Politika

Sastanak Eskobara i Osmani bez izjava, u sredu u Prištinu dolazi i Lajčak

Komentari

Autor: A. Ćup

23/08/2022

-

19:47

Sastanak Eskobara i Osmani bez izjava, u sredu u Prištinu dolazi i Lajčak
Gabrijel Eskobar i Vjosa Osmani - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Gabrijela Eskobara sa predsednicom Kosova Vjosom Osmanije trajao je otprilike dva sata, a posle završetka Eskobar nije dao izjavu novinarima, izveštava reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup. Sastanku je prisustvovao i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila posle sastanka da će Kosovo nastaviti da bude konstruktivna i posvećena strana u dijalogu sa Beogradom, "doprinoseći miru i stabilnosti u zemlji i regionu".

"Naše institucije su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima i svaka naša odluka odražava ustavni duh naše zemlje i naše demokratske vrednosti", navela je Osmani na svojoj Fejsbuk stranici.

Ona je dodala da je partnerstvo Kosova i SAD i dalje od suštinskog značaja.

Odmah posle sastanka s Vjosom Osmani, Gabijel Eskobar u američkoj ambasadi ima radnu večeru s predstavnicima opozicije parlamentarnih stranaka kosovskih Albanaca, a za sutra je zakazan sastanak s premijerom kosova Aljbinem Kurtijem.

Eskobar boravi u zvaničnoj poseti Prištini, nakon čega u četvrtak dolazi i u Beograd, Cilj posete je, kako je saopšteno iz Bele kuće, iskazivanje podrške SAD dijalogu.

U Prištinu i Beograd doći će i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. On u Prištinu stiže sutra, a prisustvovaće sastanku s Aljbinom Kurtijem.

Za kraj posete Eskobara, predviđen je sastanak sa predstavnicima Srpske liste.

Poseta je oranizovana pet dana posle neuspelih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu i neposredno pre početka primene sporazuma o registarskim tablicama vozila i graničnih deklaracija najavljenih za 1. septembar.

Sa Severa Kosova je poruku poslao komandant Kfora, major Ferenc Kajari, rekavši da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija