Politika

Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o dokumentima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2022

-

17:58

Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o dokumentima
Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o dokumentima - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, saopštio je na svom tviter nalogu da su Beograd i Priština postigli dogovor.

"U okviru dijaloga uz posredstvo EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se saglasilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte", objavio je na Tviteru Borelj.

Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju, naveo je.

"Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu", dodao je.

Vučić: Garancije EU 

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o razgovorima koji su prethodnih nedelja i dana vođeni o Kosovu i Metohiji, rekao da kada je reč o registarskim tablicama nema dogovora, ali da se nada da će EU dati garancije za lična dokumenta.

On je rekao da će Priština od 1. septembra početi da primenjuje pravila o tablicama, te da po tom pitanju nije došlo do dogovora.

"Mi danas prihvatamo njihova dokumenta uz taj disklejmer, ali imamo jedan uslov, čekamo garant EU, a ne Kurtijeve polu-priče", rekao je Vučić i dodao:

"Spremni smo da izdamo opšti disklejmer, da ga istaknemo na administrativnim prelazima, čekamo za to garantije EU, u njemu bi pisalo da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo iz praktičnih razloga radi omogućavanja slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jendostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao odstupanje od Rezolucije SB UN 1244, tražimo garancije EU za to", pojasnio je Vučić.

Dodao je da očekuje odgovor od Borelja i Lajčaka u naredna tri do četiri dana, to bi značilo da svaki Srbin sa KiM može da uđe i napusti Kosovo i Metohiju sa dokumentima Srbije.

"Tablice su mnogo komplikovanije, jer za to ne postoji sporazum koji bi odgovarao Albancima. Insistiramo da ne postoji ništa više pre Zajednice srpskih opština. ZSO na sto ako uopšte želite da razgovaramo o bilo čemu. U naredna dva tri dana ćemo da dobijemo odgovor od EU da li nam garantuju ovo, ako nam garantuju ok, ako ne onda nema ni jednog dogovora", rekao je on.

Neuspešni pregovori i šatl diplomatija

Vlada Kosova je od 1. avgusta počela da primenjuje propis po kome svakom licu koje se pojavi da pređe administativni prelaz "s ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na prelazima biva obezbeđen ulazno-izlazni dokument koji privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta i važi 90 dana". 

Ova odluka izazvala je uznemirenje Srba i dovela do postavljanja barikada na severu Kosova. Nakon intervencije međunarodne zajednice, primena odluke je odložena za 1. septembar. 

Usledili su pregovori u Briselu 18. avgusta, ali bez konkretnih pomaka i rezultata. 

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar su nakon toga posetili Prištinu i Beograd i razgovarali sa zvaničnicima s namerom da spreče eskalaciju situacije do koje je moglo doći u slučaju ponovog pokušaja Prištine da primeni odluku o nepriznavanju ličnih karata.

Dogovor koji je danas obzananio Borelj pozdravio je Lajčak i zahvalio Eskobaru i američkoj diplomatiji na njihovom snažnom angažmanu u podršci ovom dijalogu koji se vodi pod okriljem EU.

Lajčak je na Tviteru podelio objavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koji je napisao da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama.

Petković: Dogovor od presudnog značaja za Srbe na KiM

"Zahvaljujući snažnim diplomatskim naporima predsednika Aleksandra Vučića, Beograd je uspeo da dobije potrebne garancije EU i time postigne dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata", saopštio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

To je, istakao je, od presudnog značaja za Srbe koji žive na KiM.

"Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra. Zato mogu da kažem da imamo značajnu i važnu vest", naveo je Petković.

Bilčik: Dogovor će smiriti tenzije u regionu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da će dogovor Beograda i Prištine oko dokumenata smiriti tenzije u regionu.

"Ovo su dobre vesti. Potpuna implementacija dogovora je ključ. Nadam da će ovaj dogovor, takođe, pomoći da se smire tenzije u regionu i da se javna diskusija u Srbiji okrene ka ostalim zadacima koji se tiču Evropske unije", naveo je Bilčik na Tviteru, reagujući na izjavu Žozepa Borelja, koji je u ime EU objavio ovu informaciju.

Srpska lista: Nećemo dozvoliti ukidanje tablica

Srpska lista pozdravila je večeras dogovor koji je srpski pregovarački tim na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem postigao u vezi sa slobodom kretanja, a kojim su pre svega sačuvani mir i stabilnost i srpske lične karte na ovim prostorima.

"Osigurano je da niko nema pravo da dira u srpske lične karte Srba sa KiM, čime je još jednom potvrđeno prisustvo institucija naše države na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste podsećaju da su Srbi sa KiM tražili i dobili garancije predsednika Vučića da ih niko neće proterivati sa kućnog praga i danas, kažu, svedočimo da su naša država i predsednik to obećanje i ispunili.

"Nema sumnje da su pred nama brojni izazovi, ali mi Srbi s Kosova i Metohije poručujemo da nećemo dozvoliti ni ukidanje KM registarskih tablica države Srbije i da ćemo nastaviti da na tome insistiramo i pružamo punu podršku našem rukovodstvu u svim diplomatskim borbama koje nas čekaju da bismo sačuvali mir i stabilnost na ovim prostorima", poručili su iz Srpske liste.

Kurti: Reciprocitet je duh razgovora u Briselu

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na svom Fejsbuk nalogu napisao da će građani Kosova s kosovskim ličnim kartama "moći bez prepreka, tereta i zadržavanja na svim graničnim prelazima da pređu granicu sa Srbijom". "Isto će se odnositi i na suprotni smer u slučaju ulaska na Kosovo sa ličnim dokumentima (ID) koje izdaju vlasti Srbije", naveo je.

On se svima zahvalio na podršci i strpljenju, posebno u poslednje četiri nedelje i naveo da je "duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu reciprocitet".  

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani je na svom Fejsbuku je poručila da je "sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti" i uz zahvalnost SAD i EU najavila da će "nastaviti da se bori za međusobno priznavanje".

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Megido

27.08.2022 18:44

Uskoro će i teritorija zvana Kosovo i ono što su ljudi nazvali Srbija, biti samo prelepi, čisti od zla nacionalizma i politike, predeli na rajskoj zemlji. Tada će ovakvi problemi biti prošlost i možda će se pominjati kao primer ljudske gluposti starog sveta u kom smo nekad živeli.

Srbija