Politika

Lajčak: Sastanak u Briselu sigurno nije bio uzalud, Priština da promeni narativ

Komentari

Autor: Fonet

24/08/2022

-

12:02

Lajčak: Sastanak u Briselu sigurno nije bio uzalud, Priština da promeni narativ
Lajčak: Sastanak u Briselu sigurno nije bio uzalud, Priština da promeni narativ - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da prošlonedeljni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija “sigurno nije bio uzalud”.

"Imali smo veoma profesionalnu, usmerenu diskusiju, ali se nisu svađali, već su poštovali vizije koje imaju i svesni su gde su razlike", rekao je Lajčak televiziji BBC.

Povodom problema registarskih automobilskih oznaka, Lajčak je izjavio: "Prioritet je da pomognemo Ukrajini u ratu i to troši naše kapacitete, pa nema razumevanja u EU za eventualni sukob na Balkanu koji bi se vodio oko stvari koje nisu bolne, hitne, ne koštaju mnogo i ne ugrožavaju živote”.

"S druge strane, postoji povoljan trenutak za Balkan, EU razume da ne sme da izgleda kao da je izgubila interesovanje i okrenula glavu ka istoku. Zato su nam potrebni pozitivni primeri iz regiona”, naveo je Lajčak.

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština na Kosovu politička ili pravna tema, Lajčak je odgovorio da ima elemenata i jednog i drugog.

"Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu i to je pravna obaveza Kosova. Pravni aspekat je veći od mnogih drugih dogovora postignutih u Briselu, koji nisu ni bili ratifikovani, rekao je Lajčak, uz konstataciju: “Politički aspekt je svuda oko nas i sprečava nas da primenimo dogovor”.

On za BBC izjavio da je pregovaračkoj strani u Prištini ponudio rešenje. "Moja poruka partnerima na Kosovu je da promene narativ - prestanite da mislite o tom pitanju kao o nečemu šta sve ne želite da bude i počnite da mislite o tome šta sve može da bude. Mislite o tome kao o mogućnosti, a ne kao o pretnji", rekao je Lajčak.

On je naveo da je primena postignutih sporazuma princip koji važi i za Srbiju i za Kosovo.

"To nije princip izmišljen da bi neko mučio pregovaračke strane, već osnova međunarodnog prava - kako ću imati kredibilitet da postižem nove sporazume, ako ne primenjujem prethodne. Moj mandat kaže da sve treba da se završi potpisivanjem celovitog sporazuma o normalizaciji odnosa koji će biti pravno obavezujući i približiti Kosovo i Srbiju EU", rekao je Lajčak, uz ocenu da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine kvalifikovala Vučića i Kurtija za Nobelovu nagradu.

"Oni su veoma snažni lideri, sa snažnim političkim mandatom i jasnim vizijama, koje doduše nisu zajedničke, ali smatram da su sposobni za to", ocenio je Lajčak.

Podsetimo, Lajčak danas boravi u Prištini, osim sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom prištinskih institucija ALjbinom Kurtijem, sastaju se i sa predstavnicima opozicije i sa političkim predstavnicima Srba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija