Politika

Prvo obraćanje Kurtija posle sastanka u Briselu: Moramo pričati o pravno obavezujućem sporazumu, ne o malim koracima

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

13:16

Prvo obraćanje Kurtija posle sastanka u Briselu: Moramo pričati o pravno obavezujućem sporazumu, ne o malim koracima
Prvo obraćanje Kurtija posle sastanka u Briselu: Moramo pričati o pravno obavezujućem sporazumu, ne o malim koracima - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Beograd da nije zainteresovan za punu normalizaciju odnosa sa Prištinom. Kurti je u prvom obraćanju nakon sastanka u Briselu prošlog četvrtka na početku sednice prištinske vlade ocenio i da je problem u tome što, kako je rekao, "pregovori o normalizaciji odnosa još nisu ni počeli".

Rekao je i da se o nedavnom sastanku u Briselu do sada nije oglašavao jer je, kako kaže, o tome postojao interni dogovor kako se ne bi naštetilo napretku dijaloga. Dodao je da se ipak "nisu svi pridržavali ovog dogovora".

Kurti je opširno govorio o šest tačaka koje je predložio na sastanku u Briselu, što, kako je rekao, nije naišlo na pozitivnu reakciju Beograda.

"Moramo razgovarati o okviru pravno obavezujućeg opšteg sporazuma, a ne o kriznom upravljanju malim koracima i eventualnim i potencijalnim bezbednosnim problemima. Bio sam tamo kao premijer Kosova, a ne kao policajac, carinik, tužilac, sudija ili šef katastra. Otišao sam kao premijer", rekao je Kurti.

Kurti tvrdi da nije bilo volje da se potpiše sporazum o nestalima za koji kaže da je mogao biti potpisan prošlog četvrtka.

"U međuvremenu, sporazum o slobodi kretanja je došao kao tema sa četiri predloga emisara EU Miroslava Lajčaka. Neistinite su izjave da je bilo spremnosti i predloga jedne strane. I dalje smo bili otvoreni za razgovore, ali je druga strana napustila zgradu", tvrdi Kurti i dodaje da se "mora dogoditi međusobno priznanje ličnh karata i vozačkih dozvola", što, prema njegovim rečima, ne znači i međusobno priznanje.

Kazao je da KS registarske tablice neće biti vraćene u upotrebu. Beograd je, podsetimo, zatražio da se za građane na severu ponovo uvedu statusno neutralne tablice KS.

"Nažalost, ova moja razrada nije propraćena pozitivnim doprinosom druge strane, koja je umesto ideja samo izvela zaključak da nije zainteresovana za punu normalizaciju, već u malim i postepenim koracima", rekao je, između ostalog, Kurti.

Kurti je optužio Beograd i da ne želi normalizaciju odnosa sa Prištinom ali i da, kako je naveo, potpuno veštački "eskalira svoju retoriku i delovanje u oblasti bezbednosti", odnosno da "podriva nacionalnu i regionalnu bezbednost".

"Mislim da ove pretnje imaju za cilj da nepravedno stvore superiornost u pregovorima preteći EU, SAD ili Ujedinjenom Kraljevstvu tenzijama u budućnosti", rekao je Kurti uoči sednice prištinske vlade, prenose prištinski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija