Politika

Eskobar i Lajčak u Prištini: Diplomatska misija i niz sastanaka u pokušaju da se postigne dogovor s Beogradom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2022

-

09:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar borave u diplomatskoj misiji na Kosovu. Osim sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, sastaju se i sa predstavnicima opozicije i sa političkim predstavnicima Srba.

Lajčak je otpočeo današnju posetu Prištini sastankom sa predsednicom privremenihh prištinskih institucija Vjosom Osmani, a u toku je sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Jutros je viđena Lajčakova i Eskobarova delegacija koja je ušla u zgradu predsedništva, a tu je i bio Kurti, pa je nenajaveljno održan sastanak. Ambasador SAD u Prištini je bio na tom sastanku, ali je on prvi izašao iz zgrade.

Prethodno je održana sednica kosovske vlade na kojoj se Kurti prvi put obratio posle sastanka u Briselu i na kojoj je ponovio zahteve Prištine u vezi sa međusobnim priznanjem i merama reciprociteta. On nije govorio ništa o sastancima sa Lajčakom i Eskobarom

I odbornici opština severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok doneli su, na zajedničkoj sednici Skupština opština deklaraciju sa zajedničkim zaključcima. Tekst deklaracije je nakon sednice pročitao predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

U ovom dokumentu oni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću daju podršku da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti. 

U slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, odbornici su istakli da će kao srpski politički predstavnici zajedno sa svim sunarodnicima započeti proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje Briselski proces. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je juče posle susreta sa Eskobarom da će Kosovo nastaviti da bude konstruktivna i posvećena strana u dijalogu sa Beogradom, "doprinoseći miru i stabilnosti u zemlji i regionu".

"Naše institucije su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima i svaka naša odluka odražava ustavni duh naše zemlje i naše demokratske vrednosti", navela je Osmani na svojoj Fejsbuk stranici.

Do posete Eskobara i Lajčaka, podsetimo, dolazi samo nekoliko dana posle neuspelih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu i neposredno pre početka primene mera o registarskim tablicama vozila i graničnih deklaracija najavljenih za 1. septembar.

Intenzivna "šatl diplomatija"

Usledila je intenzivna "šatl diplomatija", a predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se sastao sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom. 

"Konkretan i sadržajan razgovor sa ambasadorom Hilom o situaciji nakon poslednje runde razgovora u Briselu. Ponovio sam doslednu poziciju Srbije koja nastavlja da ulaže sve napore u cilju nalaženja kompromisnog rešenja radi održanja mira i stabilnosti", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Euronews Srbija

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Vučić je pojasnio ambasadoru Hilu stavove Srbije koje zastupa u dijalogu sa Prištinom, učestvujući u njemu odgovorno i konstruktivno. On je rekao da Srbija ozbiljno pristupa pronalaženju rešenja za aktuelnu krizu izazvanu jednostranim potezima Prištine. Vučić je Hilu preneo da Srbi koji žive na KiM bezuslovno traže formiranje Zajednice srpskih opština.

Uoči sastanka sa Vučićem američki ambasador sastao se u ponedeljak sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem. Nakon tog susreta Petković je poručio da će Srbija nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali da će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona.

Da Vašington neće sedeti skrštenih ruku govori i izjava portparola Stejt departmenta Neda Prajsa koji je naveo da SAD prate dijalog Beograda i Prištine i da ohrabruju njegov nastavak, te da američki državni sekretar Entoni Blinken neće oklevati da se direktno uključi u razgovore predsednika Srbije i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, preneo je vašingtonski portal "Pavlović tudej".

Vašington i Brisel nastupaju zajedno

Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost je rekao za Euronews Srbija da se postavlja pitanje da li se ova "šatl" diplomatija odnosi samo na smirivanje tenzija nakon 1. avgusta a pre 1. septembra ili na temeljno spašavanje okvira koji je do sada bio osnovni okvir normalizacije između Beograda i Prištine.

"Rekao bih da su obe stvari u pitanju, rekao bih da je prvi cilj da se izbegnu eventualni scenariji u kom dolazi do eskalacije tenzija i potencijalnih sukoba ukoliko dođe do ponovnog pokušaja uvođenja reciprociteta. Ali, ako se pokaže da je to izvor jedne nove eskalacije sukoba mislim da ne možemo više da govorimo ni o Briselskom sporazumu kao relevatnom dokumentu kojim ocenjujemo stepen normaliazcije odnosa, ali ni o brisleksom dijalu, pa ni ulozu EU kao posrednika", naveo je Vlasiavljev.

Euronews

Dodaje da se iz Vašintona i Brisela čuje da oni nastupaju zajedno iako je institucionalni okvir i dalje u Briselu.

"Vašington je godinama bio neko ko nije bio zainteresovan za samo aktivno učešće, sećao se Grenela i njegovih pokušaja da se napravi novi korak. Nakon dolaska Bajdena ponovo se stvara to transatlantsko partnerstvo, vi sada ne možete malte ne da vidite sastanak na kome nisu i Lajčak i Eskobar. Dakle, obe strane vrše pritiske, obe strane pokušavau da naprave taj neki veći korak, ali taj neki institucionalni okvir to ostaje u Briselu", naveo je Vladisavljev. 

Profesor Pravnog fakulteta u Prištini Mazljum Baraljiu rekao je za Euronews Srbija da je jedna godina bila "prazna" kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine. 

Euronews

"Prema tome mislim da i EU i SAD posvećene poprilično ovom dijalogu da je inzenzivirano i da će nešto od toga biti, videćemo šta će biti", rekao je on.  

Naveo je da se ne zna mnogo detalja o razgovorima, i da se očekuje kakva će danas biti Kurtijeva izjava. Na pitanje ko je u boljoj poziciji, on je rekao: “Ni Beograd, ni Priština”, i to zato što su i jedna i druga strana pod pritiskom zbog geopolitičke situacije i na Balkanu i uošte u Evropi i svetu 

Komentari (0)

Srbija