Politika

Misterija otmice i nestanka 43 studenta 2014: Meksički predsednik odbio da istražuje ulogu svog prethodnika

Komentari

Autor: Tanjug /BBC

22/08/2022

-

22:57

Misterija otmice i nestanka 43 studenta 2014: Meksički predsednik odbio da istražuje ulogu svog prethodnika
Andres Manuel Lopez Obrador - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su meksičke službe uhapsile jednog visokog zvaničnika prethodne administracije zbog nestanka 43 studenta 2014. godine, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador odbio je danas pozive da se istraži uloga njegovog prethodnika Enrikea Penje Nijeta u tom slučaju.

Meksički zvaničnici uhapsili su prošlog petka Hesusa Murilja Karama, nekadašnjeg državnog tužioca u administraciji bivšeg predsednika Enrikea Penje Nijeta, pod optužbom za otmicu, mučenje i ometanje pravde u vezi sa istragom o tome šta se dogodilo sa studentima 2014. godine, prenosi Rojters.

Karam je vodio kontroverznu istragu 2015. o tome šta se dogodilo studentima u kojoj su članovi kartela optuženi da su ih ubili i spalili njihove posmrtne ostatke, prenosi BBC.

Njegove nalaze, koje je podržao tadašnji predsednik Enrike Penja Nijeto, kritikovali su nezavisni stručnjaci i rođaci nestalih studenata zbog grešaka i zbog toga što nisu preneli krivicu na oružane snage.

Istraga slučaja otmice i nestanka 43 studenta 26. septembra 2014. godine nije napredovala ni posle vladavine Penje Nijeta, iako je izveštaj njegove administracije o tome šta se desilo sa studentima pregledala kasnije i grupa međunarodnih eksperata, poznata kao GIEI.

Nakon Muriljovog hapšenja Lopez Obrador je upitan da li bi Penja Nijeto takođe trebalo da odgovara, a on je odgovorio da su Muriljo i njegov tim vodili istragu i uputio javnost na novi vladin izveštaj o nerasvetljenoj otmici i nestanku studenata.

Studenti su nestali dok su putovali autobusom kroz grad Iguala na putu na protest u Meksiko Sitiju, kada je lokalna policija uveče 26. septembra 2014. otvorila vatru na autobuse u kojima su bili, a šta se dalje dogodilo je sporno, prenosi BBC.

Kako se dodaje, o njihovoj sudbini ništa se ne zna, osim što su pronađni fragmenti kostiju trojice njih.

Njihov misteriozni nestanak izazvao je zaprpašćenje širom sveta i doveo do masovnih protesta u Meksiku protiv nekažnjivosti i saučesništva države u organizovanom kriminalu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija