Politika

RSE: Lajčak i Eskobar ove nedelje u Beogradu i Prištini

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

22/08/2022

-

14:13

RSE: Lajčak i Eskobar ove nedelje u Beogradu i Prištini
RSE: Lajčak i Eskobar ove nedelje u Beogradu i Prištini - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar će najverovatnije posetiti Prištinu i Beograd, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Kako se navodi, poseta će se desiti u toku ove nedelje i ima za cilj da se još jednom razgovara sa stranama kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata.

Evropska unija je 18. avgusta sazvala novu rundu na najvišem političkom nivou, međutim višesatni razgovori su okončani bez dogovora, a šef evropske diplomatije Žozep Borelj je najavio nastavak pregovora.

U nedelju, 21. avgusta se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. On je nakon ovog susreta novinarima izjavio da prištinska strana na sastanku u Briselu 18. avgusta nije prihvatila nijedan predlog zvaničnog Beograda. Kako je naveo, jedan od tih predloga bio je uvođenje statusno neutralnih tablica.

Vučić je potvrdio da je u toku pregovora, Srbija tražila i da se ulazno-izlazni dokument ne izdaje Srbima koji žive na Kosovu.

Evropska unija i međunarodna zajednica nastoje da se rešenje pronađe najkasnije 31. avgusta, da bi se izbegla nova eskalacija na severu Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija