Politika

Sastanak trajao do kasno u noć - Vučić: Verujem u neko kompromisno rešenje, Lajčak: Razgovori će biti nastavljeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2022

-

07:12

Sastanak trajao do kasno u noć - Vučić: Verujem u neko kompromisno rešenje, Lajčak: Razgovori će biti nastavljeni
Sastanak trajao do kasno u noć - Vučić: Verujem u neko kompromisno rešenje, Lajčak: Razgovori će biti nastavljeni - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nastavićemo razgovore i verujem da ćemo moći u danima pred nama makar za jedan mali deo da postignemo neko kompromisno rešenje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Lajčak je naveo da će se razgovori nastaviti.


Vučić je u video poruci objavljenoj na Instagramu rekao da će se razgovori nastaviti, u nadi da će se postići neko kompromisno rešenje, dodavši da je drugi deo razgovora završen 15 minuta posle ponoći.

"Verujem da ćemo moći u narednim danima koji su pred nama makar za jedan mali deo da postignemo neko kompromisno rešenje, pošto je jasno da oko tablica i nekih većih pitanja do takvog rešenja ne može da dođe uopšte", rekao je Vučić.

On je dodao da i to što se nada nije ništa sigurno, kao i da je potrebno mnogo garancija i još mnogo rada. "U danima pred nama radićemo vredno da pokušamo da obezbedimo i sačuvamo mir za naš narod, a da istovremeno osiguramo budućnost za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Posle druge runde razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kasno sinoć, nadam se da smo na dobrom putu, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nakon što su kasno sinoć on i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar sa predsednikom Vučićem razgovarali drugi put tokom jučerašnjeg dana, Lajčak je na Tviteru napisao da ceni iskreni trud predsednika Srbije da podrži evropsko rešenje. Lajčak je dodao da će razgovori biti nastavljeni.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD i EU u Srbiji, Kristofer Hil i Emanuel Žiofre. Vučić se sa Lajčakom i Eskobarom sastao u četvrtak posle podne, posle čega je izjavio da razgovori nisu bili laki i da će se nastaviti u 22 časa.

Lajčak je sinoć objavio na Tviteru informaciju da je imao "tešku, ali ogovornu diskusiju" sa predsednikom Vučićem. "Imao sam tešku, ali odgovornu diskusiju sa predsednikom Srbije. Preneo sam poruke i naglasio da se svi sporazumi iz dijaloga moraju primeniti, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine. Nastavićemo razgovore kasnije u toku večeri".

Podsetimo, nakon prošlonedeljne neuspešne runde dijaloga u Briselu, na kojoj nije postignut dogovor visokih predstavnika Beograda i Prištine Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, specijalni izaslanici najavili su dolazak na Balkan uoči početka primene odluke Prištine 1. septembra. 

Takozvana "šatl" diplomatija, odnosno diplomatska aktivnost Evropske unije i SAD intenzivirala se u prethodnih nekoliko dana kako bi se smirile tenzije i pokušao da se postigne dogovor u vezi sa primenom najavljenih mera, pa je predsednik Srbije, između ostalog, nedavno razgovarao i sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom. 

U Prištinu je prvo stigao Gabrijel Eskobar, a potom i Miroslav Lajčak. Njih dvojica razgovarala su sa predsedicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Lajčak je nakon sastanka rekao da su sa predstavnicima Prištine imali dugu diskusiju i da se proces nastavlja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija