sarađuju, i da postoji zajedničko razumevanje pitanja, kao i "dobra hemija".

To će, smatra, pomoći da se postigne napredak.

"Jasno je da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu. Puno su radili na tom pitanju, pripremili se da razgovaraju i pregovaraju, u cilju napretka", naveo je on.

Hil je kazao da je to bitno, ne samo za buduće razgovore o Kosovu, već generalno za odnose SAD i Srbije.

"Imamo brojne zajedničke osnove za saradnju. Ne mora sve što SAD i Srbija rade zajedno biti vezano za Kosovo", poručio je on.

Hil je kazao da dve zemlje moraju sarađivati i u vezi Kosova, ali je podsetio da postoji mnogo drugih pitanja za saradnju.

"Ohrabren sam tim apsektom koji sam video juče", zaključio je on.

Šta se dogodilo u Briselu

Jučerašnji maratonski razgovori u Briselu, završeni su kako je saopštio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj bez dogovora, ali se nastavljaju. 

"Nije bilo napretka, nije bilo kompromisa" -  tim rečima je Borelj ocenio ishod višesatnih razgovora predsednika Srbije Aleksdanara Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu uz posredovanje predstavnika EU. Borelj je podvukao da nije došlo do dogovora, ali da još ima vremena i da on ne odustaje. 

"Ovo nije kraj priče, obojica lidera su se usaglasila da proces mora da se nastavi i razgovori će se nastaviti do 1. septembra. Ne odustajem, ne odustajemo, moramo da raspravljamo i tražimo rešenje", rekao je Borelj.   

Da razgovori nisu otišli u dobrom pravcu pokazao je i izostanak obraćanja Vučića i Kurtija. Nakon pregovora javnosti se samo kratko obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost, kompromisna rešenja, zbog čega će, kako je dodao, predsednik Vučić i ostati još izvesno vreme u Briselu. Nešto kasnije predsednik Vučić se obratio na svom instagram nalogu gde je poručio da je ovo bio težak dan za srpsku delegaciju, ali je i najavio da planira da se o svim detaljima javnosti obrati u narednih 48 sati.

FoNet/Evropski savet, Instagram predsednika Srbije

 

"Težak dan je za nama i bio je težak za sve garđane Srbije, kao i za celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se suzdžavam od svih drugih komentara jer se nadam i želim da verujem da je moguće da postignemo nekakvo kompromisno rešenje u danima koji su pred nama", poručio je predsednik Vučić. 

Kako je iz Brisela javio reporter Euronews Srbija Marko Subotić, sastanci u Briselu nastavljeni su i juče poslepodne. Vučić je razgovorao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Iako u dijalogu posreduje EU, Eskobar je učestvovao u drugom delu današnjih razgovora, u zgradi Službe EU za spoljne poslove. 

Izvor Euronews Srbija iz diplomatskih izvora u Briselu naveo je da sada praktično započinje "šatl diplomatija" i da je još ostalo vremana do 1. sepembra kako bi se rešila ova situacija. Prema tim navodina, predstavnici EU će posećivati i Beograd i Prištinu kako bi došli do rešenja koje bi smanjilo tenzije na Kosovu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija