Politika

Hil: Jasna mi je upotreba javnih poruka Beograda i Prištine, ali je važno da se fokusiraju na konkretne predloge

Komentari

Autor: Fonet

16/08/2022

-

20:27

Hil: Jasna mi je upotreba javnih poruka Beograda i Prištine, ali je važno da se fokusiraju na konkretne predloge
FoNet/Zoran Drekalović - Copyright FoNet/Zoran Drekalović

veličina teksta

Aa Aa

U nastavak briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova uloženo je mnogo napora, taj sastanak pripreman je nekoliko nedelja, izjavio je danas intervjuu FoNetu ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i ocenio da prilika za napredak postoji, ali da to zavisi od Beograda i Prištine.

Posrednici Evropske unije su jasno dali do znanja da obe strane treba da ostvare izvestan napredak, rekao je Hil.

Što se tiče insistiranja Beograda i Prištine na različitim stavovima o Zajednici srpskih opština na Kosovu, Hil sumnja da bilo koja strana želi da pregovara posredstvom medija, “već da će najbolje argumente sačuvati za sam sastanak”.

Postoji razlog za postizanje kompromisa, izjavio je Hil, navodeći da treba razgovarati o nekoliko problema, električnoj energiji na severu Kosova, registarskim tablicama, ZSO.

Prema njegovim rečima, sve te stvari trebalo bi da budu na dnevnom redu, a posrednici bi trebalo da shvate kako Beograd i Priština gledaju na budućnost.

Kako je objasnio, pregovori će na kraju biti rešeni u duhu ustupaka i kompromisa, uz podrazumevanje da su obe strane zainteresovane za napredak.

Hil: Jasne su razlike, da vidimo šta je u obostranom interesu

Povodom izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira likvidacije Srba na severu Kosova, Hil je naglasio da bi voleo da se Beograd i Priština fokusiraju na razgovore.

"Jasna mi je upotreba javnih poruka, ali je važno da se fokusiraju na vrlo konkretne predloge, u duhu ustupaka i kompromisa", predočio je Hil.

On je napomenuo da je ovo ozbiljan trenutak u dijalogu i da je zato važno da dve strane pokušaju da ostvare napredak.

Imamo vrlo tešku situaciju u Ukrajini, invaziju Rusije na susednu zemlju sa brutalnošću kakva nije viđena decenijama, ocenio je Hil i istakao da u toj situaciji EU i SAD vrlo blisko sarađuju.

"Nadam se da Beograd i Priština to shvataju, kao i da dve strane ne mogu igrati jedna protiv druge da bi ostvarile korist", izjavio je Hil.

Povodom tvdnji iz Prištine da Moskva ima uticaj na incidente na Kosovu, on je uzvratio da “voli da vidi činjenice i dokaze na terenu”.

"Problemi koji razdvajaju Prištinu i Beograd su poznati. Ponuđena su rešenja i treba se fokusirati na njih, umesto na javne izjave", naveo je Hil.

On je istakao da je budućnost Srbije na Zapadu, kao članice EU.

"Kao američki ambasador, voleo bih budućnost u kojoj nećemo biti samo prijatelji i partneri, već i saveznici, zavisno od onoga što srpski narod odluči", poručio je Hil.

Važno je da EU i SAD pomognu Beogradu da se pripremi za put prema Zapadu, objasnio je ambasador SAD, koji je ponosan što sa Srbijom rade na tome i što je srpski narod to primetio.

Hil misli da je srpski narod već jasno poručio sa kim želi da njegova deca i unuci održavaju veze – sa Zapadom, ne sa Istokom.

"Ne znam šta će se dogoditi sa Rusijom i kuda je njen predsednik Vladimir Putin vodi, ali to izgleda daleko od onoga što bi trebalo da bude i mislim da nema budućnosti u toj vezi", zaključio je Hil.

Komentari (0)

Srbija