Politika

Lajčak i Eskobar posle sastanaka sa Kurtijem i Osmani: Duga diskusija, ovde smo da osiguramo da se ništa loše ne desi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2022

-

17:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar obratili su se medijima nakon sastanaka u Prištini koje su imali sa premijerom Aljbinom Kurtijem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. Lajčak je rekao da su sa predstavnicima Prištine imali dugu diskusiju i da se proces nastavlja.

"Imamo još nekoliko sastanaka ovde, a onda u Beogradu. Ono što je najvažnija poruka je da smo zajedno ovde sa Eskobarom prvo da pokažemo jedinstvo između EU i SAD i da radimo na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", poručio je Lajčak.

Kako je rekao, međunarodna zajednica je zabrinuta zbog onoga što je videla 21. jula na terenu. "Svi mi zajedno, pregovarači, lideri Kosova i Srbije ne smemo da dozvolimo da se to ponovi 31. avgusta, i zato smo ovde", rekao je Lajčak i dodao da ne može da govori o detaljima.

On je poručio: "Ovde smo da osiguramo da se ništa loše ne desi. Neću govoriti o detaljima i nadam se da razumete to".

Na novinarsko pitanje da li je optimističan, rekao je da mora da bude i da ne bi ni dolazio da ne veruje u rešenje. Međutim, istakao je da je prerano za bilo kakve zaključke.

Euronews

Izaslanik SAD Gabrijel Eskobar je naveo da je tu da bi podržao dijalog pod okriljem EU i da želi da to svima bude jasno. 

Uptan da li je zabrinut da bi nešto loše moglo da se dogodi on je odgovorio: "Obe strane su nas uverile da ne žele eskalaciju i nasilje od septembra. Sad smo ovde da osiguramo da se sva ta dobre volja i optimizam konkretizuju kroz predloge".

Lajčak i Eskobar su u Prištini imali niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, a sastaju se i sa političarima opozicije. Na kraju je predviđen sastanak i sa predstavnicima Srpske liste. Evropski i američki izaslanici sutra dolaze u Beograd.

Do posete Eskobara i Lajčaka, podsetimo, dolazi samo nekoliko dana posle neuspelih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu i neposredno pre početka primene mera o registarskim tablicama vozila i graničnih deklaracija najavljenih za 1. septembar. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija